5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There About Corncribs and the Unpainted Aristocracy: Contemporary Architecture in North Carolina

You are searching about 5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There, today we will share with you article about 5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There was compiled and edited by our team from many sources on the internet. Hope this article on the topic 5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There is useful to you.

About Corncribs and the Unpainted Aristocracy: Contemporary Architecture in North Carolina

Është e mundur të diskutohet gjendja aktuale e arkitekturës në Karolinën e Veriut duke iu referuar një ngjarjeje gjeologjike që ndodhi midis 150 dhe 200 milion vjet më parë: një ngritje e madhe gjeologjike, e njohur si Harku i Frikës së Kepit, e shtyu atë që tani është Karolina e Veriut për disa qindra. këmbët. Harku ngriti gjithashtu dyshemenë e detit, i cili dikur ishte bashkuar me Amerikën e Jugut, dhe valët e prodhuara nga ky ndryshim krijuan Brigjet e Jashtme, një zinxhir ishujsh pengues që janë më larg se në çdo pjesë tjetër të bregut të detit të Atlantikut. Si rezultat, Karolina e Veriut ka lumenj të cekët dhe vetëm një port të madh në grykëderdhjen e lumit Cape Fear, i cili është bërë i pabesë nga bregu i detit. Zhvendosja e modeleve të lumenjve të shkaktuara nga Harku i Frikës së Kepit, i cili vazhdon të rritet, heq shtresën e sipërme të tokës, duke i dhënë kështu Toka të Karolinës së Veriut më të varfër se në rajonet përreth. Mungesa e lumenjve për transport, limanet e paarritshme dhe tokat e varfëra nënkuptonin që vendbanimet e hershme në Karolinën e Veriut ishin modeste. Për pjesën më të madhe të historisë së saj, Karolina e Veriut ishte një vend me pronarë të vegjël tokash, popullsia e saj ishte e shpërndarë nëpër një peizazh të madh.

Megjithëse jemi bërë shteti i 10-të më i madh në vend, modeli ynë i vendbanimeve të shpërndara vazhdon edhe sot e kësaj dite. Dhe kjo shpërndarje ka krijuar në mesin e Karolinezëve të Veriut një frymë pavarësie që është individualiste, e vetë-mjaftueshme, e shkathët dhe krenare. Nëse kemi më pak pasuri, kemi më pak pretendime. Një histori e gjatë e të jetuarit të ndarë mund të krijojë gjithashtu një popull që është vigjilent ndaj fqinjëve të tij, të drejtë ndaj vetvetes dhe nganjëherë të turpshëm. Besoj se të gjitha këto cilësi mund të gjenden në arkitekturën e Karolinës së Veriut, jo vetëm në të kaluarën, por edhe në të tashmen.

Sot një gjysmëhënë urbane gati 200 milje e gjatë kalon në Harkun e Kepit të Frikës përgjatë Interstate 85, nga Charlotte në Raleigh, një fermë urbane e ngjashme me bananet ku, siç do t’ju thotë çdo karolinian krenar, ka chardonnay në çdo tryezë, NPR në çdo makinë, dhe mjaft përparim dixhital për të bërë, nëse jo një Silicon Valley, një Piemonte silikoni. Paralelisht me këtë brez, i cili është rreth tetë milje i gjerë, shtrihet një Karolinë e Veriut më e vjetër, një vend më i qetë ku mijëra shtëpi të vogla me kornizë, kopshte perimesh dhe hambare pushojnë në fshat. Në këto vende është e mundur të shihet një arkitekturë e jetesës së thjeshtë të krijuar nga njerëz punëtorë që nuk kundërshtojnë pasurinë, por as të kënaqur me pasurinë. Besoj se këtu ka një bukuri të rrallë, e portretizuar në pikturat e Sarah Blakeslee, Francis Speight, Maud Gatewood dhe Gregory Ivy, dhe në fotografitë e Bayard Wooten.

Diversiteti i jetës bimore dhe shtazore në Karolinën e Veriut është një tjetër trashëgimi e Harkut të Frikës së Kepit. Gjashtë zona ekologjike plotësisht të dallueshme shtrihen në shtet, nga nëntropikët e bregdetit deri te klima proto-kanadeze e maleve më të larta në lindje të Misisipit. Sot arkitektura jonë priret drejt ngjashmërisë në këtë tapiceri të bimëve dhe klimës, por nuk ishte gjithmonë kështu. Në një shkallë që duket e jashtëzakonshme tani, modeli i hershëm i vendbanimeve të Karolinës së Veriut tregon një histori njerëzore të ndërtesave të zakonshme afër tokës, aq të ndryshme sa majat e maleve dhe fushat bregdetare në të cilat ato qëndrojnë.

Ndërtesat e para në Karolinën e Veriut ishin të qëndrueshme për rrënjët e tyre: të ndërtuara me materiale lokale, të ngulitura në peizazh, të orientuara drejt diellit dhe flladit. Ato janë bërë nga amerikanët vendas, jo evropianë, në pjesën lindore të shtetit tonë. Në 1585, eksploruesi dhe artisti anglez John White i dokumentoi ato në vizatime që përshkruajnë një popull vendas në pushim në natyrë. Për më shumë se treqind vjet ky model i përshtatjes lokale do të vazhdonte në të gjithë shtetin.

Në male, për shembull, fermerët i ndërtonin shtëpitë e tyre në shpatet e mbrojtura nga era me pamje nga jugu, pranë një burimi ose një përroi. Ata mbollën fasule dhe lavdi mëngjesi për të hijezuar verandat e tyre gjatë verës. Shtëpitë e tyre u ngritën në kalata prej guri për të rrafshuar shpatin dhe për të lejuar që uji të kullonte poshtë kodrës. Të mbjellat dhe kafshët që rritnin ndryshonin nga lugina malore në fund të lumit, sipas shkallës së pjerrët të tokës dhe mënyrës sesi dielli dilte mbi kreshtën e malit. Hambarët e tyre ndryshonin nga një luginë në tjetrën për të njëjtat arsye.

Të shpërndara nëpër kodrat Piemonte të Karolinës së Veriut janë hambarët e duhanit të pastruar nga gripi, të ndërtuara për të tharë atë që ishte, për më shumë se dyqind vjet, prodhimi dominues i parave të shtetit. Gjashtëmbëdhjetë deri në njëzet e katër metra katrorë dhe zakonisht me të njëjtën lartësi, ato ishin të përmasave që të përshtateshin me raftet e gjetheve të duhanit të varura brenda për t’u tharë në nxehtësi që mund të arrinte 180°F. Të mbuluara me një çati dyshe me ton të ulët, këto hambare të përulura më kujtojnë tempujt grekë. Legjione prej tyre popullojnë peizazhin, megjithatë asnjë dy nuk është e njëjtë, sepse fermerët modifikuan çdo hambar standard me hambarë për t’iu përshtatur mikroklimës së tokës së tij. Për të ditur se ku të ndërtonte një kasolle në hambarin e tij të duhanit, fermeri duhej të dinte se ku lindte dhe perëndonte dielli, nga vinin erërat e mira, nga vinte moti i keq dhe kur vinte. Ai e projektoi shtëpinë e tij me po aq kujdes, sepse jeta e fëmijëve të tij varej nga njohuritë e tij. Filozofi Wendell Berry ka shkruar se në një vëmendje të tillë ndaj vendit qëndron shpresa e botës. Njerëzit e zakonshëm që nuk e kishin idenë se ishin arkitektë, projektuan dhe ndërtuan këto hambare dhe shtëpi fermash të jashtëzakonshme në të gjithë Karolinën e Veriut. Ndërtuesit e tyre janë anonimë, megjithatë ata mishërojnë mençurinë e brezave të njëpasnjëshëm.

Një grup po aq i jashtëzakonshëm vilash fshatarësh në Nags Head në brigjet e jashtme u ndërtuan gjithashtu mbi instinktin për vend — jo për bujqësi, por për verërat në plazh. Vilat Nags Head datojnë nga epoka 1910-1940 dhe për gati njëqind vjet kanë qenë gjërat e para që goditën uraganet që vijnë nga Atlantiku. Ndonëse të bëra me korniza druri, ndërtuesit e tyre i bënë ato mjaft të forta për t’i rezistuar rrezikut, por mjaft të lehta për të mirëpritur diellin dhe flladin, duke ngritur çdo vilë mbi shtylla druri për të shmangur përmbytjet dhe për të ofruar pamje nga oqeani. Portiqet në anët e tyre lindore dhe jugore garantonin një verandë të thatë në çdo mot, por nuk kishte hajate në anën veriore ku moti i keq godet bregdetin. Të veshura me herpes dëllinjë që janë gërryer që kur u ndërtuan, vilat Nags Head u referuan nga ish-redaktori i News & Observer, Jonathan Daniels si “aristokracia e pa lyer”. Sot ato duken po aq vendase në vendin e tyre sa dunat e rërës.

Shtëpitë malore, hambarët e Piemontit dhe vilat e oqeanit sugjerojnë se ekziston një mënyrë themelore dhe e drejtpërdrejtë e ndërtimit që, e lënë në dorën e tyre, do ta zbulojnë shumica e prodhuesve jo-arkitektë dhe jo-projektues. Unë mund ta shoh këtë etikë të projektimit në krevat fëmijësh misri dhe mullinj tekstili, në hambare kikiriku dhe në mënyrën se si kolonët e hershëm bënin bisht trungje për të bërë një kasolle. Këto struktura janë për arkitekturën ato që janë fjalët për poezinë. Unë e shoh këtë etikë në mënyrën se si një fermer e ruan misrin e tij, sepse një kokrra misri është më e thjeshtë dhe më e qetë se shumica e gjërave që ndërtojmë sot, por jo më pak e vlefshme për shkak të thjeshtësisë së saj.

Mendoj se e njëjta etikë është e pranishme në mendjet e njerëzve që duan ndërtesa sot, sepse shfaqet në struktura të pangarkuara nga stili, moda, komisionet e paraqitjes apo reklamat. Në urat e panumërta DOT, ashensorët e sojës dhe punëtoritë e mekanikës në të gjithë Karolinën e Veriut, ndjej mentalitetin praktik të kësaj gjendjeje.

Ndërtesa e mirë ishte shumë e kërkuar në Karolinën e Veriut në vitet pas Luftës së Dytë Botërore, kur shteti luftoi për t’u shfaqur si një udhëheqës progresiv i Jugut të Ri. Drejtori i Panaireve Shtetërore në Raleigh, Dr. JS Dorton, donte të ndërtonte një pavijon të ri blegtoral që do ta bënte “Panairin e Shtetit NC fabrikën më moderne në botë”. Arkitekti i tij ishte Matthew Nowicki, një arkitekt i ri i shkëlqyer polak, i cili kishte mbërritur në Karolinën e Veriut në vitin 1948 për të dhënë mësim në Shkollën e sapothemeluar të Dizajnit në Kolegjin Shtetëror të Karolinës së Veriut.

Jashtëzakonisht i talentuar, por i huaj, Nowicki kishte një qëndrim modest dhe praktik ndaj ndërtesës dhe klientëve. Ai kishte nevojë për të, sepse ai propozoi të hidhte dy harqe betoni të pamasë në qiell, t’i ankoronte ato në një kënd me tokën dhe të rrotullonte një çati tre inç të trashë mbi kabllot e çelikut midis harqeve, duke krijuar atë që ishte një nga më efikaset. hapjet e çatisë të bëra ndonjëherë. Sado e çuditshme që dukej, efikasiteti praktik i Dorton Arena-s kishte kuptim për klientët e tij që përtypnin duhan, nga fshati, ashtu siç do të bënte një hambar duhani ose një traktor John Deere. Kur përfundoi, News and Observer deklaroi se ishte “një mrekulli e madhe arkitekturore që duket se e gërsheton qiellin”. Ajo mbetet sot ndërtesa më e njohur e Karolinës së Veriut jashtë shtetit.

Në të njëjtën kohë që Dorton Arena po ngrihej, arkitekti i ri George Matsumoto erdhi në Karolinën e Veriut nga Kalifornia e tij e lindjes për të praktikuar arkitekturën dhe për të dhënë mësim në Shkollën e Dizajnit. Matsumoto u vendos shpejt si një nga talentet më të talentuar të dizajnit të brezit të pasluftës. Ndërtesat e hershme të Matsumotos ishin shtëpi modeste për pronarët e bizneseve të vogla dhe asistentë profesorë. Duke punuar me arkitektin e peizazhit Gil Thurlow, Matsumoto vendosi ndërtesat e tij për të përmirësuar peizazhin, duke u shkrirë në mënyrë elegante me sitin. Shpesh ai përdorte pemë gjetherënëse për të hijezuar ndërtesat në verë dhe për të lejuar që dielli t’i ngrohte ato në dimër. Zakonisht shtëpitë e tij ishin të orientuara për të kapur erërat mbizotëruese të verës dhe për të strehuar banorët e tyre nga era e dimrit.

Kuptimi i Matsumotos për teknikën dhe zanatin e ndërtimit përfshinte drurin, çelikun, gurin dhe tullat. Ndërtesa e tij e pajisjeve Gregory Poole në Raleigh (1956) ishte një konstruksion logjik dhe i ndërtuar mirë që kontraston delikatesën e mbylljes së saj prej çeliku dhe xhami me vemjet masive D8 të shfaqura brenda. Megjithëse ndërtesat e tij ishin moderne, Matsumoto u mirëprit për shkak se dizajnet e tij kishin drejtpërdrejtsinë e një krevati misri: ato u perceptuan si të dobishme dhe praktike.

Në vitin 1962, Harwell Hamilton Harris u zhvendos në Raleigh për të praktikuar dhe dhënë mësim në Shkollën e Dizajnit. Harris, si Matsumoto, ishte një kalifornian vendas, i njohur për arkitekturën e tij rezidenciale. Ndoshta ndërtesa e tij më e mirë në Karolinën e Veriut ishte Kisha Presbiteriane e Shën Giles, e ndërtuar nga viti 1967 deri në vitin 1988. Harris e bindi komitetin e ndërtimit të kishës që të ndërtonte një familje me ndërtesa të ulëta, të veshura me dru rreth një korije pishe. “A keni dëgjuar ndonjëherë që dikush të ketë një zbulesë brenda?” ai pyeti. Ndërtesat kanë veranda të gjera dhe qepalla të thella që nxisin vërshime në natyrë dhe soditje. St. Giles është padyshim modern dhe solli një erë të Kalifornisë në një kodër pishe të Karolinës, por është gjithashtu në përputhje me një traditë më të vjetër, vendase të ndërtimit afër tokës.

Megjithëse të tre arkitektët e shekullit të 20-të nuk ishin vendas, është e mundur të dallohet një fije e përbashkët që i lidhte ata me klientët e tyre: një besim në një lloj arkitekture praktike, pa pretendime apo begati, që flitej thjeshtë aq edhe e sigurt. . Në vitin 1952 Harris shkroi se, “Resurset më të rëndësishme të një rajoni janë mendjet e tij të lira, imagjinata e tij, aksionet e tij në të ardhmen, energjia e tij dhe, së fundi, klima, topografia e tij dhe llojet e veçanta të shkopinjve dhe gurëve që ka për të. ndërto me.” Fjalët e tij mund të përshkruajnë fermerët duhanpirës të purove që miratuan Dorton Arena, pronarët e vegjël të tokave që jetonin në shtëpitë e projektuara nga George Matsumoto, Dhjakët e Kishës Presbiteriane të St.

Referenca ime për ndërtesat e vjetra në Karolinën e Veriut në asnjë mënyrë nuk do të thotë që ne duhet të kthehemi në ndërtimin e banesave të tilla. Përkundrazi, ilustron se si mençuria e akumuluar e së kaluarës sonë mund të na mundësojë të ndërtojmë në të tashmen. Siç tha arkitekti anglez i Arteve dhe Artizanatit WR Lethaby, “Asnjë art i cili është i thellë një njeri nuk vlen shumë — ai duhet të jetë një mijë njerëz i thellë. Ne nuk mund të harrojmë njohuritë e origjinës sonë historike dhe nuk do të donim ta harrojmë atë. , edhe sikur të mundeshim.”

Në të ardhmen, shoqëria jonë do të gjykohet nga mënyra se si ndërtojmë sot. Ndoshta çështja më e rëndësishme me të cilën përballet arkitektura sot është qëndrueshmëria. Cila është mënyra më e mirë për të ndërtuar në ekuilibër me këtë vend të veçantë? Një arkitekturë e ekuilibruar ngrihet nga toka ku është ndërtuar, kodrat, përrenjtë, moti dhe njerëzit e saj, lidhjet, idetë dhe aksionet e tyre në të ardhmen. Sot kemi mundësinë të kthejmë Karolinën e Veriut në ekuilibrin e dikurshëm me natyrën. Dhe ndërsa e bëjmë këtë, duhet të kujtojmë se nuk jemi një tokë e ndarë: shkëmbi në të cilin jetojmë dikur ishte pjesë e Amerikës së Jugut, era që fryn nëpër fushat tona e kishte origjinën në tropikët dhe shiu që na mbulon vjen kryesisht. nga Oqeani Paqësor dhe Gjiri i Meksikës. Forcat që formojnë ndërtesat tona janë shumë më të vjetra se ndërtimi.

Video about 5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There

You can see more content about 5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There on our youtube channel: Click Here

Question about 5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There

If you have any questions about 5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There, please let us know, all your questions or suggestions will help us improve in the following articles!

The article 5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There was compiled by me and my team from many sources. If you find the article 5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There helpful to you, please support the team Like or Share!

Rate Articles 5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There

Rate: 4-5 stars
Ratings: 3577
Views: 29985953

Search keywords 5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There

5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There
way 5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There
tutorial 5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There
5 Zones Of The Ocean And Animals That Live There free
#Corncribs #Unpainted #Aristocracy #Contemporary #Architecture #North #Carolina

Source: https://ezinearticles.com/?About-Corncribs-and-the-Unpainted-Aristocracy:-Contemporary-Architecture-in-North-Carolina&id=6021789