2 Which Animals Have True Tissues And Which Have Organs Feeding the Old Horse

You are searching about 2 Which Animals Have True Tissues And Which Have Organs, today we will share with you article about 2 Which Animals Have True Tissues And Which Have Organs was compiled and edited by our team from many sources on the internet. Hope this article on the topic 2 Which Animals Have True Tissues And Which Have Organs is useful to you.

Feeding the Old Horse

Zotërimi i një kali të vjetër ndonjëherë mund të jetë shqetësues kur shihni shokun tuaj të vjetër duke u venitur. Megjithatë, në ditët e sotme, kuajt mund të jetojnë të lumtur deri në një moshë shumë të vjetër, disa edhe pas moshës 30 vjeç. Shpresojmë se ky artikull do t’ju ndihmojë ju dhe bashkëshortin tuaj të vjetër të gjeni kujdesin e duhur.

Sipas QKR-së dhe organeve veterinare, një kalë konsiderohet geriatrik në moshën 20 vjeç. Në përgjithësi, një kal konsiderohet një kalë i moshuar nga mosha 15-16 vjeç. Në fakt, shumë prodhues të ushqimit të kuajve ofrojnë ushqime të dizajnuara posaçërisht për kuajt 16 vjeç e lart. Nëse është e vërtetë apo jo është e diskutueshme. Disa kuaj duket se plaken më herët, të tjerët më vonë. Kali do të plaket ndryshe në varësi të stilit të jetesës që kishte, prandaj do të ishte gabim të etiketoheshin të gjithë kuajt 16 vjeçarë si të vjetër. Megjithatë, nga 20 e tutje, një kal etiketohet padyshim geriatric pasi trupi dhe organet e tij kanë filluar të përkeqësohen ndjeshëm.

Si udhëzues, kur kali arrin 15 ose 16 vjeç, duhet t’i kushtohet vëmendje shtesë gjendjes së tij për të siguruar që ai të qëndrojë i shëndetshëm dhe pesha e tij të qëndrojë konsistente. Nga mosha 20 vjeç, duhet të ruhet një gjendje trupore 2-3 (gjendja e trupit Australian me rezultat 0-5).

Problemet më të zakonshme që hasen me kuajt e moshuar

Të ushqyerit e kalit të vjetër mund të bëhet një sfidë pasi faktorë të ndryshëm luajnë një rol të rëndësishëm në thithjen e ushqimit.

Dhëmbët

Problemi më i zakonshëm lidhet me dhëmbët. Ndërsa kali plaket, dhëmbët e tij do të konsumohen, disa mund të bien, disa mund të prishen dhe përtypja e ushqimit do të dëmtohet duke shkaktuar përthithje jo të duhur të ushqimit dhe lëndëve ushqyese.

Shenjat e zakonshme të dhëmbëve të keq janë:

  • I ngadalshëm për t’u përtypur, pamundësi për të përtypur siç duhet
  • Ushqimi i bie kalit nga goja – kali duket se është i çrregullt në kohën e ushqimit dhe një lloj driblime
  • Ushqimi i plotë gjendet në jashtëqitjet si drithërat dhe kërcellet e gjata
  • Era e keqe e gojës për shkak të dhëmbëve të kalbur
  • Shkarkimi i trashë nga hunda, zakonisht në njërën anë, mund të shfaqet nëse një dhëmb i prishur është lënë i patrajtuar dhe është infektuar
  • Tendenca për mbytje
  • Më të prirur për dhimbje barku. Sipas një studimi të Universitetit Auburn të kryer në mesin e viteve ’90, dhimbje barku me impakt kanë një raport prej 88% te kuajt më të vjetër në krahasim me 29% te kuajt më të rinj. Nga 104 kuaj mbi 17 vjeç, një nga arsyet kryesore ishin sëmundjet e dhëmbëve (si dhe kullotja e dobët dhe tumoret). Gjatë së njëjtës epokë, një tjetër studim u krye në Teksas (SHBA) gjatë një periudhe prej 12 muajsh për të identifikuar faktorët dietikë dhe menaxhues të lidhur me dhimbje barku te kuajt. Rezultatet identifikuan se kuajt e moshës 10 vjeç e lart, të cilët janë në stallë dhe ende bëjnë ushtrime të rregullta, janë në rrezik më të lartë se ata që kulloten gjatë gjithë kohës. Ndër faktorët e tjerë janë ndryshimet e fundit në dietë, në llojin e barit, në kushtet e motit, në strehim dhe infektimin me krimba. Studime të mëtejshme konfirmuan rezultate të ngjashme në 2000/2001, ku 364 kuaj u ekzaminuan gjatë një periudhe prej 12 muajsh në Teksas të SHBA. Si përmbledhje, ndryshimet në dietë (lloji i sanës, drithërave ose koncentratit) si dhe ushqyerja e më shumë se 2.7 kg drithëra, ushqimi i baltave të rrumbullakëta të barit dhe ulja e aksesit në kullota kontribuojnë në rrezik të lartë të dhimbjes së barkut.

Krimbat

Siç u pa më lart, infektimi me krimba është një çështje parësore. Kjo vlen edhe për të gjithë kuajt, të rinj dhe të vjetër. Nëse kali kalërohet me parazitë, thithja e tij e ushqimit do të zvogëlohet. Duhet ndjekur një regjim krimbash prej 6 deri në 8 javë.

Një kalë i infektuar me parazitë është më i rrezikuar të ketë dhimbje barku dhe vështirësi në shtimin e peshës. Nëse kali ka marrë një program të qëndrueshëm të krimbave gjatë gjithë jetës së tij, ka më pak gjasa të ketë dhimbje barku dhe më shumë gjasa të ketë një jetë të gjatë dhe të shëndetshme.

Tretje e dobët

Ndërsa kali plaket, sistemi i tij tretës duket se bëhet më pak efektiv në zbërthimin e ushqimit pasi kali mund të ketë reduktuar pështymë dhe funksionet e ezofagut. Megjithëse thithja e kalciumit nuk duket të ndikohet në mënyrë drastike, tretja e fibrave dhe fosforit zvogëlohet me kalimin e moshës. Ky i fundit është edhe më i theksuar te kuajt me tumore.

Kur kali është i varfëruar nga lëndë ushqyese të rëndësishme, aftësia e sistemit imunitar për të luftuar sëmundjet gjithashtu do të ulet, duke e ekspozuar atë ndaj rreziqeve të larta jo vetëm që të sëmuret, por edhe të mos jetë në gjendje të shërohet lehtë.

Kali më pas është i prirur për të humbur gjendjen e trupit dhe peshën.

Artriti

Kushtet e artritit janë të dhimbshme dhe mund të kufizojnë kalin në ecje dhe kullotje.

Sëmundje të tjera

Kuajt që kanë zhvilluar tumore të hipofizës dhe tiroides mund të kenë reduktuar përgjigjen ndaj insulinës dhe të bëhen intolerantë ndaj sheqerit dhe niseshtës. E njëjta gjë vlen edhe për themeluesit që shpesh lidhet me tumoret e hipofizës.

Kali me sëmundje të veshkave dhe mëlçisë kërkon gjithashtu një dietë të veçantë. Në rast të problemeve renale, duhet të shmanget pulpa e pulpës dhe sana e luzernit për shkak të përmbajtjes së lartë të kalciumit. Në rast të sëmundjeve të mëlçisë dhe mëlçisë, duhet të shmangen dietat e pasura me proteina dhe yndyrna.

Si të kujdeseni për kalin e moshuar

Është e rëndësishme që kali i vjetër të jetë i rehatshëm dhe të gëzojë daljen në pension.

Dhëmbët e tij duhet të kontrollohen çdo 6 muaj dhe kontrolli i plotë veteriner duhet të bëhet çdo 6 deri në 12 muaj. Një analizë e plotë e gjakut nuk është e shtrenjtë dhe do t’ju ndihmojë të kuptoni se si të kujdeseni për shokun tuaj të vjetër. Do të tregojë shumë anomali dhe veterineri juaj do të jetë në gjendje t’ju ndihmojë të gjeni trajtimin e duhur.

Në rast të artritit, përveç mjekimeve për ta bërë kalin më të rehatshëm, mund të ndihmojnë edhe shumë terapi natyrale. Akupunktura, homeopatia, shiatsu, akupresura, aromaterapia dhe terapia me argjilë janë disa. Bari Kthetrat e Djallit mund të veprojë si një anti-inflamator natyral në vend që të japë fenibutazon (Bute), por nuk duhet të jepet nëse ka ulçera stomaku, në rast diabeti dhe çrregullimesh kardiake. Balta jeshile franceze e aplikuar si llapë në zonën e lënduar mund të sigurojë lehtësim të madh.

Kuajt e vjetër shpesh ngacmohen nga të rinjtë në kohën e ushqimit. Duhet të sigurohet që kali i moshuar të jetë në gjendje të hajë në paqe dhe të gjitha vaktet e tij.

Për tretje më të mirë, ushqeni në sasi të vogla 2 ose edhe 3 herë në ditë.

Një strehë e mirë është thelbësore për kalin e vjetër pasi është më i ndjeshëm ndaj ndryshimeve të motit.

Në mot të freskët, nëse kali e pranon atë, një qilim do ta mbajë atë të ngrohtë dhe do t’i ndihmojë të kursejë energjinë e tij.

Siguroni gjithmonë ujë të pastër të freskët gjatë gjithë kohës.

Vitamina C mund të ndihmojë sistemin imunitar të kalit. Vitamina C mund të gjendet natyrshëm në Rosehip. 1 deri në 2 lugë gjelle në ditë në ushqim.

Vitamina e grupit B në formën e majave të birrës mund të jetë e dobishme, veçanërisht në rastet e sëmundjeve renale dhe hepatike. Do të ndihmojë edhe me tretjen. Deri në 100 g/ditë.

Ushqimi i ëmbël duhet të shmanget, veçanërisht te kuajt themelues dhe intolerant ndaj sheqerit. Kjo përfshin përzierjet e melasës, mjaltit dhe ushqimeve të ëmbëlsuara.

Nëse nuk ka mosfunksionim të mëlçisë, shtimi i vajit vegjetal mund të ndihmojë në ruajtjen e gjendjes së trupit të saj. Deri në 2 gota në ditë, të futura ngadalë gjatë një periudhe 3 javore. Vaji i virgjër i kokosit është një burim i pasur i acidit laurik, burimi i monolaurinës nga derivatet e acideve yndyrore që luftojnë sëmundjet. Vaji Canola i shtypur në të ftohtë është gjithashtu një vaj i shkëlqyer për kuajt. Ai përmban rreth 10% acide yndyrore omega 3, 20% acide yndyrore omega 6 dhe acide yndyrore omega 9. Omega-3 dhe 6 janë thelbësore për funksionimin normal të të gjitha indeve dhe për shikimin, zemrën, artritin reumatoid dhe sëmundje të tjera inflamatore. Këto dy acide yndyrore duhet të jenë të balancuara dhe raporti i omega-6 me omega-3 duhet të jetë rreth 2:1, i cili sigurohet nga vaji Canola me presion të ftohtë. Vaji i kokosit mund të jepet në sasi më të vogël se Canola si 25-100 ml. Kanola mund të plotësojë për të arritur 2 gota vaj në ditë. Kur i jepni një kalë dieta me yndyrë dhe proteina të larta, duhet të monitoroni rënien e kalit për të parë nëse qëndrueshmëria e tyre mbetet normale. Nëse jashtëqitjet humbasin shumë si “lopë pat”, zvogëloni vajin dhe/ose përmbajtjen e proteinave. Shumë proteina mund të shihet në urinë pasi bëhet e trashë, me erë të keqe dhe e vështirë për t’u kaluar.

Shmangni ushqimin me niseshte për tretje më të mirë, veçanërisht nëse kali ka një tendencë për t’u lidhur ose themelues.

Për shkak se tretja nuk është optimale në këtë moshë, shmangni ushqyerjen me drithëra. Kokrrat e ekstruduara janë shumë më të sigurta dhe kanë treguar rezultate të mira me kuajt geriatrikë. Prodhuesit e ushqimit ofrojnë kokrra të ekstruduara/mikronizuara, si dhe ushqime të dizajnuara posaçërisht për kuajt e moshuar.

Bimët që mund të ndihmojnë me ulçerimin e zorrëve janë Marshmallow, Meadowsweet, Liquorice dhe Slippery Elm Bark. Një grusht secila Marshmallow dhe Meadowsweet një herë në ditë mund të ndihmojë me ulçerimin e zorrëve, inflamacionin dhe acarimin. Jamballi duhet të përdoret me kujdes pasi është laksativ dhe nuk duhet të përdoret nëse kali është duke pastruar ose ka pleh organik të lirshëm. Nuk duhet të përdoret as afatgjatë dhe vetëm 1 lugë çaji në ditë deri në 3 muaj. Lëvorja e rrëshqitshme e Elm është e mirë për pastrim në një dozë prej 1 deri në 2 lugë gjelle në ditë.

Ju mund të siguroni proteina me cilësi të mirë (12-16%, 8-10% nëse janë të pranishme sëmundjet e veshkave) në formën e vaktit të sojës me yndyrë të plotë ose vaktit të stabilizuar të kopras. Vakti Copra si CoolStance siguron 20% proteina të papërpunuara ndërsa një vakt soje me yndyrë të plotë si Soygize (HyFeed) përmban 39% proteina, kështu që mund të nevojitet vetëm një sasi e vogël. Nëse nuk ka sëmundje të mëlçisë dhe veshkave, byku i mirë i luzernit mund të shtohet në sasi të vogla për proteina.

Për shkak se kali mund të ketë dhëmbë të dobët, jepini ushqimet e tij si një pure e butë për përtypje më të lehtë, si dhe byk me cilësi të mirë. Bari mund të jetë shumë i vështirë për t’u përtypur ose kali mund të mbytet mbi të, kështu që sana mund të duhet të laget për ta zbutur ose të copëtohet si byku. Është praktikë e mirë të lagni sanën në mënyrë që të mos jetë pluhur. Për ta bërë këtë, John Kohnke rekomandon që të vendosni sanën në një qese hessian dhe ta lini të zhytet në ujë deri në 1 orë. Hiqeni qesen dhe lëreni të varet për të kulluar ujin.

Siguroni gjithmonë sanë në nivelin e tokës. Nëse bari ndodhet në rrjetat e barit që janë varur shumë lart, ekziston rreziku më i lartë i mbytjes. Një kalë, nga natyra, kullot me kokën ulur dhe sistemi i tij tretës është përshtatur me këtë praktikë. Të ngrënit me kokën lart bie ndesh me fiziologjinë e tij dhe shkakton probleme.

Ndërsa jemi në kapitullin e pluhurit, racionet duhet të jenë gjithmonë të lagura për të eliminuar pluhurin. Pluhuri është shumë i dëmshëm për mushkëritë e kalit. Kuajt e stallës duhet gjithashtu të kenë një mjedis pa pluhur.

Dhe sigurisht, kërkoni gjithmonë këshilla veterinare, edhe nëse duket se nuk është asgjë! Më mirë të jesh i sigurt sesa të vjen keq

Mund të gjeni më shumë informacion për të ushqyer kalin tuaj në http://www.australiannaturalhealing.com

Referencat:

PD siciliane. “Ushqyerja dhe ushqyerja e kalit geriatrik“, Klinikat Veterinare të Amerikës së Veriut. Praktika e kuajve2002, f.491-508

Cohen ND, Gibbs PG, Woods AM. “dietike dhe faktorë të tjerë menaxhues të lidhur me dhimbje barku te kuajt, Gazeta e Shoqatës Amerikane të Mjekësisë Veterinare1999, f.53-60

Dr. J. Kohnke, Dr. Frank Kelleher, Dr. Penny Trevor-Jones. “Ushqyerja e kuajve në Australi, një udhëzues për pronarët dhe menaxherët e kuajve”, Publikimi i RIRDC Nr. 99/491999

DG Pugh, DVM, MS, Diplomate ACT, Diplomate ACVN. Ushqyerja e Kalit Geriatric“, Auburn Kolegji Universitar i Mjekësisë Veterinare, Universiteti Auburn2002

Dr John Konhke. “Të ushqesh kalin e moshuar”, Fleta e të dhënave

Pete G. Gibbs, GD Potter, WL Scrutchfield, MT Martin. “Kuajt e pjekur, të moshuar dhe geriatrikë: Menaxhimi, kujdesi dhe përdorimi i tyre, Teksas Zgjerimi i Kooperativës, Sistemi i Universitetit të Teksasit A&M, 2005

Victoria Ferguson “Kali praktik bimor”, Kuaj për kurse2002

Catherine Bird “Një kal i shëndetshëm në mënyrë natyrale”, Shtypi i Lyons2005

Video about 2 Which Animals Have True Tissues And Which Have Organs

You can see more content about 2 Which Animals Have True Tissues And Which Have Organs on our youtube channel: Click Here

Question about 2 Which Animals Have True Tissues And Which Have Organs

If you have any questions about 2 Which Animals Have True Tissues And Which Have Organs, please let us know, all your questions or suggestions will help us improve in the following articles!

The article 2 Which Animals Have True Tissues And Which Have Organs was compiled by me and my team from many sources. If you find the article 2 Which Animals Have True Tissues And Which Have Organs helpful to you, please support the team Like or Share!

Rate Articles 2 Which Animals Have True Tissues And Which Have Organs

Rate: 4-5 stars
Ratings: 4163
Views: 9801609 1

Search keywords 2 Which Animals Have True Tissues And Which Have Organs

2 Which Animals Have True Tissues And Which Have Organs
way 2 Which Animals Have True Tissues And Which Have Organs
tutorial 2 Which Animals Have True Tissues And Which Have Organs
2 Which Animals Have True Tissues And Which Have Organs free
#Feeding #Horse

Source: https://ezinearticles.com/?Feeding-the-Old-Horse&id=1416319