5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There Biotechnology and Colours

You are searching about 5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There, today we will share with you article about 5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There was compiled and edited by our team from many sources on the internet. Hope this article on the topic 5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There is useful to you.

Biotechnology and Colours

Bioteknologjia dhe bota e ngjyrave kanë qenë gjithmonë të ndërthurura. Ngjyrat dhe nuancat e natyrës janë kapur në gjendjen e tyre natyrale ose sintetike në një shumëllojshmëri produktesh të tregut. Tregjet e luleve të trëndafilave natyralë të kuq me gjak dhe trëndafilave blu të dizajnuar nga gjenet e lëshuara së fundmi në Japoni janë shembuj të përshtatshëm.

Deri më sot, pavarësisht nga teknikat mbresëlënëse të inxhinierisë gjenetike, “Tulipi i Zi” legjendar i autorit francez Alexander Dumas mbetet ende “Grali i Shenjtë i botës së Tulipanëve”. Disa lloje nga ‘Tulip Queen of Night’ (1944) në T.’Black Hero’ (1984) përbëjnë ‘kategorinë e ‘më të zinjve nga tulipanët zyrtarisht ‘vjollcë’.

Pasuria e ngjyrave të natyrës ka frymëzuar piktorët dhe poetët e famshëm — Hillarie Belloc e lindur në Francë përshkruan në vargje morfologjinë e Mikrobit me ‘shtatë bishtat e tij me tufa me shumë njolla rozë dhe vjollcë’; dhe nxënësit e shkollës për të eksploruar botën mikrobike përmes ‘xhamit të dukjes’ të kolonës së Winogradsky me shiritat e saj vjollcë dhe jeshile —konsorciume të baktereve fotosintetike jeshile dhe vjollce. Cianobakteret blu-jeshile kontribuojnë në ekonominë e cikleve të rëndësishme biogjeokimike të natyrës – ciklin e azotit.

Deti i Kuq mund të marrë ngjyrën dhe emrin e tij nga cianobakteri i kuq – Trichodesmium erythraeum, por shkatërrimi i peshqve të shumtë është për shkak të popullatës së Baticës së Kuqe të dinoflagelateve të kuqe-kafe të ngjashme me bimët. Pigmentet ndihmojnë në klasifikimin e algave kafe, të verdha, të kuqe dhe jeshile; dhe protozoa dhe maja si Euglena dhe Pichia. Artistika e ngjyrave të natyrës ndodh në të gjithë biospektrin duke përfshirë ndër të tjera baktere jeshile dhe vjollcë, specie të Streptomyces dhe Nocardia që prodhojnë antibiotikë, kërpudha që ngjyrosin djathrat, anolet blu-jeshile, papaja dhe trofta e ylberit dhe proteinat fluoreshente jeshile përgjegjëse për ngjyrosjen e koraleve të ndryshme dhe anemonet. Kromoproteinat jeshile, të verdha, portokalli-kuqe dhe vjollcë-blu janë arsyeja e ekzistencës së ngjyrave të përrallave të shkëmbinjve që ndryshojnë në spektrin e kushteve të dritës së ditës.

Me të vërtetë, paleta e pigmenteve dhe bojrave të Natyrës nënvizon nevojën e qendrave të burimeve biologjike për të kapur, klasifikuar dhe ruajtur thesarin biologjik të planetit, në mënyrë që zhdukja të mos rezultojë nga neglizhenca beninje dhe shfrytëzimi tregtar.

‘Biomimicry…… është një shkencë e re që studion idetë më të mira të natyrës dhe më pas imiton këto dizajne dhe procese për të zgjidhur problemet njerëzore. ……Organizmat përdorin dy metoda për të krijuar ngjyrë pa bojë: pigmente të brendshme dhe ngjyrën strukturore që i bën fluturat tropikale, pallujt dhe kolibrat kaq të mrekullueshëm. Një pallua është një zog krejtësisht kafe. “Ngjyrat” e tij rezultojnë nga shpërndarja e dritës nga shufrat e melaninës të vendosura rregullisht, dhe efektet e ndërhyrjes përmes shtresave të holla të keratinës (të njëjtat gjëra si thonjtë tuaj).’

Veshjet e reja ushtarake përdorin ngjyra fluoreshente, biosensorë dhe bioinformatikë në nivel nano për të imituar fenomenet natyrore të biomimikës dhe ngjyrave kameleonike. Gjeofabrikat e ngjyrosura për përdorim të përshtatshëm kontribuojnë në menaxhimin e peizazhit dhe urban — ruajtjen e fushave të golfit dhe lëndinave të parkut, dhe mbrojtja e instinktit krijues dhe estetik të njerëzimit është ngulitur në argjinaturat e tokës dhe kopshtet me lule.

Teknologjitë e pastra dhe të gjelbra. Karta e parë e kreditit e gjelbër e biodegradueshme u lëshua në vitin 1997. ‘Proteinat e koraleve ndizen dritën e kuqe’ në ujërat detare dhe peshqit me ngjyra të ndezura funksionojnë si tregues të ndotjes në rezervuarët ujorë. Ngjyrat e përdorura në graftet biotekstile e bëjnë përdorimin tërheqës dhe të pranueshëm të materialeve biokeramike në stomatologji, mjekësi ortopedi, inxhinieri indesh dhe shkencë veterinare.

Hulumtimi gjenetik ka kontribuar në kuptimin e ngjyrës së syve dhe lëkurës së njeriut. Është deshifruar gjeneza e ngjyrave të palltos së maceve, qenve, lepujve, ponive etj. Ngjyra e kokës së zogjve gjithashtu. Alelet e ngjyrave të veshjes përdoren për të prodhuar nënlinja të minjve për studime në lidhje me plakjen, kancerin, biologjinë kardiovaskulare, neurobiologjike dhe riprodhuese. Miu Big Blue përdoret për të hulumtuar kancerin dhe sëmundjet neurodegjenerative. Minjtë e verdhë ndihmojnë në lokalizimin e mutacioneve të gjeneve në kromozome specifike. Minjtë e bërë me porosi — modelet albino, krem, kafe dhe të zezë janë çelësat e kërkimit që studiojnë biologjinë e tumorit. Në të vërtetë, ‘aftësia për të ndjekur ngjyrat e veshjes’ kërkon ‘nuk ka mjete të komplikuara si gjenotipizimi molekular’ në ‘rritje dhe mirëmbajtje të shtameve mutant’.

Ngjyrat frymëzojnë, motivojnë dhe lartësojnë njerëzimin. Klinikat dhe objektet psikologjike përdorin ngjyra qetësuese për të ndihmuar shëruesit. Ngjyrat ekzistojnë edhe në sport. Fituesit shprehin ndjenjën e arritjeve kombëtare dhe krenarinë duke u veshur me flamujt e tyre kombëtarë. Në EURO 2004 – futbolli dhe biopsikologjia u takuan. Për të rritur avantazhin psikobiologjik vendas dhe patriotizmin, trajneri i ekipit vendas u kërkoi tifozëve ‘të veshin diçka të kuqe ose jeshile’ ngjyrat e tyre kombëtare ‘përballë bluzave portokalli’ të kundërshtarëve të tyre’ në një ndeshje kualifikuese.

Bioteknologjia e korporatës është e angazhuar në ‘ndjekjen e ylberit’. Ish-zëvendëspresidenti Al Gore parashikoi ‘tenxheren e arit në fund të ylberit të bioteknologjisë’. Megjithatë, sipërmarrësit e përqendrojnë kërkimin e tyre ‘diku mbi ylberin gjenetik’. Politikëbërësit e OKB-së përdorin kode ngjyrash në luftimin dhe hartimin e zgjidhjeve për problemet e urisë dhe varfërisë. Komisioni Ekonomik i OKB-së për Afrikën në vitin 2002 përshkroi “Realizimi i Premtimit të Bioteknologjisë së Gjelbër për të Varfërit” dhe “Trajtimi i Sëmundjeve të Varfërisë përmes Bioteknologjisë së Kuqe” —teknologji që përfshijnë përdorimin e mushkonjave të krijuara gjenetikisht me potencialin për të zhdukur malarinë; dhe ushqime të modifikuara nga gjenet —oriz i artë dhe banane portokalli, të pasuruara me vitaminë A për të luftuar shfaqjen e verbërisë.

“Sfidat etike të bioteknologjisë së gjelbër për vendet në zhvillim lindin” dhe “nëse bimët transgjenike duhet të mbajnë shenja dalluese, si ngjyrat dalluese, në mënyrë që ato të mund të identifikohen dhe të mos përzihen me bimë të tjera të së njëjtës specie” është në shqyrtim për përdorim. në punën rregullatore. Në kërkimin e biologjisë hapësinore, bimët transgjenike që përdorin ngjyra blu dhe jeshile po zhvillohen si biosensorë për të treguar praninë e llojeve të caktuara të stresit.

Nutricionistët flasin për një dietë ylber të pasur me mikronutrientë dhe vitamina që e bëjnë ushqimin natyrshëm tërheqës dhe të shijshëm për një status ‘ndjesi të mirë’. Mjekësia tradicionale rekomandon të hani ushqime me ngjyrë natyrale që përmbajnë fitonutrientë natyralë në përbërësit e lëkurës së tyre. Një zgjedhje e kujdesshme e ushqimeve të kuqe (mish), jeshile (sallata), të verdhë (drithëra dhe fruta) dhe vjollcë (perime) kontribuon në ruajtjen e shëndetit të mirë afatgjatë në luftimin e diabetit artificial dhe obezitetit. Djathi blu dhe tartufi i zi janë ushqime të shijshme pa ngjyrues ushqimor të shtuar; dhe supermarketet së shpejti mund të ofrojnë karrota në të kuqe dhe vjollcë me varietetin portokalli. “Kërkimi për karotat me ngjyra të ndryshme nuk ka të bëjë me bërjen e një deklarate të modës, por me përmirësime të mundshme shëndetësore”.

Në agro-tregti, ngjyrat e trafikut të qelibarit dhe të gjelbër përcaktojnë politika që shtrembërojnë tregtinë e mallrave të caktuara. Politikat e kutisë së qelibarit nënkuptojnë ‘kujdes’ në lidhje me ‘mbështetjet e çmimeve, huatë e marketingut dhe subvencionet, si dhe sasitë e bagëtive’. Politikat e kutisë së gjelbër mbulojnë ‘kërkimin, kontrollin e dëmtuesve dhe sëmundjeve, si dhe programet e sigurimit dhe ruajtjes së të korrave’. Politikat e kutisë blu — një kategori e përkohshme e OBT-së që strehon negociatat transatlantike, janë ‘politika të ripërcaktuara të kutisë së qelibarit në lidhje me programet kufizuese të prodhimit’.

Bioteknologjitë e përshkruara me ngjyra nxjerrin në pah aspekte të spikatura të kërkimit për zhvillimin ekonomik. Konventa Cordia-EuropaBio 2003 në Vjenë në “Bioteknologjia Blu – Shfrytëzimi i Burimeve Detare” u fokusua në “Oqeanin e Mundësive” për zhvillimin e qëndrueshëm nëpërmjet përdorimit racional të burimeve biologjike detare. Roli katalitik i Evropës në ‘Bioteknologjinë e Gjelbër në Afrikë’ qëndron në edukimin bashkëpunues bioteknologjik, kërkimin, zhvillimin dhe sipërmarrjet e tregut.

Në janar 2004, një takim i Komisionit Evropian në ‘Teknologjinë e Biosciences’, Universiteti i Jorkut, MB, pranoi se çdo ‘platformë bioteknologjike, që zhvillon produkte të bazuara në bio, duhet të jetë një martesë e bashkërenduar e ‘të bardhëve’ së bashku me ‘ Sektorët e bioteknologjisë jeshile’ dhe ‘blu’. Zhbllokimi i pengesave mund të arrihet përmes programeve që përdorin ‘sinergjitë midis bioteknologjive jeshile, të bardhë dhe blu.’

Në vitin 2005, Kongresi i 12-të Evropian i Bioteknologjisë do të përdorë 4 motorë bioteknikë: të bardhë (industrial); e kuqe (farmaceutike), jeshile (ushqim dhe ushqim) dhe blu (mjedis) në ‘Sjellja e gjenomeve në jetë’ në Danimarkë.

Përdorimi i kodeve të ngjyrave është me sa duket gjuha gjuhësore e politikës shkencore në Gjermani. Gjashtëdhjetë përqind e 253 firmave bioteknologjike me rreth 43,000 punonjës në një anketë nga Ministria e Ekonomisë e Hessenit ishin të specializuara në bioteknologjinë e kuqe (diagnostikimi dhe trajtimi i sëmundjeve); 4% ishin të specializuar në bioteknologjinë e gjelbër (bujqësi, prodhim ushqimor); dhe, 1% ishte në bioteknologjinë gri (procese të pastra industriale me një nuancë mjedisore). Në Baden-Württemberg, mbi gjysma e kompanive të bioteknologjisë shkëlqejnë në bioteknologjinë e kuqe me një numër më të vogël në sektorët gri dhe të gjelbër. Studimet e tregut gjerman theksojnë bioteknologjinë e bardhë dhe të kuqe. Bioteknologjia e kuqe përbën rreth 86% të të gjitha kompanive bioteknike. Bioteknologjia e gjelbër me 27% pasohet nga bioteknologjia gri me 10%.

Në SHBA, është dekretuar një sistem sigurie i koduar me 5 ngjyra nga jeshile (e ulët) në blu (e ruajtur), e verdhë (e ngritur) dhe portokalli (e lartë) në të kuqe (e rëndë). Miratimi i përgjigjeve mbrojtëse dhe vetëmbrojtëse përfshin të gjitha nivelet e vigjilencës dhe gatishmërisë për të luftuar dhe neutralizuar kërcënimet e terrorizmit dhe ato të bioterrorizmit që synojnë shkatërrimin e sigurisë së atij vendi dhe popujve të tij. Sistemet e sinjalizimit me ngjyra për ndotjen e ajrit (SHBA) dhe motin e keq (Mozambik) janë tregues të kohës së disponueshme për veprime paraprake nga njerëzit e ndjeshëm ndaj sëmundjeve astmatike dhe të frymëmarrjes, si dhe për kompensimin e humbjeve të jetës dhe burimeve bioekonomike.

Në satirë, ekziston një ‘paralajmërim i lopës së çmendur me pesë (ngjyra)’. Nivelet e alarmit variojnë nga ngrënia e pjesëve të lopës (jeshile) përmes konsumimit të kufizuar të viçit (blu) dhe ushtrimit të masave të planifikuara mbrojtëse (e verdhë) deri te rënkimi dhe përtypja simptomatike e gjirit (portokalli) deri te kalimi në ushqimin e fermentuar – tofu (e kuqe).

Përdorimi i ngjyrave për të përshkruar bioteknologjinë përbën një mekanizëm të ri në:

– tërheqja e fëmijëve të shkollës në botën mikrobike në mjedise të ndryshme;

– mësimdhënia e bioteknologjisë në shkollat ​​pasuniversitare dhe të mjekësisë; dhe

– sigurimi i bajteve të shëndosha për përdorim nga politikëbërësit jo-teknikë që promovojnë centralin bioteknologjik për zhvillim të qëndrueshëm.

Dr. R. Colwell, Drejtor i Fondacionit Kombëtar të SHBA-së në një takim të Bioteknologjisë SHBA-KE në 2003 tha: “Nëse do të mund të thurim një flamur të bioteknologjisë, thonë disa, ai do të kishte tre ngjyra: të kuqe për aplikime mjekësore, jeshile për bujqësi dhe e bardha për industriale.Në fakt ky flamur mund të grumbullojë edhe më shumë ngjyra me kalimin e kohës pasi bioteknologjia mjedisore dhe detare dhe aplikacione të tjera shtojnë vijat e tyre.

Në këtë kontekst, indeksi i ngjyrave më poshtë mund të jetë një udhëzues i dobishëm me shtesa të mëtejshme pasi bioteknologjia dhe ngjyrat ndërthuren me kalimin e kohës në promovimin e perceptimit publik dhe të kuptuarit të aplikacioneve bioteknike për kauzën e shkencës, zhvillimit dhe të ardhmes aktuale dhe pas njerëzore të njerëzimit.

Lloji i ngjyrës Zona e Aktiviteteve Bioteknike

E kuqe – Shëndetësi, Mjekësi, Diagnostifikim

E verdha – Bioteknologjia e ushqimit, Shkenca e të ushqyerit

Blu – Akuakulturë, Bioteknologji Bregdetare dhe Detare

Gjelbër – Bioteknologji bujqësore, mjedisore – biokarburantet, bioplehra, bioremediation, gjeomikrobiologji

Brown – Zona e thatë dhe Bioteknologjia e Shkretëtirës

Errësirë ​​- Bioterrorizmi, Biolufta, Biokrime, Lufta Anticrop

Vjollca – Patenta, Publikime, Shpikje, IPR

E bardha – Bioindustritë e bazuara në gjen

Ari – Bioinformatikë, Nanobioteknologji

Gri – Teknologjia Klasike e Fermentimit dhe Bioprocesit

Video about 5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There

You can see more content about 5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There on our youtube channel: Click Here

Question about 5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There

If you have any questions about 5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There, please let us know, all your questions or suggestions will help us improve in the following articles!

The article 5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There was compiled by me and my team from many sources. If you find the article 5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There helpful to you, please support the team Like or Share!

Rate Articles 5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There

Rate: 4-5 stars
Ratings: 3684
Views: 13039839

Search keywords 5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There

5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There
way 5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There
tutorial 5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There
5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There free
#Biotechnology #Colours

Source: https://ezinearticles.com/?Biotechnology-and-Colours&id=2350474