A Non Ambulatory Animal Can Be Identified As One That Health Issues In Men

You are searching about A Non Ambulatory Animal Can Be Identified As One That, today we will share with you article about A Non Ambulatory Animal Can Be Identified As One That was compiled and edited by our team from many sources on the internet. Hope this article on the topic A Non Ambulatory Animal Can Be Identified As One That is useful to you.

Health Issues In Men

Sot ka shumë arsye pse shëndeti i meshkujve është në qendër të vëmendjes. Statistikat e fundit kanë treguar një rritje të shkallës së sëmundjeve dhe sëmundshmërisë tek meshkujt. Shëndeti i burrave është i dobët sipas një game të gjerë masash. Disa nga më të rëndësishmet janë:

-Burrat priren të marrin më shumë rreziqe sesa gratë kur bëhet fjalë për shëndetin e tyre. Ata kanë më shumë gjasa të pinë më shumë se limitet normale të alkoolit, të pinë duhan, të jenë mbipeshë ose të përdorin droga të paligjshme.

-Jeta mesatare e meshkujve në lindje është afërsisht 74 vjet ndërsa për femrat është afërsisht 79 vjet.

-Meshkujt janë më të ndjeshëm ndaj vdekjes nga infeksioni HIV, kanceri, aksidentet, sëmundjet e zemrës dhe vetëvrasjet.

-Meshkujt kanë më shumë se dy herë më shumë gjasa se femrat të kenë një aksident të madh apo të vogël.

Disa nga faktorët që ndikojnë në shëndetin e meshkujve janë renditur më poshtë. Këta faktorë janë shqetësimet kryesore që duhen trajtuar për të reduktuar shkallën e vdekshmërisë tek meshkujt.

1. Alkoolizmi

Alkoolizmi është konsumimi i pijeve alkoolike në një pikë që kjo sjellje pengon jetën normale të alkoolistit. Konsumimi kronik i alkoolit i shkaktuar nga alkoolizmi mund të rezultojë në çrregullime psikologjike dhe fiziologjike.

Pirja e alkoolit nuk është gjithmonë e dëmshme për shëndetin dhe në fakt pirja e moderuar mund të jetë e mirë për ju. Mundohuni të pini me maturi. Pirja e 3 deri në 4 njësi (ose më pak) në ditë për meshkujt është mirë. Duhet të kujdeseni që këto kufij ditorë të mos kalojnë edhe nëse pini vetëm herë pas here. Disa ditë në muaj pa alkool mund të jenë mjaft të dobishme edhe për shëndetin tuaj të përgjithshëm. Pirja e tepërt dhe dehja përmes alkoolit duhet të shmanget plotësisht.

Alkoolizmi mund të ndikojë në shëndetin tuaj në mënyra të ndryshme:

Alkooli mund të dëmtojë shumë nga organet e trupit duke çuar në sëmundje të mëlçisë, disa lloje kanceri dhe presion të lartë të gjakut. Presioni i lartë i gjakut shpesh çon në sëmundje koronare të zemrës dhe shumë lloje goditjesh në tru. Alkooli i tepërt gjithashtu mund t’ju bëjë mbipeshë ose obez, gjë që rezulton në komplikime të tjera.

Përveçse shkakton dëme fizike, alkoolizmi ndikon edhe në sjelljen tuaj psikologjike. Rrit shanset për sjellje të dhunshme dhe agresive nga meshkujt. Alkoolizmi ka qenë shkaku kryesor i shumë incidenteve të dhunës në familje dhe abuzimit të fëmijëve. Meshkujt që pinë shumë alkool zhvillojnë probleme psikologjike dhe emocionale si depresioni. Varësia nga alkooli është si varësia nga nikotina ose droga të tjera dhe mund të jetë shumë e vështirë për t’u kapërcyer.

3. Pirja e duhanit

Pirja e duhanit ose thjesht “pirja e duhanit” është akti i djegies së gjetheve të thara ose të kuruara të bimës së duhanit dhe thithja e tymit për arsye të ndryshme. Mund të jetë për qëllime kënaqësie ose rituale, ose jashtë zakonit dhe për të kënaqur varësinë. Tymi i duhanit përmban një stimulues të varur të quajtur nikotinë që përmirëson shkurtimisht vigjilencën, kujtesën dhe disponimin. Por nikotina gjithashtu formon një varësi ose varësi kimike të fortë fizike dhe psikologjike. Studimet mjekësore kanë treguar se rreziqet kryesore shëndetësore në duhan i përkasin sëmundjeve të sistemit kardiovaskular, në veçanti duhani si një faktor rreziku kryesor për kancerin, veçanërisht kanceri i mushkërive dhe kanceri i laringut dhe gjuhës, infarkti i miokardit (sulmi në zemër), pulmonari kronik obstruktiv. Sëmundja (COPD) dhe emfizema.

Është vlerësuar se rreth 1 në 3 persona pinë duhan në MB. Në Britani, çdo ditë vdesin rreth 320 duhanpirës për shkak të pirjes së duhanit. Pasojat shëndetësore të pirjes së duhanit janë të lidhura me pirjen e drejtpërdrejtë të duhanit, pirjen pasive të duhanit, frymëmarrjen e tymit mjedisor ose të duhanit të dorës së dytë. Një studim i fundit tregoi se jo duhanpirësit jetonin rreth 10 vjet më shumë se duhanpirësit. Duhanpirësit e rëndë kishin rreth 25 herë më shumë gjasa të vdisnin nga kanceri i mushkërive ose sëmundjet pulmonare obstruktive kronike sesa joduhanpirësit. Shkalla e kancerit të mushkërive është e lidhur me numrin e njerëzve që pinë duhan. Më shumë burra sesa gra pinë duhan. Si rezultat, më shumë meshkuj se femra vdesin nga kanceri i mushkërive.

Pirja aktive e duhanit është jashtëzakonisht e rrezikshme për shëndetin tuaj, por duhanpirja pasive luan gjithashtu një rol të madh në numrin e vdekjeve në vit. Pirja pasive e duhanit vlerësohet të shkaktojë të paktën 49 vdekje në vit në mesin e atyre që punojnë në industrinë e mikpritjes, dy herë më shumë sesa vdesin në këtë grup nga ekspozimi ndaj tymit në shtëpi. Sipas Shoqatës Kanadeze të Mushkërive, duhani vret midis 40,000-45,000 kanadezë në vit, më shumë se numri i përgjithshëm i vdekjeve nga SIDA, aksidentet e trafikut, vetëvrasjet, vrasjet, zjarret dhe helmimet aksidentale.

Disa fakte që veprojnë si një kontroll realiteti për ata që pinë duhan:

-Pirja e duhanit vret 120000 njerëz çdo vit në MB, krahasuar me 5000 të shkaktuara nga aksidentet rrugore.

-Pirja e duhanit është arsyeja më e madhe e vetmuar për shëndetin e sëmurë dhe vdekjen e parakohshme në MB.

-Pirja e duhanit rrit rrezikun e impotencës me rreth 50% për meshkujt në të 30-at e tyre.

-Pirja e duhanit shkakton:

1 në 4 vdekje nga sëmundjet e zemrës

Një e treta e të gjitha vdekjeve nga kanceri

4 nga 5 vdekje nga kanceri i mushkërive

4 nga 5 vdekje nga bronkiti dhe emfizema

-Pirja e duhanit prek pothuajse të gjitha pjesët e trupit. 2000 krahë dhe këmbë priten çdo vit në Britaninë e Madhe si rezultat i drejtpërdrejtë i pirjes së duhanit.

4. Kanceri i prostatës

Kanceri i prostatës është një sëmundje ku kanceri formohet në prostatë, një gjëndër në sistemin riprodhues mashkullor. Kanceri shfaqet kur qelizat e prostatës ndryshojnë dhe fillojnë të shumohen jashtë kontrollit. Kanceri i prostatës mund të shkaktojë dhimbje, vështirësi në urinim, mosfunksionim erektil dhe simptoma të tjera.

Kryesisht meshkujt mbi 50 vjeç vuajnë nga kanceri i prostatës. Ky kancer shfaqet vetëm tek meshkujt, pasi organi është ekskluzivisht i traktit riprodhues mashkullor. Kanceri i prostatës është kanceri i dytë më i zakonshëm (pas kancerit të mushkërive) përgjegjës për vdekjet e meshkujve në SHBA. Shumë faktorë si gjenetika dhe dieta janë përfshirë në zhvillimin e kancerit të prostatës.

Kanceri i prostatës është kanceri i 9-të më i zakonshëm në botë, por është kanceri numër një jo i lëkurës tek meshkujt e Shteteve të Bashkuara. 18% e meshkujve amerikanë u prekën dhe 3% e meshkujve vdiqën për shkak të këtij kanceri në vitin 2005. Shkalla e kancerit të prostatës është më e lartë dhe prognoza më e dobët në shoqëritë perëndimore se pjesa tjetër e botës. Jetëgjatësia më e gjatë dhe dietat e pasura me yndyrna shtazore janë disa nga faktorët e rrezikut për kancerin e prostatës që e bëjnë atë më të përhapur në botën perëndimore.

5. Infeksioni HIV ose SIDA

Sindroma e fituar e mungesës së imunitetit ose sindroma e mungesës së imunitetit të fituar (AIDS) është një koleksion simptomash dhe infeksionesh që rezultojnë nga dëmtimi specifik i sistemit imunitar të shkaktuar nga virusi i mungesës së imunitetit të njeriut (HIV). Individët janë të prirur ndaj infeksioneve oportuniste dhe tumoreve gjatë fazave të vona të këtij infeksioni. Ndërsa trajtimet për AIDS dhe HIV janë të pranishme për të ngadalësuar përparimin e virusit, nuk ka një kurë të caktuar dhe të njohur.

HIV përhapet nëpërmjet kontaktit të drejtpërdrejtë të një membrane mukoze ose të qarkullimit të gjakut me një lëng trupor që përmban HIV, si gjaku, sperma, lëngu vaginal, lëngu para seminal dhe qumështi i gjirit. Kryesisht, ky transmetim vjen në formën e seksit anal, vaginal ose oral, transfuzionit të gjakut, gjilpërave nënlëkurore të kontaminuara, shkëmbimit midis nënës dhe foshnjës gjatë shtatzënisë, lindjes së fëmijës ose ushqyerjes me gji, ose ekspozimit tjetër ndaj një prej lëngjeve të mësipërme trupore.

HIV prek pothuajse çdo sistem organesh. Individët e prekur me SIDA kanë një rrezik më të madh për të zhvilluar kancere të ndryshme si sarkoma e Kaposit, kanceri i qafës së mitrës dhe kanceret e sistemit imunitar të njohur si limfoma.

Që nga janari 2006, sipas studimeve dhe kërkimeve të kryera nga Programi i Përbashkët i Kombeve të Bashkuara për HIV/AIDS (UNAIDS) dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH), SIDA ka marrë më shumë se 25 milionë jetë që kur u krijua për herë të parë më 5 qershor 1981. Kjo e bën atë një nga epidemitë më shkatërruese në historinë e regjistruar. Në vitin 2005, SIDA vrau rreth 2.4 deri në 3.3 milionë njerëz.

Në nivel global, aktualisht jetojnë midis 33.4 dhe 46 milionë njerëz me HIV. Në vitin 2005, midis 3.4 dhe 6.2 milion njerëz u infektuan rishtas. Afrika Sub-Sahariane është një nga rajonet më të prekura, me rreth 21.6 deri në 27.4 milionë njerëz që jetojnë aktualisht me HIV. Azia Juglindore dhe Juglindore janë të dyta më të prekura me 15%. Në Shtetet e Bashkuara, numri i personave me SIDA u rrit nga rreth 35,000 në 1988 në mbi 220,000 në 1996.

6. Obeziteti

Obeziteti është një gjendje fizike që rezulton nga ruajtja e tepërt e yndyrës në trup. Tek meshkujt kjo yndyrë mblidhet kryesisht rreth barkut dhe shpesh quhet si barku i birrës. Obeziteti është përcaktuar si një peshë më shumë se 20% mbi atë që konsiderohet normale sipas indeksit të masës trupore. BMI llogaritet duke vlerësuar moshën, gjatësinë dhe peshën e një individi. Arsyeja kryesore për shqetësim është se obeziteti shumëfishon rrezikun e një personi për t’u prekur nga një gamë e gjerë sëmundjesh kërcënuese për jetën.

Aktualisht, në Mbretërinë e Bashkuar, mbi gjysma e të rriturve janë mbipeshë dhe 1 në 5 është obez. Vlerësimet aktuale vendosin më shumë se 35% të amerikanëve në kategorinë e trashë. Obeziteti ka rezultuar të jetë kriza jonë më e madhe shëndetësore dhe sipas statistikave të fundit, 78% e meshkujve do të jenë mbipeshë ose obezë në 10 deri në 15 vjet të tjera. Përqindja e meshkujve në Angli të klasifikuar si mbipeshë ishte 47% dhe përqindja e meshkujve obezë ishte 21%. Të qenit mbipeshë ose obez mund të shkaktojë kërcënime të rënda për shëndetin e meshkujve. Obeziteti qendror, veçanërisht, mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës, diabetit, presionit të lartë të gjakut dhe osteoartritit. Burrat gjithashtu mund të vuajnë nga vetëvlerësimi i ulët dhe izolimi social.

7. Impotenca

Impotenca ose disfunksioni erektil (ED) është një mosfunksionim seksual i karakterizuar nga pamundësia për të zhvilluar ose mbajtur një ereksion të penisit për marrëdhënie seksuale të kënaqshme, pavarësisht nga aftësia e ejakulimit. Shkaqet e mosfunksionimit erektil mund të jenë fiziologjike ose psikologjike.

Ereksionet normale gjatë gjumit dhe në mëngjes herët sugjerojnë një shkak psikogjenik, ndërsa humbja e këtyre ereksioneve mund të nënkuptojë një sëmundje themelore, shpesh me origjinë kardiovaskulare. Faktorë të tjerë që çojnë në impotencë janë diabeti mellitus ose hipogonadizmi.

Pamundësia për të arritur ereksion të mjaftueshëm për penetrim dhe seks, (impotenca), rritet me moshën. Nga meshkujt e moshës 50 deri në 80 vjeç, 30% janë impotent. Në grupmoshën 70 deri në 80 vjeç, gati 50% nuk ​​janë në gjendje të arrijnë ereksion të mjaftueshëm për seks pa trajtim. 15 deri në 30 milionë meshkuj amerikanë vuajnë nga impotenca aktualisht. Sipas Anketës Kombëtare të Kujdesit Mjekësor Ambulator (NAMCS), për çdo 1000 burra në Shtetet e Bashkuara, 7.7 vizita në zyrën e mjekut u bënë për ED në 1985. Deri në vitin 1999, kjo normë ishte trefishuar gati në 22.3.

Shkaqet e disfunksionit erektil ose impotencës

Dëmtimi i nervave, arterieve, muskujve të lëmuar dhe indeve fibroze, shpesh si rezultat i sëmundjes, është shkaku më i zakonshëm i impotencës. Sëmundjet si diabeti, sëmundjet e veshkave, alkoolizmi kronik, skleroza e shumëfishtë, ateroskleroza, sëmundjet vaskulare dhe sëmundjet neurologjike përbëjnë rreth 70% të rasteve të ED. Ndërmjet 35% deri në 50% e meshkujve me diabet vuajnë nga impotenca.

Mënyrat e ndryshme të jetesës që kontribuojnë në sëmundjet e zemrës dhe problemet vaskulare rrisin rrezikun e impotencës. Pirja e duhanit, obeziteti dhe mungesa e ushtrimeve të duhura janë shkaqet e mundshme të ED. Gjithashtu, operacioni (operimi radikal i prostatës dhe fshikëzës për kancer) mund të dëmtojë nervat dhe arteriet pranë penisit, duke çuar në impotencë. Dëmtimi i penisit, palcës kurrizore, prostatës, fshikëzës dhe legenit shpesh rezulton në impotencë duke dëmtuar nervat, muskujt e lëmuar, arteriet dhe indet fibroze të korporatave kavernoza. Shumë medikamente si ilaçet për presionin e gjakut, antihistaminet, ilaqet kundër depresionit, qetësuesit, shtypësit e oreksit dhe cimetidina (një ilaç për ulcerën) mund të shkaktojnë impotencë.

Gjithashtu faktorë psikologjikë si stresi, ankthi, ndjenja e fajit, depresioni, vetëvlerësimi i ulët dhe frika nga dështimi seksual shkaktojnë 10% deri në 20% të rasteve të impotencës. Shkaqe të tjera të mundshme përfshijnë anomalitë hormonale, të tilla si nivelet e pamjaftueshme të testosteronit.

Për më shumë informacion http://www.drugstore4men.org

Video about A Non Ambulatory Animal Can Be Identified As One That

You can see more content about A Non Ambulatory Animal Can Be Identified As One That on our youtube channel: Click Here

Question about A Non Ambulatory Animal Can Be Identified As One That

If you have any questions about A Non Ambulatory Animal Can Be Identified As One That, please let us know, all your questions or suggestions will help us improve in the following articles!

The article A Non Ambulatory Animal Can Be Identified As One That was compiled by me and my team from many sources. If you find the article A Non Ambulatory Animal Can Be Identified As One That helpful to you, please support the team Like or Share!

Rate Articles A Non Ambulatory Animal Can Be Identified As One That

Rate: 4-5 stars
Ratings: 7548
Views: 21298573

Search keywords A Non Ambulatory Animal Can Be Identified As One That

A Non Ambulatory Animal Can Be Identified As One That
way A Non Ambulatory Animal Can Be Identified As One That
tutorial A Non Ambulatory Animal Can Be Identified As One That
A Non Ambulatory Animal Can Be Identified As One That free
#Health #Issues #Men

Source: https://ezinearticles.com/?Health-Issues-In-Men&id=403658