3 Examples Of How A Male Impresses A Female Animal Investing in Poultry Farming in Uganda

You are searching about 3 Examples Of How A Male Impresses A Female Animal, today we will share with you article about 3 Examples Of How A Male Impresses A Female Animal was compiled and edited by our team from many sources on the internet. Hope this article on the topic 3 Examples Of How A Male Impresses A Female Animal is useful to you.

Investing in Poultry Farming in Uganda

Pra, dëshironi të bëni biznes në Ugandë duke investuar në bujqësinë e shpendëve dhe “Mavi ya kuku”?

Si fillim, unë nuk po abuzoj me askënd si Koloneli i Ugandës Kahinda Otafire dhe i tij, a do t’i quaj “eufemizma të famshme” duke përfshirë deklaratën “Mavi ya Kuku”. Për ata që nuk janë të iniciuar, “Mavi ya kuku” është një fjalë suahili për t’iu referuar jashtëqitjeve të pulës dhe kur të merreni me pulën do t’ju duhet të futni thellë këmbët tuaja në pulë s%*t (fjalë për fjalë) por unë do t’ju tregoj për këto janë krijuesit e parave më vonë. Unë paraqes analizën time mbi investimet në nënsektorin e shpendëve në Ugandë.

SË PARË KUNDËT (Sigurisht)

1. Shumë të ashtuquajtur “ekspertë pule”

E bukura e kultivimit të pulave është se pothuajse çdo Ugandas di diçka për të; oh një pjesë e saj gjithsesi, pothuajse çdo “person Kampala” që ka shkuar në fshatin e tyre për Krishtlindje, ka shumë të ngjarë të ketë marrë një dhuratë nga një pulë dhe po ashtu ata prej jush që jeni “burra tradicionalistë” e dini se në shtëpinë tuaj jeni i vetmi. ai që ka të drejtë të hajë “nkoko nkulu”. “Nkoko Nkulu” është gjilpëra e pulës dhe tradicionalisht i shërbehet kreut të shtëpisë ose në shumë raste një vizitori të veçantë (zakonisht mashkull) si shenjë respekti dhe mirëseardhjeje të veçantë në atë familje.

Ugandanët e dinë të gjitha këtë sepse mishi i pulës është një pjesë integrale e ADN-së së jetës së Ugandës. Pavarësisht nga kjo, njohja e pothuajse të gjithëve për një formë të kultivimit të pulave mund të jetë megjithatë armiku më i keq për investitorin e mundshëm, veçanërisht nëse kërkoni ta bëni atë në baza komerciale. E shihni, ndërsa çdo “Tom, Dick dhe Oryem” do të pretendojë se ka përvojë në kultivimin e pulave, shumica e saj është me bujqësinë e pulave indigjene që nuk është e njëjtë me bujqësinë komerciale, qëllimi i këtij artikulli.

Pulat lokale të Ugandës, për shembull, prodhojnë vetëm 40 vezë në vit (pak më shumë se 1 vezë në muaj!) krahasuar me pulën ekzotike (si varieteti kafe me rroje) që prodhon rreth 300 vezë në vit (që është pothuajse një vezë në ditë!)

Nëse nuk e gjeni personin e duhur dhe zgjidhni të dëgjoni çdo “Tom, Dick and Amerit”, gjëja tjetër, ju e dini që i gjithë stoku juaj është zhdukur nga koksidioza.

2. Grykat e ngushta të tregut dhe shpërndarjes

Uganda është ende një sektor me bazë “të lokalizuara me pakicë” për sektorin e pulave/pulave. Për shembull, mund t’ju duhet t’i shesni vezët në dyqan për dyqan ose në qytetet fqinje, pasi mund të mos ketë shumë “super tregje” ose “blerës me shitje të plotë” që ofrojnë një treg të gatshëm për të përthithur produktin dhe për këtë arsye mund t’ju duhet të mbështeteni te ndërmjetësit. që vjen nga larg.Kjo në vetvete shkakton zhvatje çmimesh nga këta ndërmjetës. Këto pengesa janë për shkak se deri më sot nuk ka një rrjet të formalizuar të shpërndarjes së transportit në shkallë të gjerë për të çuar prodhimet tuaja nga zona e prodhimit të shpendëve (kryesisht Uganda Veriore dhe Lindore) në tregun kyç (kryesisht Uganda Qendrore). Për më tepër, rrjeti ynë i transportit nuk është i zhvilluar mirë duke pasur parasysh gjendjen e rrugëve. Prandaj, që herët do t’ju duhet të krijoni tregun dhe logjistikën e shpërndarjes për prodhimin tuaj pasi kjo mund të ndikojë në fitimin tuaj.

3. Kostoja e ushqimit

Ushqimi i pulave është ndoshta një nga aspektet më të rëndësishme për të siguruar përfitimin e biznesit tuaj të shpendëve. Është vlerësuar se kushton ndërmjet 60 dhe 70% të kostos totale të prodhimit. Duhet të siguroheni që të merrni ushqimin me cilësi më të mirë pasi sigurisht kjo do të thotë që do të keni pulë të shëndetshme (dhe vezë me cilësi të mirë).

Situata e lartë e ushqimit është mjaft serioze në Ugandë dhe nga lajmet e fundit (gusht dhe tetor 2011) shumë fermerë shpendësh nga Uganda po largohen nga biznesi dhe kështu përpara se të investoni, duhet ta konsideroni këtë me shumë kujdes. Ky çmim i lartë i ushqimit është nxitur nga rritja e çmimeve të krundeve të misrit. Përbërja e krundeve të misrit është rreth 52% e ushqimit të pulës. Së bashku me çmimet e larta të krundeve të misrit është fakti që rezervat e peshkut në Ugandë po shterohen shpejt (peshku është rreth 10-20% e përbërjes së ushqimit të pulës).

4. Sëmundje

E preka këtë shkurtimisht kur përmenda më herët kokcidiozën. Megjithatë, ka sëmundje të tjera të pulës, si sëmundja e New Castle, të cilat mund të fshijnë të gjithë stokun e shpendëve. Megjithatë, unë nuk e kam renditur këtë rrezik në krye të KONS sepse çdo investitor serioz do të punësojë një menaxher ferme kompetent dhe me përvojë të përshtatshme për të parandaluar kërcënimet e sëmundjeve dhe gjithashtu të ketë akses tek një oficer/mjek i mirë veterinar dhe kjo duhet ta zvogëlojë më tej këtë kërcënim.

5. Kostoja e kapitalit

Bujqësia e qëndrueshme komerciale e pulave kërkon një sasi të mjaftueshme kapitali veçanërisht sepse shtresave u duhen rreth 17 javë para se të fillojnë të prodhojnë vezë dhe kështu për këtë periudhë nuk ka të ardhura. Prandaj investitori do të duhet të sigurojë kapital qarkullues për këtë periudhë prej rreth 4 muajsh përpara se të mund të presë ndonjë të ardhur. Ky kapital qarkullues përfshin koston kryesore të ushqimit të pulës.

Nga vlerësimet e mia (do të arrij më vonë) ju nevojiten rreth 26 milion Shs si kapital fillestar për një fermë pulash prej 1000 (varietet kafe me rroje). Do të merrem me detajet në seksionin më poshtë.

DHE TANI PRO

1. Pulat janë këtu për të qëndruar

Pula ka ekzistuar prej kohësh dhe në botën e zhvilluar pula është më e lirë se viçi. E kundërta është e vërtetë në Ugandë dhe pula zakonisht rezervohet për ditë të veçanta (si kur kisha kaluar provimet e mia P.7 PLE dhe u pranova në shkollën e zgjedhjes sime të parë). Megjithatë, në Ugandë, kjo do të ndryshojë veçanërisht pasi popullsia jonë rritet dhe më shumë njerëz dalin nga varfëria. Studimet e fundit tregojnë se ne kemi rritur konsumin e vezëve me 28% dhe konsumin e pulës me 60% midis viteve 2000 dhe 2006.

Vajzat nga Uganda e duan vërtet pulën (dhe patate të skuqura)! [This last statement is “tongue in cheek” in reference to the fact that many a Ugandan man seeking to impress a girl, perhaps a Univeristy student will often buy her Chips and Chicken from the many “takeaways”in urban areas especially around Kampala and its suburbs including the popular takeways in Wandegeya which is in the proximity of Makerere University.]

Më tej mund të pres që me zgjerimin e vazhdueshëm të komunitetit të Afrikës Lindore dhe me ne duke punuar drejt integrimit rajonal, do të mbetet kërkesa e vazhdueshme për vezë dhe pulë.

2. Kthim i shkëlqyer i përfitimit nga kapitali

Pavarësisht nga disa artikuj që flasin për koston e ushqimit të pulave që dëmton industrinë, besoj se ky sektor i industrisë ende ofron disa nga kthimet më të mira nga investimi. Nga vlerësimet e mia më poshtë, ai ka një kthim të investimit prej 1.09 vjet! Unë parashtrova vlerësimet e mia më poshtë. Përllogaritjet bazohen në një investim të qëndrueshëm prej 1000 shtresash të varietetit kafe të rrojës. Të gjitha shifrat janë në shilinga të Ugandës. Kursi i këmbimit në nëntor 2011 është rreth I USD = 2700 Shs

Përmbledhje 1: Kapitali fillestar

A: Kostot fikse (një herë)

1. Kotec pulash dhe artikuj të ngjashëm: 3 450 000 Shs

2. Energji elektrike dhe ujë(lidhje): 1 000 000 Shs

3. Kostot ligjore dhe të tjera të fillimit: 700,000 Shs

4. Trajnimi: 42 000 Shs

Nëntotali: 5,192,000 Shs

B: 4 muajt e parë (java 1-17)

1. pula njëditore (1000 prej tyre): 4,500,000 Shs

2. Ushqimi i pulave (tarter): 13,043,836

3. Shpenzime të tjera të rastësishme: 220 000

Nëntotali: 17,763,836 Shs

C: Puna (java 1-17)

1. Mbikëqyrësi i fermës: 800,000 Shs (200 mijë në muaj)

2. Menaxheri i fermës: 1,200,000 Shs (300 mijë në muaj)

3. Duart e fermës: 720,000 Shs (Vlerësohet në 3 duar secila duke fituar 60 mijë në muaj)

4. Veterinarinë 90 000 Shs për 3 vizita.

Nëntotali: 2,810,000

D: Kontingjent(10%): 2,576,584

TOTALI I FILLIMIT: 28,342,419

Përmbledhje 2: Rentabiliteti dhe kthimi nga investimi

TË ARDHURAT (për 8 muaj)

Të ardhurat vlerësohen në 1000 pula me një shkallë vdekshmërie prej 7% pra 930 pula neto. Është vlerësuar se çdo pulë lëshon 292 vezë në vit. Kjo vlerësohet për një periudhë 8 mujore për të përfshirë periudhën e parë financiare (pasi 4 muaj janë në të cilat pula piqet). Në Ugandë, vezët shiten në tabaka prej 30. Është vlerësuar në gusht 2011 se çdo vezë kushton 300 Shs, pra një tabaka kushton 9,000 Shs.

Në bazë të sa më sipër, të ardhurat gjatë periudhës do të jenë:

1000 pula më pak 7% vdekshmëri: 930 pula * 292 vezë secila = 271 560 vezë = 9 052 tabaka

Çdo tabaka është 9,000 Shs, pra 9,052 * 9000 = 81,468,000 Shs në vit (ose 292 ditë gjatë një periudhe vjetore që pjellin pulat)

Vlerësimi pro të ardhurat vjetore për 8 muajt janë të ardhura prej 54,834,231 Shs

KOSTOT (Mujore për 8 muaj)

1. Ushqim për pula: 24,261,534. Kjo vlerësohet për një pulë që konsumon rreth 37 kg në vit.

Në gusht 2011, ushqimi me shtresa (me të cilin pula ushqehet në pjesën më të madhe të rritjes 17 javore) kushtonte 75,000 Shs për qese 70 kg. Në bazë të sa më sipër, një pulë konsumon rreth 108,7 Shs ushqim në ditë.

Prandaj, kostoja totale gjatë 8 muajve është Shs. 24,261,534

2. Transporti në treg: 5,400,000 Shs (vlerësuar 15,000 Shs në ditë)

3. Puna (në të njëjtën bazë si kostot e punës në 4 muajt e parë por për 8 muaj): 10,940,000 Shs

4. Shërbimet komunale (ujë dhe energji elektrike): 720.000

5. Të ndryshme: 1.800.000

Nën totali: 43,121,534 Shs

Fitimi operativ: 11,712,697 Shs

Të ardhura të tjera:

1. Shitja e pulave (pas përfundimit të ciklit të produktivitetit të tyre): 6,510,000. Unë supozoj se çdo pulë do të shitet për 7,000 Shs çmimi i tregut në gusht 2011.

2. Më pak: Kostot në treg: 200,000

3. Gjaj pule: 8,035,510

(vlerësuar në 11479 kg jashtëqitje të prodhuara në bazë të kësaj që është 1/3 e marrjes së ushqimit). Çdo kg shitet me 700 Shs.

Fitimi neto (përfshirë të ardhurat e tjera): 26,058,207 Shs

Kthimi i kapitalit: 1.09 vjet.

Siç mund ta shihni nga lart, në 1 vit mund të prisni të rikuperoni koston tuaj! Nuk mendoj se ka asgjë më shumë për të thënë për këtë sektor, por për ata që janë, ka një arsye të tretë që kjo është e mirë.

4. Përparësitë e përgjegjësisë sociale

Organizatat bamirëse dhe OJQ-të e tjera njohin ndikimin që ka bujqësia e shpendëve në komunitetet rurale, veçanërisht tek gratë dhe disa studime tregojnë se ky është revolucioni i ardhshëm social.

PËRMBLEDHJA DHE FJALA PËRFUNDIMTARE

Së pari numrat

Në bazë të analizës sime:

* Investimi kapital (A): 28,342,419 Shs

* Të ardhura në vit (përfshirë të ardhurat e tjera): 69,179,741 Shs

* Fitimi në vit (të ardhurat (përfshirë WIFI) dhe duke përjashtuar të gjitha shpenzimet) (B) është 26,058,207 Shs

* Kthimi i kapitalit (vitet për të rikthyer kapitalin ose A/B) është 1,09 vjet

Tani bazat që duhet të merrni menjëherë përpara se të investoni.

* Kapital qarkullues. Siç thashë në fillim, për rreth 4 muaj do ta mbani këtë biznes pa asnjë të ardhur fare, prandaj duhet të siguroni fondet e nevojshme veçanërisht për ushqimin e pulave. Ju nuk mund të bëni kompromis për cilësinë e ushqimit ose sasinë kur ka mungesë të fluksit të parave, pasi kjo përfundimisht do të ndikojë në cilësinë e vezëve dhe të pulës.

* Mbështetja dhe trajnimi i bujqësisë. Ky është një sektor që qeveria, OJQ-të, donatorët kanë vënë në një sasi të konsiderueshme parash dhe kështu nuk ka asnjë justifikim për të mos përdorur objektet mbështetëse që nga NAADS deri te projektet mbështetëse të rretheve, projektet e mbështetura nga OJQ-të, madje edhe shumë furnizues të zogjve njëditorë. ofrojnë kurse.

* Tregu/rrjeti i shpërndarjes. Ka pengesa të mëdha në Ugandë dhe është mirë dhe mirë të zhvillohet kapaciteti për 1000 zogj, por nëse nuk mund t’i nxjerrësh në treg, atëherë kjo është një humbje. Prandaj do të jetë kritike që kudo që të zgjidhni të vendosni fermën tuaj, të merrni parasysh se si do ta çoni atë në treg.

* Tokë. Tani do të vini re se nuk e kam konsideruar koston e tokës në këtë analizë. Arsyet janë të shumëfishta. Kur e konsiderova këtë sipërmarrje biznesi dhe nga hulumtimi im, një investitor mund ta marrë tokën “falas” në këmbim për shembull punësimin e njerëzve vendas, nga të afërmit në zonat rurale dhe të ngjashme.

Prandaj nuk e konsiderova si një çështje madhore. Përveç kësaj, mishi i pulës zakonisht nuk kërkon shumë tokë dhe nëse është e nevojshme kjo tokë mund të “marrë me qira” me çmim të ulët në shumë zona rurale në Ugandë. Sigurisht që nuk duhet të zgjidhni të shkelni tokën në pyllin e Mabirës apo ndoshta në një ligatinë, sepse atëherë “miku im” Kol Otafire mund t’ju pyesë nëse jeni bretkocë!

FJALA E FUNDIT

Siç thashë, ky sektor nuk po shkon askund dhe do të vazhdojë të ketë kërkesë për prodhime bujqësore. Për më tepër, me botën e zhvilluar duke u bërë më e gatshme të paguajë për produktet “organike”, shpendët ugandë do të vazhdojnë të vlerësohen shumë.

Unë kisha premtuar të nënvizoja në lidhje me “Mavi ya Kuku” në mënyrë më të detajuar dhe do të vini re se në analizën time të të ardhurave, ky sh%*t sjell me të vërtetë para sepse ndërsa sektori i bujqësisë vazhdon të zgjerohet dhe plehrat vazhdojnë të jenë më të shtrenjta. , fermerët do të kërkojnë alternativa. Gjajet e pulës mund të jenë ajo e ardhmja dhe kështu po, “Mavi ya Kuku” së bashku me “Nkoko Nkulu” janë e ardhmja jonë!

Video about 3 Examples Of How A Male Impresses A Female Animal

You can see more content about 3 Examples Of How A Male Impresses A Female Animal on our youtube channel: Click Here

Question about 3 Examples Of How A Male Impresses A Female Animal

If you have any questions about 3 Examples Of How A Male Impresses A Female Animal, please let us know, all your questions or suggestions will help us improve in the following articles!

The article 3 Examples Of How A Male Impresses A Female Animal was compiled by me and my team from many sources. If you find the article 3 Examples Of How A Male Impresses A Female Animal helpful to you, please support the team Like or Share!

Rate Articles 3 Examples Of How A Male Impresses A Female Animal

Rate: 4-5 stars
Ratings: 9630
Views: 83726633

Search keywords 3 Examples Of How A Male Impresses A Female Animal

3 Examples Of How A Male Impresses A Female Animal
way 3 Examples Of How A Male Impresses A Female Animal
tutorial 3 Examples Of How A Male Impresses A Female Animal
3 Examples Of How A Male Impresses A Female Animal free
#Investing #Poultry #Farming #Uganda

Source: https://ezinearticles.com/?Investing-in-Poultry-Farming-in-Uganda&id=6666978