A Living Thing Such As A Plant Animal Or Bacteria Eat Green – How to Grow Your Own Organic Fruit and Vegetables

You are searching about A Living Thing Such As A Plant Animal Or Bacteria, today we will share with you article about A Living Thing Such As A Plant Animal Or Bacteria was compiled and edited by our team from many sources on the internet. Hope this article on the topic A Living Thing Such As A Plant Animal Or Bacteria is useful to you.

Eat Green – How to Grow Your Own Organic Fruit and Vegetables

Bazat e kopshtarisë organike

Kopshtaria organike ndryshon nga kopshtaria “konvencionale” kryesisht në fushat e fekondimit dhe kontrollit të dëmtuesve. Kopshtaria organike është mbjellja pa plehra kimike dhe ndërtimi i tokës në mënyrë natyrale për të mbështetur jetën e shëndetshme të bimëve. Njerëzit janë gjithnjë e më të vetëdijshëm se ushqimi organik është më i mirë për mjedisin. Ky abetare e kopshtarisë organike do t’ju ndihmojë të filloni në këtë hobi argëtues dhe të shëndetshëm.

Gjëja kryesore që duhet mbajtur mend është se kopshtaria organike nuk ka të bëjë vetëm me përdorimin e pesticideve dhe tokën në të cilën rritet kopshti juaj. Qëllimi është të krijoni një ekosistem në oborrin tuaj të pasmë ku çdo pjesë të respektohet dhe në gjendje të mirë. Bimët e fuqishme mund të mbrohen më mirë kundër dëmtuesve dhe sëmundjeve.

Toka është burimi i jetës

Toka është burimi i jetës për bimët. Në të vërtetë, një nga problemet me kopshtarinë kimike është se ajo sterilizon tokën dhe i vjedh jetën. Toka organike është e gjallë dhe ka shumë materie të gjalla në të. Është nga ky burim i jetës që bimët krijojnë lëndët ushqyese që do të hani.

Në fillim dhe në fund të çdo sezoni në rritje, kopshtari organik punon tokën duke shtuar plehra natyrale të kopshtit për të pasuruar tokën dhe për të zëvendësuar lëndët ushqyese që kanë përdorur bimët. Ju mund të përdorni plehra organike me bazë shtazore dhe plehra organike me bazë bimore ose çdo kombinim të të dyjave. Ju dëshironi të shtoni masë në tokë së bashku me lëndët ushqyese.

Pleh organik me bazë kafshësh

Plehrat organike të kopshtit me bazë kafshësh mund të reduktohen në një fjalë – pleh organik. Plehrat e lopës, plehu i pulës, emulsioni i peshkut dhe guanoja e lakuriqëve të natës përdoren më së shpeshti, por mund të përdorni edhe plehun e kalit dhe lepurit. Përdorni plehra të ngurta me bazë shtazore për të gërmuar në tokë dhe bëni “çaj pleh organik” për t’u përdorur gjatë transplantimit të fidanëve.

Ka disa çështje sigurie që duhen njohur kur përdorni plehun e kafshëve. I gjithë plehu duhet të plaket ose kompostohet përpara se ta përdorni si pleh organik kopshti për të hequr E. coli dhe patogjenë të tjerë potencialisht të mundimshëm. Gjithashtu, nuk mund të përdorni pleh organik nga njerëzit ose kafshët grabitqare, siç janë macet. Sistemet e tyre tretëse përmbajnë baktere që janë patogjene për njerëzit dhe bakteret mund të futen në ose në ushqimin e rritur në tokë të fekonduar me feçet e tyre.

Pleh organik me bazë bimore

Komposti, alga deti, derdhja e krimbave dhe “plehu i gjelbër” janë plehrat organike më standarde të kopshtit me bazë bimore. Algat e detit dhe leshterikët zakonisht blihen si pleh organik i tharë dhe i përpunuar i kopshtit.

“Plehu i gjelbër” mbillet si kulturë mbuluese, zakonisht në vjeshtë pas korrjes. Mbillni një kulture fiksuese të azotit, të tilla si soja, dhe bakteret simbiotike në rrënjë do të shtojnë azot në tokën tuaj. Pastaj, kur kultura mbuluese të shfaqet në pranverë, gërmoni atë në tokë dhe lërini bimët të dekompozohen dhe të pasurojnë tokën.

Komposto

Shumë larg plehrave organike më të zakonshme me bazë bimore është kompostoja. Komposti është një mënyrë e shkëlqyer për të ricikluar lëndën bimore. Ka shumë teori mbi kompostimin, dhe ju mund të mësoni se si ta bëni atë nga seminare të komunitetit, libra ose ekspertë të tjerë. Megjithatë, në thelb, kompostimi nuk është i vështirë për t’u bërë. Thjesht ruani të gjitha mbetjet tuaja të perimeve, mbeturinat e kopshtit, mbetjet e bimëve, copat e barit, gjethet e thara dhe lëndët e tjera bimore dhe i lini të dekompozohen. Një grumbull plehrash të nxehtë që rrotullohet shpesh (në mënyrë që të futet ajër në të) do të bëjë kompost brenda disa javësh. Një grumbull plehrash dekompozohet më shpejt nëse gjeneron nxehtësi dhe duhet të jetë të paktën tre metra kub për t’u bërë mirë dhe nxehtë. Nëse grumbulli juaj i kompostos nuk është aq i madh ose nuk ngrohet shumë, ose nuk e ktheni atë, mos u dëshpëroni, ai prapë do të bëjë kompost të mirë. Ju thjesht mund t’i hidhni mbeturinat e perimeve në një grumbull dhe t’i lini. Nëse qëndron për një kohë të gjatë, si një vit, do të kompostohet vetë.

Një kuti me krimba është një alternativë për një grumbull plehrash. Derdhjet e krimbave janë shumë të pasura me lëndë ushqyese. Për të krijuar derdhje krimbash, filloni me llojin e duhur të krimbave, të cilat mund t’i merrni nga çdo burim organik i kopshtarisë. Vendosini ato në një vaskë të mbuluar të një lloji me lëndën tuaj bimore pak të lagur. Krimbat bëjnë të gjithë punën dhe ju merrni pleh organik të pasur të kopshtit pothuajse pa asnjë kosto. Ose lexoni se si të vendosni një sistem kompostimi me krimba, ose mund të blini një komplet në qendrën tuaj të kopshtit. Mos harroni të shtoni edhe krimbat e tokës në tokë, pasi ato krijojnë plehra natyralë në tokë dhe sigurojnë ajrim.

Shtoni plehra natyralë të tillë në tokë të paktën dy herë në vit dhe gërmoni ato në gjashtë centimetrat e sipërme të tokës. Brenda disa viteve do të keni tokë të pasur, të errët dhe produktive – edhe nëse e keni filluar me papastërti sterile, gri dhe të trajtuar kimikisht.

Uji është një domosdoshmëri e jetës

Të gjithë organizmat e gjallë kanë nevojë për ujë. Është e rëndësishme për shëndetin e bimëve tuaja t’u jepni atyre ujë të mjaftueshëm për të lulëzuar. Megjithatë, përdorimi pa kriter i ujit e shpërdoron ujin dhe e lan dheun. Lotimi aty ku nuk është i nevojshëm inkurajon barërat e këqija. Uji kur dielli është i ulët, herët në mëngjes ose në mbrëmje për të zvogëluar avullimin. Është e rëndësishme që uji të arrijë në rrënjët e bimëve pa u rrjedhur dhe duke marrë me vete tokë të vlefshme, kështu që shtoni ujë ngadalë dhe lëreni të zhytet. Përdorni një çorape thithëse për të ujitur vetëm bimët e kopshtit tuaj dhe askund tjetër. Nëse një zorrë thithëse (ose sistemi vaditës) nuk është një zgjedhje për ju, gërmoni një pus të cekët rreth bazës së secilës bimë dhe mbusheni dhe lëreni ujin të thithë. Përdorni një mulch rreth bimëve për të kursyer ujin dhe për të parandaluar reshjet e shiut. duke gërryer tokën tuaj pjellore të kopshtit.

Mos lejoni që barërat e këqija të grabisin bimët e kopshtit tuaj

Vetëm bimët tuaja të dashura duhet të përfitojnë nga toka dhe uji i pasur që ju ofroni. Prandaj, është e nevojshme të hiqni të gjitha bimët e tjera që e shohin kopshtin tuaj një vend të mrekullueshëm për të jetuar. Kjo do të thotë, është e rëndësishme të pastroni kopshtin tuaj organik. Në mesin e shekullit të njëzetë, në kulmin e përdorimit të kimikateve në kopshtari, u bë e zakonshme spërkatja me herbicide në tokë për të kontrolluar barërat e këqija. Por tani ne e kuptojmë se sa i dëmshëm është përdorimi i tillë kimik për mjedisin. Tërheqja e barërave të këqija me dorë nuk është as e vështirë dhe as nuk kërkon shumë kohë. Kopshti juaj organik është një vend i bukur për të kaluar kohën, pse të mos e shpenzoni duke hequr barërat e këqija që konkurrojnë me bimët tuaja.

Këtu janë bazat e kontrollit të barërave të këqija. Së pari, sigurohuni që të hiqni qafe barërat e këqija para se të shkojnë në farë. Barërat e këqija prodhojnë në mënyrë rutinore mijëra fara në një periudhë të shkurtër kohe. Nëse ka copa barërat e këqija që rriten në periferi të kopshtit tuaj, sigurohuni që t’i kositni ato përpara se të përhapin farat. Së dyti, kur tërhiqni barërat e këqija me dorë, sigurohuni që të hiqni rrënjët në mënyrë që bima të mos rritet menjëherë. Përdorni një mistri për të gërmuar barërat e këqija me rrënjë të thella. Së treti, përdorni mulch si një pengesë për rritjen e barërave të këqija. Mulçi organik do të ndihmojë gjithashtu në ruajtjen e lagështirës dhe shtimin e materialit organik në tokë. Ju mund të mbuloni të gjithë zonën me plastikë gjatë stinës së dimrit për të vrarë farat e barërave të këqija.

Kontrolloni dëmtuesit pa pesticide të dëmshme

Kontrolli i dëmtuesve është ndoshta problemi më i madh me të cilin përballen kopshtarët organikë. Pesticidet me bazë kimike janë disa nga substancat më toksike që mund të keni në ushqimin tuaj ose që ndotin mjedisin. Atëherë, si i mbani insektet e pangopura si brumbujt japonezë që të mos shkatërrojnë prodhimin tuaj? Në kopshtarinë organike ju filloni me ndërhyrjen më pak toksike dhe vazhdoni prej andej.

Parandalimi i dëmtuesve

Hapi i parë është të mbillni me mençuri. Mos harroni se bimët e shëndetshme do të kenë nevojë për më pak ndihmë nga ju për të luftuar dëmtuesit, prandaj sigurohuni që bimët tuaja të jenë të ushqyera mirë dhe të kenë ujë të mjaftueshëm. Gjithashtu, përdorni mbjelljen shoqëruese dhe rrotullimin e të korrave për të dekurajuar dëmtuesit përpara se të mbërrijnë. Disa bimë i mbajnë larg insektet dhe mbjellja e tyre pranë bimëve tuaja të shijshme është një ide e mirë. Hudhra, qepët dhe marigoldët përdoren zakonisht për të larguar insektet. Mbillini ato në një kufi rreth kopshtit tuaj dhe midis bimëve të kopshtit tuaj. Rrotullimi i të korrave është metoda e mbjelljes së një kulture të ndryshme në një zonë të caktuar të kopshtit tuaj çdo vit. Aty ku vendosni domate këtë vit vendosni kunguj ose misër vitin e ardhshëm. Rrotullimi i të korrave është veçanërisht i dobishëm në parandalimin e sëmundjeve të bimëve.

Kontrollet jo toksike të dëmtuesve

Hapi tjetër është të hiqni dëmtuesit kur t’i gjeni. Mos harroni se jo të gjitha insektet janë dëmtues. Në fakt, një numër insektesh janë ndihmësit tuaj në kontrollin e dëmtuesve, por përdorimi me shumicë i pesticideve toksike eliminon insektet grabitqare si dhe ato të dëmshme. Është e rëndësishme të jeni në gjendje të identifikoni defektet e mira dhe të këqijat. Dilni herët në mëngjes ose vonë në mbrëmje kur është freskët, dhe hiqni çdo krimb domateje, insekte patate, brumbuj japonezë, kërpudha ose insekte të tjera të dëmshme që gjeni. Kungullojini ato ose mbani një kovë me ujë me sapun për t’i mbytur. Më mirë akoma, ushqeni ato pulat tuaja. Mënyra më efikase për të hequr insektet e vogla si afidet dhe marimangat është të spërkatni bimët me zorrë, duke përdorur një rrjedhë të fortë uji për të larë insektet.

Barrierat fizike janë një tjetër metodë jotoksike e kontrollit organik të dëmtuesve. Ata parandalojnë hyrjen e dëmtuesve në bimët tuaja. Disa shembuj të pengesave janë prerja e sipërme dhe e poshtme e kanaçeve të kafesë dhe shtyrja e tyre në tokë rreth bimëve të reja të buta për të mbajtur larg krimbat e prerë, ose përdorimi i rrjetave të imta për të mbuluar bimët tuaja për t’i mbrojtur ato nga karkalecat ose zogjtë.

Insektet grabitqare

Një nga mbrojtjet më të mëdha kundër dëmtuesve janë insektet e tjera. Insektet që hanë insekte të tjera janë një kontroll fantastik i dëmtuesve organik të kopshtarisë. Ladybugs, mantis lutes, dhe lidhëse lidhëse janë të gjitha insekte të dobishme. Mund t’i blini në dyqanin e kopshtit dhe t’i lëshoni në kopshtin tuaj. Këto insekte grabitqare kontrollojnë afidet, marimangat dhe shumë dëmtues të tjerë. Shumica e merimangave janë gjithashtu ngrënëse të insekteve, kështu që lërini merimangat të punojnë për ju.

Përdorimi i pesticideve organike

Nëse jeni duke përdorur këto kontrolle jo toksike të dëmtuesve dhe ende përballeni me një pushtim dërrmues të dëmtuesve, zgjidhja e fundit është përdorimi i pesticideve organike. Ato bëhen në mënyrë rutinore nga derivatet e bimëve ose mineralet. Këto pesticide natyrore janë të çertifikuara për përdorim në bujqësi natyrore dhe janë shumë më pak të rrezikshëm se pesticidet sintetike, por ato janë akoma toksike. Është e rëndësishme që të përcaktoni se sa të dëmshëm janë dëmtuesit e insekteve; ju mund të zgjidhni të jetoni me ta në vend që të përdorni diçka organike, por më toksike sesa dëshironi t’i ekspozoni ushqimin tuaj.

Sapuni insekticid është mjaft i sigurt për bimët ushqimore dhe mjedisin dhe funksionon mirë për të hequr qafe dëmtuesit e kopshtit. Blini atë në dyqanin tuaj të furnizimeve të kopshtit ose bëni vetë duke shtuar disa pika sapun të lëngshëm enësh në një filxhan me ujë. Spërkateni mbi bimë dhe më pas shpëlajeni. Kjo funksionon shumë te afidet dhe thrips.

Zakonisht mund të tregoni se sa toksik është një kontroll organik i dëmtuesve duke kontrolluar për një etiketë paralajmëruese. Nëse nuk ka paralajmërim në etiketë, substanca është ndoshta jo toksike. Nëse etiketa thotë, “kujdes”, është pak toksike. “Paralajmërim” në etiketë do të thotë se është mesatarisht toksike dhe “rrezik” do të thotë se substanca është shumë toksike. Kontrollet organike të dëmtuesve të kopshtarisë rrallë kanë një paralajmërim “rrezik” mbi to. Është shumë e rëndësishme të aplikoni produkte organike të kontrollit të dëmtuesve pikërisht ashtu siç udhëzohet në etiketë. Këto produkte mund të jenë të rrezikshme, kështu që ato duhet të përdoren në mënyrë korrekte për të minimizuar ekspozimin e të gjithëve ndaj pesticideve toksike.

Për më shumë informacion

Nëse dëshironi të filloni në kopshtin tuaj organik, do të gjeni një bollëk ndihme. Kërkoni klube ose punëtori kopshtarie në komunitetin tuaj; kopshtarët janë gjithmonë të etur për të dhënë këshilla. Për më tepër, ka libra, revista dhe faqe interneti të panumërta. Ju gjithashtu mund të kërkoni zyrën tuaj lokale të bashkëpunimit, e cila ofron këshilla në bashkëpunim me universitetet lokale. Ashtu si të gjitha proceset e jetesës, ka një ritëm për kopshtarinë organike. Ju nuk bëni gjithçka menjëherë. Filloni ngadalë dhe mësoni ndërsa ecni.

Video about A Living Thing Such As A Plant Animal Or Bacteria

You can see more content about A Living Thing Such As A Plant Animal Or Bacteria on our youtube channel: Click Here

Question about A Living Thing Such As A Plant Animal Or Bacteria

If you have any questions about A Living Thing Such As A Plant Animal Or Bacteria, please let us know, all your questions or suggestions will help us improve in the following articles!

The article A Living Thing Such As A Plant Animal Or Bacteria was compiled by me and my team from many sources. If you find the article A Living Thing Such As A Plant Animal Or Bacteria helpful to you, please support the team Like or Share!

Rate Articles A Living Thing Such As A Plant Animal Or Bacteria

Rate: 4-5 stars
Ratings: 3411
Views: 80724908

Search keywords A Living Thing Such As A Plant Animal Or Bacteria

A Living Thing Such As A Plant Animal Or Bacteria
way A Living Thing Such As A Plant Animal Or Bacteria
tutorial A Living Thing Such As A Plant Animal Or Bacteria
A Living Thing Such As A Plant Animal Or Bacteria free
#Eat #Green #Grow #Organic #Fruit #Vegetables

Source: https://ezinearticles.com/?Eat-Green—How-to-Grow-Your-Own-Organic-Fruit-and-Vegetables&id=931891