A Disease Agent Can Infect Animals As Well As Humans Identification, Prevention and Control of External Parasites on Horses

You are searching about A Disease Agent Can Infect Animals As Well As Humans, today we will share with you article about A Disease Agent Can Infect Animals As Well As Humans was compiled and edited by our team from many sources on the internet. Hope this article on the topic A Disease Agent Can Infect Animals As Well As Humans is useful to you.

Identification, Prevention and Control of External Parasites on Horses

PARAZITET E JASHTME

Infektimi i jashtëm i parazitëve mund të shkaktojë acarim dhe pa kursim në kalin tuaj. Disa parazitë të jashtëm mund të ndihmojnë në shtimin e cikleve të jetës së parazitëve të brendshëm. Parazitët e jashtëm gjithashtu mund të bartin sëmundje infektive. Megjithatë, parazitët e jashtëm mund të jenë më të lehtë për t’u zbuluar vizualisht, gjë që ndihmon për të përcaktuar efektivitetin e programit dhe llojin e infektimit parazitar. GJITHMONË konsultohuni me veterinerin tuaj nëse keni ndonjë shqetësim. Ai ose ajo është një ekspert shumë i mirë i çështjeve.

SIGURIA KIMIKE

Repelentët e mizave janë kimikate shumë të rrezikshme dhe duhet pasur kujdes për të larë çdo mbetje që mbetet nga çdo spërkatje e tepërt ose kontakt me duart tuaja/pjesë të tjera të trupit. me ujë dhe sapun. Lani rrobat ose dorezat që bien në kontakt me këta agjentë. Të gjitha kimikatet e rrezikshme duhet të ruhen sipas etiketës në ruajtje të sigurt dhe të hidhen siç duhet kur janë të vjetruara. Përzierja e kimikateve si DMSO mund të shkaktojë probleme serioze shëndetësore.

PARAZITET E PËRBASHKËT

Bots (botë me stomak dhe Gasterophilus)

Përshkrim fizik

Mizat e pjekura kanë një pamje të ngjashme me një bletë. Vezët janë njolla kafe të lehta në madhësinë e kokave të kunjave në grupe të vogla.

Cikli i jetes

Miza femër i vendos vezët e saj drejtpërdrejt në një qime të kalit në zona që mund të jenë në kontakt me gojën e kalit. Zonat më të shënjestruara janë këmbët, buzët dhe pika të tjera që lejojnë kontaktin e drejtpërdrejtë me gojën dhe vrimën e hundës gjatë pastrimit të vetes ose kurimit të një kali tjetër. Lëpija e vezëve të bashkangjitura do të bëjë që ato të çelin dhe të prodhojnë larva. Larvat e çelura më pas do të migrojnë në gjuhën ose mishrat e kalit dhe do të gërmohen ose ngjiten për periudhën e inkubacionit 3 javë. Pas periudhës së inkubacionit ato çlirohen dhe kalojnë në mukozën e stomakut për një kohëzgjatje prej afërsisht 9 muajsh. Pas periudhës 9-mujore, larvat transportohen nga stomaku nëpërmjet plehut organik për t’u bërë një mizë e rritur. Aktiviteti i një mize të rritur do të zgjasë nga fundi i pranverës deri në ngricën e parë të fortë.

Problemet e shkaktuara nga Bots

Larvat e mizës mund t’i shkaktojnë vetëm dëme minimale kalit, kërcënimi më i madh do të ishte pengimi i zorrëve për shkak të infektimit. Larvat gjithashtu mund të zvogëlojnë efikasitetin e stomakut për t’u tretur në mënyrë efektive.

Shenjat e infektimit të bots

Nëse vërehet se ndonjë vezë e mizës është ngjitur me kalin tuaj, duhet të konsideroni se kali juaj ka gëlltitur disa prej tyre. Nëse vërehen vezë hiqeni me to sa më shpejt të jetë e mundur me një thikë Bot për të reduktuar gëlltitjen.

Miza e zezë

Përshkrim fizik

Mizë e vogël gri-e zezë.

Habitati i mbarështimit

Kërkoni ujë të lëvizshëm, si p.sh. përrenj dhe tejmbushje pellgjesh.

Zona e preferuar e kafshimit në një kalë

Linjat e barkut, brenda këmbëve të pasme dhe në veshë.

Sëmundjet që mbarten zakonisht ose problemet e shkaktuara

Irritim i përgjithshëm për kalin.

Dreri fluturojnë

Përshkrim fizik

Mizat e mëdha të afta për të shkaktuar një pickim të dhimbshëm.

Habitati i mbarështimit

Bimë rreth buzës së ujit ose kënetave të kripura.

Zona e preferuar e kafshimit në një kalë

I gjithë trupi.

Sëmundjet që mbarten zakonisht ose problemet e shkaktuara

Anemi infektive e kuajve dhe kafshime shumë të dhimbshme.

Fytyra Fly

Përshkrim fizik

Mizë e vogël gri-e zezë.

Habitati i mbarështimit

Pleh i freskët i bagëtive.

Zona e preferuar e kafshimit në një kalë

Në përgjithësi në fytyrën e kalit.

Sëmundjet që mbarten zakonisht ose problemet e shkaktuara

Shkaktoni disa probleme me sytë, por kryesisht një telash për kalin.

Horn Fly

Përshkrim fizik

Një mizë shumë e vogël që mblidhet në tufa të mëdha.

Habitati i mbarështimit

Pleh i freskët i bagëtive.

Zona e preferuar e kafshimit në një kalë

Qafa e kalit, shpatullat dhe barku. Ata gjithashtu synojnë lëkurën e pambrojtur nga rënia e flokëve.

Sëmundjet që mbarten zakonisht ose problemet e shkaktuara

Kontribuoni në dermatit të rëndë që çon në ulçera të lëkurës.

Mizë me kalë

Përshkrim fizik

Mizë shumë e madhe e aftë për të shkaktuar një pickim të dhimbshëm dhe të thellë.

Habitati i mbarështimit

Pellgje uji, buzë ujit të liqenit ose pellgut, moçaleve të kripura ose mbeturinave bimore.

Zona e preferuar e kafshimit në një kalë

I gjithë trupi.

Sëmundjet që mbarten zakonisht ose problemi i shkaktuar

Anemi infektive e kuajve dhe pickim shumë i dhimbshëm.

Shtëpi Fly

Përshkrim fizik

Miza e zakonshme e përditshme e shtëpisë.

Habitati i mbarështimit

Plehëroni ose përdorni një gamë të gjerë materialesh organike.

Zona e preferuar e kafshimit në një kalë

Kanalet e lotit dhe rreth syrit të kalit.

Sëmundjet që mbarten zakonisht ose problemet e shkaktuara

Transmetojnë krimbat e stomakut dhe transmetuesin pjellor të patogjenëve të vertebrorëve. Telash i përgjithshëm për kuajt.

Morrat

Përshkrim fizik

Rreth 1/8 inç në gjatësi. Ngjyra mund të ndryshojë nga e bardha në gri të ndyrë.

Habitati i mbarështimit

Zonat e largëta të kuajve.

Zona e preferuar e kafshimit në një kalë

Zonat e largëta, njolla të thata të lëkurës, kokës, qafës, mane ose bishtit.

Sëmundjet që mbarten zakonisht ose problemet e shkaktuara

Disa humbje peshe, ngecje e rritjes ose anemi. Kafshim shumë irritues që mund të çojë në fërkim të qimeve nga lëkura.

Mushkonjat

Përshkrim fizik

Insekt i vogël me krahë me sondë të shquar gjakpirëse që shtrihet nga koka.

Habitati i mbarështimit

Ujë i qëndrueshëm, goma të vjetra, fuçi dhe objekte të tjera të afta për të mbajtur ujin dhe për të bllokuar erën.

Zona e preferuar e kafshimit në një kalë

I gjithë trupi.

Sëmundjet që mbarten zakonisht ose problemet e shkaktuara

Transmetues pjellorë të sëmundjes dhe të lidhur me Encefalomietin e Kuajve, Aneminë Infektive të Kuajve dhe Virusin e Nilit Perëndimor.

Miza e qëndrueshme

Përshkrim fizik

Shumë e ngjashme në pamje me mizën e shtëpisë, por miza e qëndrueshme ka një gojë të madhe.

Habitati i mbarështimit

Sanë e kontaminuar me urinë dhe pleh organik.

Zona e preferuar e kafshimit në një kalë

Këmbët dhe barku.

Sëmundjet që mbarten zakonisht ose problemet e shkaktuara

Ndihmon në transmetimin e Anemisë Infektive të Kuajve dhe plagëve verore.

rriqrat

Përshkrim fizik

Një insekt i vogël në ngjyrë kafe në formë kokrre shalqiri dhe krem ​​me madhësi kikiriku, i ngjyrosur kur është plot me gjakun e bujtësit.

Habitati i mbarështimit

Vezët vendosen në tokë, pastaj rriqrat e larvave migrojnë në pemë ose shkurre.

Zona e preferuar e kafshimit në një kalë

Brenda veshëve ose pika të largëta.

Sëmundjet që mbarten zakonisht ose problemet e shkaktuara

Sëmundja e gjumit, sëmundja Lyme, Piroplasmosis dhe EIA.

PROGRAMI I KONTROLLIT TË PARAZITIT TË JASHTËM

Ashtu si kimikatet kundër krimbave, ka shumë sisteme kundër mizave të disponueshme për një gamë të gjerë parazitësh të jashtëm. Përpara se të mbështeteni vetëm në repelentë kimikë, mund të merrni parasysh një hap të parë të parandalimit dhe reduktimit. Siç e keni vënë re me siguri, shumica e parazitëve të jashtëm kërkonin ujë ose pleh organik të freskët si një terren mbarështimi. Nëse terreni i shumimit është i kufizuar, kështu do të jenë edhe parazitët.

Përpara se të blini një insekticid ose repelent, mund të dëshironi të lexoni etiketën për t’u siguruar që ky produkt është i sigurt dhe do të jetë pjesë efektive e programit tuaj. Ju gjithashtu mund të dëshironi të përdorni një produkt në një kohë për të zvogëluar shanset që parazitët të bëhen rezistent ndaj të dy produkteve gjatë së njëjtës periudhë. Kaloni në një insekticid tjetër përpara se parazitët të bëhen rezistent.

Më poshtë janë renditur disa detyra që do të ndihmojnë në reduktimin e popullatës së parazitëve:

– Hiqni dhe hidhni siç duhet materialet që mund të jenë vendpushimi të paktën çdo shtatë ditë. Mundësisht ju duhet të hiqni çdo material të dyshuar riprodhues çdo ditë.

– Projektoni ose rregulloni stallat, pellgjet dhe kullotat në mënyrë që të lejojnë heqjen e lehtë të mbetjeve.

– Siguroni kullim të mirë për ujërat e shiut dhe në raftet e larjes.

– Fikni dritat e hambarit gjatë natës ose përdorni dritat fluoreshente.

– Pastroni rregullisht kovat e ujit dhe përdorni repelentë.

Monitoroni se cilët parazitë janë më pjellorë dhe më pas vendosni një plan të shëndoshë për të zvogëluar numrin e tyre. Kontaktoni veterinerin tuaj, agjentin e zgjerimit të qarkut ose ekspertë të tjerë në zonën tuaj për këshilla specifike. Kur shpërndani pleh organik, përpiquni të vendosni një shtresë sa më të hollë që të jetë e mundur në mënyrë që të përshpejtoni tharjen e plehut. Shtoni plehun e kalit në një grumbull plehrash për të ndihmuar në ndarjen e plehut organik nga zona e banimit të kalit. Sigurohuni që të ndiqni të gjitha udhëzimet për asgjësimin e çdo insekticidi, këto kimikate mund të jenë shumë vdekjeprurëse dhe mund të hyjnë lehtësisht në pellgje, liqene, përrenj dhe ujëra nëntokësore. Insekticidet gjithashtu duhet të mbahen në enën origjinale.

Mizat që kafshojnë zakonisht janë shumë aktive gjatë orëve të dritës së diellit. Vendosni programin tuaj të neveritshëm ose të qëndrueshëm rreth asaj periudhe. Teknikat dhe metodat e zakonshme të ofendimit që mund të jenë shumë të suksesshme por shumë miqësore me mjedisin janë Fly Predators. Grabitqarët e mizave janë forma të vogla sterile grerëzash që hanë larvat e mizave. Ekzistojnë gjithashtu sisteme që përdorin gaz propan për të nxjerrë gazin CO2 për të tërhequr mushkonjat dhe insektet e ngjashme dhe më pas i thithin ato në një kurth. Të dy sistemet funksionojnë jashtëzakonisht mirë.

Metodat e modës së vjetër, të provuara dhe të vërteta mund të përfshijnë shirita mizash, kurthe shishe me karrema ose karrem helmues Makineri të tilla si Magnetët e mushkonjave joshin dhe shkatërrojnë mushkonjat si dhe insektet e tjera të ngjashme me dëmtuesit. Ka gjithashtu pluhura dhe lëngje që mund të aplikohen në tokë dhe bimë që do të vrasin insektet. Ashtu si me çdo kimikate, lexoni dhe ndiqni etiketën në mënyrë që të mos dëmtoni asnjë kafshë ose fëmijë.

Veshje mbrojtëse si maska ​​për miza ose çarçafë me miza të plota. Është raportuar se mjetet juridike bimore si uthulla ose hudhra e konsumuar nga goja do ta ndihmojnë kalin të bëhet më pak tërheqës, pra të kafshohet më pak. Parazitët e jashtëm nuk do të jenë kurrë 100% të kontrollueshëm, por të kesh një program efektiv me monitorim do të ndihmojë që kali juaj të ketë një jetë cilësore.

PARAZITET E LEKURES

Kuajt mund të kenë disa probleme të lëkurës ose parazitë të lëkurës. Diagnoza e duhur nga veterineri juaj është e rëndësishme për të çliruar shpejt kalin tuaj nga çdo problem i lëkurës.

zgjebe

Përshkrim fizik

Jashtëzakonisht i vogël, duhet përdorur xham zmadhues për të parë.

Habitati i mbarështimit

Nën lëkurën e nikoqirit.

Zona e preferuar e kafshimit në një kalë

Shtresat e sipërme të lëkurës.

Sëmundjet që mbarten zakonisht ose problemet e shkaktuara

Irritime të lëkurës që mund të çojnë në dermatit të rëndë ose infeksione dytësore. Ushqimi i duhur do të ndihmojë në parandalimin e infektimit.

Kalbja e shiut (dermatofiloza)

Përshkrim fizik

Një bakter mikroskopik në formë shufre që shkakton plagë të hapura nën flokë të lyer me kore.

Habitati i mbarështimit

Lëkura e kalit gjatë periudhave të motit të lagësht/të lagësht dhe të ngrohtë. Bakteret jetojnë në tokë dhe shumohen gjatë periudhave të gjata të lagështisë.

Zona e preferuar e kafshimit në një kalë

Një vend mbi një kalë që qëndron i lagësht dhe i ngrohtë lejon që këto insekte mikroskopike të lulëzojnë.

Sëmundjet që mbarten zakonisht ose problemet e shkaktuara

Irritime të lëkurës që mund të çojnë në dermatit të rëndë ose infeksione dytësore. Pastrimi i zonave të infektuara me shampo medicinale, betadinë ose solucione me bazë kripe bakri. Në raste të rralla të rënda mund të kërkohet kujdes veterinar. Quhet edhe helmimi nga djegia e shiut dhe vesa kur i referohemi infeksionit në gjymtyrët e poshtme.

Krimbi i ziles (dermatofitoza)

Përshkrim fizik

Kërpudhat mikroskopike që shkaktojnë njolla të vogla rrethore të rënies së flokëve me kore të lëmuara.

Habitati i mbarështimit

Kushtet që kanë më shumë gjasa të shkaktojnë rrezik për krimbin e ziles janë kushtet e errëta dhe të lagështa gjatë vjeshtës dhe dimrit. Kuajt e rinj (vjeçar deri në tre vjeç), kuajt e moshuar dhe kuajt e sëmurë janë më të prirur ndaj infeksionit. Kjo kërpudhat është shumë infektive dhe do të përhapet me shpejtësi te kuajt e tjerë, kafshët e tjera dhe njerëzit. Nëse dyshohet për krimbin e ziles, pastroni të gjitha ngjitjet, furçat, batanijet ose sendet e tjera të përdorura në kalin(ët) e infektuar derisa të trajtohen me sukses.

Zona e preferuar e kafshimit në një kalë

Kërpudhat e krimbave zakonisht infektojnë zonën e perimetrit të zemrës, fytyrën dhe këmbët.

Sëmundjet që mbarten zakonisht ose problemet e shkaktuara

Është shumë e rëndësishme të merret dhe të mbahet nën kontroll krimbi. Trajtimet me një ilaç kundër krimbit duhet të jenë agresive dhe të qëndrueshme dhe të mbahen derisa të gjitha shenjat të zhduken plotësisht. Irritime të lëkurës që mund të çojnë në dermatit të rëndë ose infeksione dytësore.

PROGRAMI I KONTROLLIT TË PARAZITËVE TË LËKURËS

Është e rëndësishme që të mos përhapni asnjë sëmundje ngjitëse të lëkurës nga një pjesë e kalit tuaj në një pjesë tjetër ose nga një kal në tjetrin. Larja e mjeteve tuaja të pastrimit me shampo medicinale ose dezinfektues tjetër pas përdorimit duhet të parandalojë përhapjen e infeksioneve. Zakonisht shampo medicinale (me bazë jodi) do të rregullojë problemet e vogla të lëkurës. Nëse kërkohet ndihmë veterinare, ndiqni udhëzimet tërësisht për të siguruar eliminimin e plotë të infektimit.

Video about A Disease Agent Can Infect Animals As Well As Humans

You can see more content about A Disease Agent Can Infect Animals As Well As Humans on our youtube channel: Click Here

Question about A Disease Agent Can Infect Animals As Well As Humans

If you have any questions about A Disease Agent Can Infect Animals As Well As Humans, please let us know, all your questions or suggestions will help us improve in the following articles!

The article A Disease Agent Can Infect Animals As Well As Humans was compiled by me and my team from many sources. If you find the article A Disease Agent Can Infect Animals As Well As Humans helpful to you, please support the team Like or Share!

Rate Articles A Disease Agent Can Infect Animals As Well As Humans

Rate: 4-5 stars
Ratings: 2486
Views: 42163609

Search keywords A Disease Agent Can Infect Animals As Well As Humans

A Disease Agent Can Infect Animals As Well As Humans
way A Disease Agent Can Infect Animals As Well As Humans
tutorial A Disease Agent Can Infect Animals As Well As Humans
A Disease Agent Can Infect Animals As Well As Humans free
#Identification #Prevention #Control #External #Parasites #Horses

Source: https://ezinearticles.com/?Identification,-Prevention-and-Control-of-External-Parasites-on-Horses&id=1964849