A Reservoir Can Only Be Human Beings Or Other Animals How A Passing Star Lit Up The Ancient Sky

You are searching about A Reservoir Can Only Be Human Beings Or Other Animals, today we will share with you article about A Reservoir Can Only Be Human Beings Or Other Animals was compiled and edited by our team from many sources on the internet. Hope this article on the topic A Reservoir Can Only Be Human Beings Or Other Animals is useful to you.

How A Passing Star Lit Up The Ancient Sky

Për miliona vjet, të gjitha qeniet njerëzore, si të hershme ashtu edhe moderne, duhej të gjenin ushqimin e tyre dhe u detyruan të kalonin pjesën më të madhe të çdo dite duke mbledhur bimë dhe duke gjuajtur kafshë për të mbijetuar. Pastaj, vetëm brenda 12,000 viteve të fundit, specia jonë bëri një tranzicion revolucionar nga të qenit gjuetarë dhe grumbullues, në të qenit në gjendje të prodhojmë ushqimin tonë. Megjithatë, rreth 74,000 vjet më parë, njerëzit modernë pothuajse u zhdukën si rezultat i ndryshimeve dramatike klimatike dhe popullsia njerëzore mund të jetë reduktuar në vetëm rreth 10,000 të rritur të moshës riprodhuese. Pikërisht në këtë kohë, afërsisht 70,000 vjet më parë, një yll i vogël i kuqërremtë notoi afër Sistemit tonë Diellor dhe shkundi në mënyrë gravitacionale kometat dhe asteroidët – duke i dërguar ato duke bërtitur nga brenda drejt Diellit tonë të ri. Në mars 2018, një ekip astronomësh nga Universiteti Complutense i Madridit në Spanjë dhe Universiteti i Kembrixhit në Angli njoftuan se kanë verifikuar se lëvizja e disa prej këtyre kometave dhe asteroidëve është kryer nga ai takim i afërt yjor.

Në një kohë kur njerëzit modernë kishin filluar për herë të parë të migronin nga Afrika, dhe Neandertalët po jetonin me ta në Tokë, S.ylli i cholz-it– i quajtur sipas astronomit gjerman që e zbuloi – fluturoi më pak se një vit dritë nga Dielli ynë. Aktualisht, ky yll i vogël i kuq është pothuajse 20 vite dritë larg, por 70,000 vjet më parë ai krijoi një fatkeqësi kur u fut në sistemin tonë diellor. Reja Oortnjë rezervuar i largët i Objektet trans-neptuniane (TNO) të vendosura në kufijtë e jashtëm të Sistemit tonë Diellor. TNO-të janë bërthama kometë të akullta dhe të pluhurosura që banojnë në errësirën e largët të ngrirjes së thellë të rajonit të ndikimit gravitacional të Diellit tonë.

Ky zbulim u bë publik për herë të parë në vitin 2015 nga një ekip astronomësh të udhëhequr nga Dr. Eric Mamajek i Universitetit të Roçesterit në Nju Jork (SHBA). Detajet e asaj fluturimi katastrofike yjore, më e afërta e dokumentuar deri më tani, u botuan në numrin e 10 shkurtit 2015 të The Astrophysical Journal Letters.

Anijet yjore që kaluan natën

Dielli ynë është një yll i vetmuar, por edhe pse jeton vetëm, ndonjëherë ka vizitorë. Një vizitor i tillë ishte i zbehtë dhe i huaj Ylli i Scholz-it kur bëri një vizitë në sistemin tonë diellor. Ky pushtues i dobët dhe i vogël yjor mendohet të ketë kaluar nëpër Reja Oort— guaska e largët e bërthamave të kometës që rrethon të gjithë sistemin tonë diellor.

Ylli i Scholz-it është një masë e ulët xhuxh i kuq yll që është anëtar i një sistemi binar dhe ka masën e vogël prej vetëm 8% të asaj të Diellit tonë. Anëtari tjetër i dyshes është a xhuxh kafenjë yll i dështuar, që është edhe më i vogël se Ylli i Scholz-it me një masë prej vetëm 6% të masës diellore. xhuxh i kuq yjet janë yjet më të vegjël të vërtetë në Kozmos, si dhe më të shumtët dhe më jetëgjatët. Në të kundërt, i vogël pak xhuxhët kafe janë dështime të vogla magjepsëse yjore. Kjo sepse edhe pse xhuxh kafeKa të ngjarë të lindin në të njëjtën mënyrë si yjet e vërtetë – nga rënia e një rruzulli veçanërisht të dendur materiali të ngulitur brenda një prej shumë gjigantëve, të errët dhe të ftohtë retë molekulare që ndjekin galaktikën tonë të Rrugës së Qumështit – ata kurrë nuk arrijnë të fitojnë peshë të mjaftueshme për të ndezur zjarrin e tyre të yjeve që bashkohen me bërthamën. Edhe pse pak i vogël xhuxhët kafe Asnjëherë mos merrni masë të mjaftueshme për të filluar procesin e fuzion bërthamorato janë akoma më masive se gjigant gazi planetë, si p.sh. xhuxh i kuq yjet, në të kundërt, arritën të merrnin masë të mjaftueshme për të filluar procesin e fuzion bërthamor— e cila prodhon presion të mjaftueshëm për të luftuar kundër forcës së gravitetitduke e mbajtur kështu yllin të gjallë kundër kolapsit të tij fatal. Presioni i rrezatimit shtyn materialin yjor jashtë dhe larg nga ylli, ndërsa graviteti përpiqet të shtrydh gjithçka . Dy forcat ndërluftuese ndihmojnë një yll të mbajë ekuilibrin yjor – por fundi duhet të vijë, herët a vonë. Sapo ylli përfundon djegien e furnizimit të tij të nevojshëm bashkimi bërthamor karburanti — ku bashkon elementet atomike më të rënda nga ato më të lehta —gravitetit fiton luftën kundër rivalit të saj dhe ylli shembet. Megjithatë, ka gjasa që të mos ketë të vdekur xhuxh i kuq yjet në kozmos–ende. Yjet e vegjël e marrin lehtë “jetën” e tyre yjore dhe djegin karburantin e tyre–shume shume ngadalë. Në të vërtetë, ndoshta duhet triliona vitesh për një xhuxh i kuq të humbasë, dhe Universi ynë nuk është ende 14 miliardë vjeç. Në të kundërt, yjet masivë jetojnë shpejt dhe vdesin të rinj, dhe disa mund të “jetojnë” vetëm për miliona, në krahasim me miliarda – e lëre më triliona – vjet. Dielli ynë është një yll i vogël, por është shumë më masiv se a xhuxh i kuq. Ylli ynë është afërsisht 4.56 miliardë vjet i vjetër dhe ka rreth 5 miliardë vite të tjera përpara se të shpërthejë shtresat e tij të jashtme të gazta, duke lënë prapa bërthamën e tij relike në formën e një objekti të vogël të dendur të quajtur xhuxh i bardhë.

Ylli i Scholz-it është banor i Konstelacioni Monoceros, e cila ndodhet rreth 20 vite dritë nga Toka. Megjithatë, kur të vockël të fikët xhuxh i kuq Duke parë nga afër Sistemin tonë Diellor të ri në parahistorinë e Tokës mijëra vjet më parë, ai do të ishte shfaqur si një yll me madhësi të 20-të. Kjo është rreth 50 herë më e zbehtë sesa zakonisht mund të shihet me sy të lirë të njeriut gjatë natës. Megjithatë, Ylli i Scholz-it është shumë aktiv magnetikisht, dhe kjo mund ta bëjë atë “flakë”. Për një moment të shkurtër ndriçues në një shkallë kozmologjike, Ylli i Scholz-it potencialisht mund të bëhet mijëra herë më e ndritshme. Kjo do të thotë se është plotësisht e mundur që Ylli i Scholz-it ishte e dukshme për paraardhësit tanë parahistorikë 70,000 vjet më parë – për minuta ose orë në kohë gjatë episodeve të tij të rralla të ndezjes.

Ylli i Scholz-it është caktuar më formalisht WISE J072003.20-084651.2. Ajo mori pseudonimin e saj më pak teknik për të nderuar astronomin Dr. Ralf-Dieter Scholz të Leibniz-Institut lesh Astrophysik Potsdam (AIP) ne Gjermani. Dr. Scholz është i pari që ka njoftuar zbulimin e vogëlushit të zbehtë xhuxh i kuq ylli në fund të vitit 2013. The I urtë komponent i Ylli i Scholz-it emri zyrtar i referohet NASA-s Eksploruesi i anketimit me infra të kuqe me fushë të gjerë (WISE) misioni, përgjegjës për hartimin e të gjithë qiellit në dritën infra të kuqe në 2010 dhe 2011. J një pjesë e përcaktimit formal i referohet të xhuxhit të kuq koordinatat.

Trajektorja e yllit të vogël sugjeron se 70,000 vjet më parë ai notoi rreth 52,000 njësitë astronomike (AU) nga Toka (0.8 vite dritë)–që është e barabartë me 5 trilion milje. Një AU është e barabartë me distancën mesatare midis Diellit dhe Tokës, e cila është rreth 93,000,000 milje. Autorët e punimit të vitit 2015 vunë në dukje se ata janë 98% të sigurt se Ylli i Scholz-it i skremuar Reja Oort, një domen misterioz dhe i paeksploruar i vendosur në skaj të Sistemit tonë Diellor. Të Reja Oort përgjithësisht mendohet të jetë shtëpia e triliona bërthamave të kometave të ngrira, vezulluese, të akullta që janë rreth një milje – ose më shumë – përtej. Kjo re e largët mendohet të jetë gjithashtu origjina e kometat me periudha të gjata që lëkunden në orbitën rreth Diellit tonë pasi orbitat e tyre janë ndërprerë gravitacionale.

Reja Oort është emëruar për dy zbuluesit e saj, astronomin holandez Jan Oort (1900-1992) dhe astronomin estonez Ernst Opik (1893-1985). Kjo guaskë sferike është habitati i akullit planetezmalet, mbetur nga formimi i Sistemit tonë Diellor më shumë se 4.5 miliardë vjet më parë. I akullt planetezmalet ishin blloqet ndërtuese të kuartetit të planetëve gjigantë të gaztë që banonin në sistemin e jashtëm diellor – Jupiteri, Saturni, Urani dhe Neptuni. Në të kundërt, asteroidet– gjendet kryesisht në Brezi kryesor i asteroideve midis Marsit dhe Jupiterit – janë popullsia relike e shkëmbinjve dhe metaleve planetezmalet që ndërtoi kuartetin e planetëve të brendshëm të ngurtë të Sistemit Diellor – Mërkuri, Venusi, Toka dhe Marsi. Në Sistemin Diellor të lashtë planetezmalet— të dyja të akullta dhe shkëmbore — u përplasën me njëri-tjetrin dhe u bashkuan për të krijuar trupa gjithnjë e më të mëdhenj, duke formuar kështu planetët e njohur të familjes së Diellit tonë. Të Reja Oort mendohet se rrethon sistemin tonë diellor në një distancë prej 100,000 AU, gjë që e vendos atë në gjysmë të rrugës drejt yllit më të afërt me Diellin tonë, i cili është Proxima Centauri.

Brezi Kuiper dhe Disk i shpërndarë— të cilat gjithashtu strehojnë objekte të ngrira të ngjashme me kometat — janë më pak se një e mijëta larg nga Dielli ynë sa Reja Oort. Skaji më i jashtëm i Reja Oort shënon kufirin e rajonit të ndikimit të Yllit tonë. Është kufiri i dominimit gravitacional të Diellit tonë.

Reja Oort përgjithësisht besohet se përbëhet nga dy rajone: një re e brendshme në formë disku e quajtur Re kodrashdhe një e jashtme sferike re. Shumica e banorëve të largët, të ngrirë të Reja Oort përbëhen nga akulli, si akulli i ujit, akulli i metanit dhe akulli i amoniakut.

Dielli ynë ndoshta ka lindur si një anëtar i një grupi të dendur yjor të hapur që përmban mijëra yje vëllezër. Shumë astronomë besojnë se dielli ynë i porsalindur ose u dëbua në mënyrë joceremonike nga grupi i tij lindor si rezultat i shqetësimeve gravitacionale të shkaktuara nga yjet e tjerë. ose se ajo thjesht u largua me vullnetin e saj të lirë rreth 4.5 miliardë vjet më parë. Vëllezërit e motrat yjore të Yllit tonë kanë kaluar prej kohësh në rajone më të largëta të galaktikës sonë të Rrugës së Qumështit dhe fare mirë mund të kenë qenë deri në 3500 prej këtyre vëllezërve-motra diellorë nomadë.

Sot, Dielli ynë është në mes të jetës aktive. Është një sekuenca kryesore (hidrogjen-djegia) yll në Diagrami Hertzsprung-Russell i Evolucionit Yjor. Ndërsa yjet shkojnë, Dielli ynë nuk është veçanërisht i veçantë. Sistemi ynë diellor ndodhet në periferitë e largëta të galaktikës sonë madhështore – edhe pse tipike – spirale me hekura, Rruga e Qumështit.

Shkëlqen në qiellin prehistorik

Dy astronomë nga Universiteti Complutense i Madridit (Spanjë), vëllezërit Dr. Carlos dhe Dr. Raul de la Fuente Marcos, së bashku me kolegun e tyre Dr. Sverre J. Aarseth nga Universiteti i Kembrixhit (MB), tani kanë analizuar, për herë të parë, rreth 340 objekte. objektet që banojnë në Sistemin tonë Diellor me orbita hiperbolike (në formë V-je shumë të hapur, në krahasim me eliptiken tipike). Gjatë procesit, tre astronomët zbuluan se trajektorja e disa prej këtyre objekteve ndikohet nga kalimi i Ylli i Scholz-it.

“Duke përdorur simulime numerike ne kemi llogaritur rrezatuesit ose pozicionet në qiell nga të cilat duket se vijnë të gjitha këto objekte hiperbolike,” shpjegoi Dr. Carlos de la Fuente Marcos në një 10 mars 2018. Njoftim për shtyp La Ciencia es Noticia (SiNC).

“Në parim, mund të pritet që ato pozicione të shpërndahen në mënyrë të barabartë në qiell, veçanërisht nëse këto objekte vijnë nga Reja Oort. Megjithatë, ajo që gjejmë është shumë e ndryshme, një grumbullim statistikisht domethënës i rrezatuesve. Mbi dendësia e theksuar duket e projektuar në drejtim të plejadës së Binjakëtqë i përshtatet takimit të ngushtë me ylli i Scholz” vazhdoi të vinte në dukje.

Koha e saktë në të cilën Ylli i Scholz-it kaluar pranë Tokës, si dhe pozicioni i saj gjatë parahistorisë, përkojnë me datën e përcaktuar në hetimin e ri — dhe gjithashtu me ato të llogaritura nga Dr. Mamajek dhe ekipi i tij. “Mund të jetë një rastësi, por nuk ka gjasa që vendndodhja dhe koha të jenë të pajtueshme,” vazhdoi të shpjegonte Dr. De la Fuente Marcos në 10 mars 2018. Njoftimi për shtyp i SiNC. Më tej ai theksoi se simulimet e tyre tregojnë këtë Ylli i Scholz-it iu afrua edhe më afër se 0.6 vite dritë të propozuar në studimin e mëparshëm të vitit 2015 si kufiri i poshtëm.

Kjo furçë e ngushtë me yllin e vogël të kuq 70,000 vjet më parë nuk prishi të gjitha objektet hiperbolike në Sistemin tonë Diellor, vetëm ato që ishin më afër tij në atë kohë. “Për shembull, rrezatimi i asteroidit të famshëm ndëryjor Oumuamua është në yjësinë e Lyra (të Harpë), shumë larg nga Binjakët. Prandaj, nuk është pjesë e mbidensitetit të zbuluar”, shtoi Dr. De la Fuente Marcos. Ai më tej tha se ka besim se studimet dhe vëzhgimet e reja do të konfirmojnë idenë se Ylli i Scholz-it kaloi afër nesh në kohët relativisht të fundit. Në të vërtetë, ka të ngjarë që paraardhësit, duke vështruar qiellin, kanë parë dritën e tij të zbehtë të kuqërremtë në netët e errëta të parahistorisë.

Video about A Reservoir Can Only Be Human Beings Or Other Animals

You can see more content about A Reservoir Can Only Be Human Beings Or Other Animals on our youtube channel: Click Here

Question about A Reservoir Can Only Be Human Beings Or Other Animals

If you have any questions about A Reservoir Can Only Be Human Beings Or Other Animals, please let us know, all your questions or suggestions will help us improve in the following articles!

The article A Reservoir Can Only Be Human Beings Or Other Animals was compiled by me and my team from many sources. If you find the article A Reservoir Can Only Be Human Beings Or Other Animals helpful to you, please support the team Like or Share!

Rate Articles A Reservoir Can Only Be Human Beings Or Other Animals

Rate: 4-5 stars
Ratings: 1144
Views: 30231080

Search keywords A Reservoir Can Only Be Human Beings Or Other Animals

A Reservoir Can Only Be Human Beings Or Other Animals
way A Reservoir Can Only Be Human Beings Or Other Animals
tutorial A Reservoir Can Only Be Human Beings Or Other Animals
A Reservoir Can Only Be Human Beings Or Other Animals free
#Passing #Star #Lit #Ancient #Sky

Source: https://ezinearticles.com/?How-A-Passing-Star-Lit-Up-The-Ancient-Sky&id=9909614