2 Animals That Live In The Savanna And Are Related Namibia – A Bountiful Harvest Awaits the Adventure Traveler

You are searching about 2 Animals That Live In The Savanna And Are Related, today we will share with you article about 2 Animals That Live In The Savanna And Are Related was compiled and edited by our team from many sources on the internet. Hope this article on the topic 2 Animals That Live In The Savanna And Are Related is useful to you.

Namibia – A Bountiful Harvest Awaits the Adventure Traveler

Namibia është një vend kryesisht i thatë me një bukuri të ashpër të përpunuar. Imazhet më të gjalla janë ato të një peizazhi teknik të përhumbur të dunave portokalli të rrotulluara, mirazheve vezulluese dhe djajve të pabesë të pluhurit. Shkretimi në dukje është mashtrues dhe jeta bimore e shtazore, madje edhe njeriu është përshtatur me këtë mjedis. Vendi është projektuar pothuajse posaçërisht duke pasur në mendje kërkuesit aktivë dhe aventurë. Shkretëtirat e përjetshme, savana me shkurre me gjemba, brigjet e shkreta të shkatërruara nga era, kanione madhështore dhe kripëra të pjekura nga dielli janë bujaria që pret udhëtarin.

Barazimi kryesor i Namibisë është Parku Kombëtar Etosha, i vlerësuar si një nga vendet më të bukura të afrikës për lojëra. Përvoja e zogjve në vend është vërtet superiore. Në një safari në Namibi, gama e aktiviteteve që mund të kënaqeni në mjedisin fizik të patejkalueshëm është vërtet mbresëlënëse. Ecja me balona mbi shkretëtirë, hedhja me parashutë mbi tokë dhe det, paragliding, rafting në ujë të bardhë dhe ski në rërë përgjatë dunave bregdetare janë aktivitete të mira për fillestarët. Më shumë lojëra zbavitëse për të zgjedhur përfshijnë rrëshqitjen me abseil – atë më spektakolarin e sporteve shkëmbore, gjuetinë bregdetare dhe në ujë të ëmbël, hipur në deve në shkretëtirë, zhytje me skuba, vrapime në shkretëtirë 4×4, shëtitje dhe alpinizëm.

Namibia ka katër rajone të veçanta gjeografike. Në veri është Etosha Pan, një zonë e madhe për kafshë të egra dhe zemra e Parkut Kombëtar Etosha. Rripi i hollë Caprivi është i folezuar midis Zambisë dhe Botsvanës dhe është një zonë e lagësht pyjore e bekuar me pak lumenj. Përgjatë bregut ndodhet shkretëtira Namib, e cila në moshën 80 milionë vjeçare, thuhet se është shkretëtira më e vjetër në botë. Në bregdet, Atlantiku i ftohtë i akullt takohet me shkretëtirën flakëruese afrikane, duke rezultuar në mjegulla të dendura. Rrafshnalta qendrore e ujitur mirë shkon nga veriu në jug dhe mbart male të thyer, kanione madhështore, dalje shkëmbore dhe fusha të gjera.

Namibia, një herë e gjysmë më e madhe se Franca, është shumë e rrallë e banuar dhe mbart vetëm 1.8 milionë shpirtra. Njerëzit janë po aq unik sa toka ku jetojnë. Më intriguesit janë San, i njohur ndryshe si Bushmen. Këta njerëz më të guximshëm kanë një njohuri shumë të avancuar për mjedisin e tyre. Është një gjë e mrekullueshme se sa mirë janë përshtatur me habitatin e tyre të vështirë. Thjesht ndaloni dhe mendoni se këta janë të vetmit njerëz në botë që jetojnë pa akses të përhershëm në ujë. Në shkretëtirën Kalahari, një nga vendbanimet e tyre, ujërat sipërfaqësore nuk gjenden. Zhardhokët, pjepri dhe bimë të tjera që mbajnë ujë, si dhe puset nëntokësore të gllënjkave plotësojnë kërkesat e tyre për ujë.

Në Namibi sot, Bushmenët numërojnë rreth 50,000. Historianët vlerësojnë se ata kanë jetuar, kryesisht si gjuetarë dhe mbledhës, për të paktën 25,000 vjet në këto pjesë të botës. Bushmenët flasin në një gjuhë të veçantë klikimi dhe janë shumë të talentuar në artet e tregimit, mimikës dhe kërcimit. Njerëzit e tjerë të Namibisë, të cilët janë indigjenë të kontinentit, janë kryesisht me origjinë Bantu. Ata mendohet se kanë ardhur nga Afrika perëndimore rreth 2400 vjet më parë. Grupet afrikane përfshijnë Owambo, Kavango, Caprivians, Herero, Himba, Damara, Nama dhe Tswana.

Përveç afrikanëve, grupe të tjera përbëjnë rreth 15% të popullsisë dhe kanë luajtur një rol të rëndësishëm në shfaqjen e kombit modern. Namibianët e bardhë arrijnë në rreth 120,00 dhe janë kryesisht të trashëgimisë gjermane dhe afrikane. Gjermanët mbërritën në një numër të konsiderueshëm pas vitit 1884 kur Bismarku e shpalli vendin një protektorat gjerman. Afrikanët, fermerë të bardhë me origjinë holandeze, u shpërngulën në veri nga vendbanimet e tyre të Kepit, veçanërisht pasi kolonia holandeze e Kepit iu dorëzua britanikëve në 1806. Ky popull fort i pavarur, paraardhësit e të cilit kishin jetuar në Kepin që nga viti 1652, e kundërshtuan kontrollin britanik.

Dy grupe të tjera të dallueshme plotësojnë spektrin e popullit të Namibisë – Basters dhe Coloureds. Ngjyra në Namibi dhe Afrikën Jugore i referohet njerëzve me trashëgimi të përzier racore, për shembull bardh e zi. Ata kanë një identitet dhe kulturë të veçantë. Kjo ka kuptim duke pasur parasysh se Namibia u drejtua nga Afrika e Jugut pas Luftës së Parë Botërore. Edhe në Afrikën e Jugut para Aparteidit, klasifikimi racor ishte një art i shkëlqyer. Basterët që flasin gjuhën afrikane, erdhën nga gratë Hottentot dhe kolonët holandezë të Kepit. Të tjetërsuar nga komunitetet e bardha dhe të zeza, ata ecën drejt veriut, duke themeluar më në fund qytetin e tyre Rehoboth, në 1871. Baster në fakt rrjedh nga “bastard”, por nuk është nënçmuese dhe Basters janë vërtet krenarë për të.

Vijat shterpe dhe jo mikpritëse të Namibisë shërbyen si një pengesë natyrore për ambiciet e eksploruesve evropianë. Kjo ndodhi deri në vitin 1884 kur tregtari gjerman Adolf Luderitz krijoi një vendbanim të përhershëm midis shkretëtirës së Namibit dhe bregut detar të Atlantikut që më pas mori emrin e tij. Bismarku më pas e shpalli territorin e mbuluar nga Namibia një koloni gjermane dhe e quajti atë Südwestafrika ose Afrika Jugperëndimore. Ndërsa kolonët gjermanë u zhvendosën në brendësi, konflikti ishte i pashmangshëm me trashëgimtarët e tokës.

Pushtimi gjerman ishte një përvojë veçanërisht e pakënaqur për Herero. Herero-të e indinjuan sundimin e ashpër dhe racist të gjermanëve dhe efektin e shkeljes së tokave të tyre në jetesën dhe mënyrën e tyre të jetesës. Në ditën e parë të vitit 1904, Herero të udhëhequr nga shefi Samuel Maharero, u ngritën papritur dhe papritur në krahë kundër sundimtarëve të tyre kolonialë. Nama iu bashkua kryengritjes dhe autoritetet nuk e rifituan kontrollin edhe pas gjashtë muajsh përpjekje. Mbi 100 kolonë dhe ushtarë gjermanë vdiqën në kryengritje. Historianët tani i konsiderojnë ngjarjet që pasuan si gjenocidin e parë të shekullit të njëzetë.

Gjeneral-lejtnant Lothar von Trotha u pajis me një kontingjent prej 14,000 ushtarësh dhe u ngarkua për të shuar rebelimin. Guvernatori i përgjithshëm i territorit ishte atëherë Rudolph Goering – babai i Herman Goering, krahu i djathtë i Hitlerit. Lothar von Trotha ishte një brez përpara kohës së tij dhe lloji i të menduarit të tij ishte të bëhej politika e qeverisë nën Rajhun e Tretë. Ai argumentoi se Herero duhet të shkatërrohet si popull dhe ai nuk u mërzit me vrasjen e grave apo fëmijëve. Në fund të gjithë kësaj, 100,000 Nama dhe Herero u vranë. Të mbijetuarit u grumbulluan në kampe përqendrimi ku ndodhnin gjëra të patregueshme. Herero ia doli shumë keq dhe 80% e njerëzve të saj u zhdukën. Popullsia e Nama u pakësua me 35-50%.

Windhoek, kryeqyteti me 165,000 banorë është i vetmi qytet i vërtetë në vend. Për ata që udhëtojnë në rajone më të largëta, këtu i zgjidhni çështjet praktike. Aspektet pozitive të periudhës gjermane mund të shihen në stilin simpatik të ndërtesave të vjetra në qytet. Vendet me interes në qytet përfshijnë Muzeun Shtetëror, Arkivin Shtetëror dhe Qendrën e Artizanatit të Namibisë. Parku i Lojërave Dan Viljoen shtrihet 24 km në perëndim të Windhoek në kodrat e buta të Khoma Hochland. Në këtë resort gjeni struc, babunë, zebra dhe mbi 200 lloje zogjsh. Parku i Uaterburg Plateau, i vendosur 230 km nga Windhoek, është i popullarizuar në mesin e fundjavës. Kjo shkretëtirë e madhe malore është shtëpia e gatopardit, leopardit, kudus, gjirafës dhe rinocerontit të bardhë.

Parku Kombëtar Etosha është ajo që i sjell adhuruesit e jetës së egër në Namibi. Parku është i krahasueshëm për nga madhësia dhe diversiteti i specieve me më të mirat në Afrikë. Terreni i pazakontë i Etosha mban kullota të savanës, furça të dendura dhe toka pyjore. Por është Etosha Pan, një depresion që ndonjëherë mban ujë dhe mbulon 5000 km katrore, që është zemra e parkut. Burimet shumëvjeçare rreth tepsisë tërheqin shumë zogj dhe kafshë tokësore në muajt e thatë të dimrit. Efekti i këtij sfondi është magjik dhe disa nga fotografitë më të mira të jetës së egër janë bërë këtu.

Ka 144 lloje gjitarësh në park dhe elefantët janë veçanërisht të shumtë. Disa kafshë të tjera interesante këtu përfshijnë gjirafën, leopardin, gatopardin, çakalin, kafshët e egra blu, gurin e çmuar dhe rinocerontin e zi. Shpendimi është i mrekullueshëm në Etosha dhe janë regjistruar mbi 300 lloje zogjsh. Ju do të merrni vlerën më të mirë duke kaluar të paktën tre ditë këtu. Ka objekte të shkëlqyera akomodimi në tre kampet e pushimit të Namutoni, Halali dhe Okaukuejo. Koha më e mirë për të parë kafshët është midis majit dhe shtatorit, kur uji i tërheq ato në një numër të madh në buzë të tiganit. Etosha është 400 km në veri të Windhoek me rrugë.

Kanioni i lumit të peshkut është i pakrahasueshëm në Afrikë dhe vetëm Kanioni i Madh në SHBA më i madh. Kanioni shkon për 160 km dhe arrin një gjerësi prej 27 km dhe thellësi 550 m. Por vetëm madhësia nuk e shpjegon tërheqjen e kanionit. Ju përjetoni pamje të jashtëzakonshme në pika të ndryshme përgjatë buzës. Dashamirët e aventurës nuk vijnë thjesht për pamjet. Ecja nëpër kanion është aventura më e mirë e qëndrueshmërisë për alpinistët. Ekziston një shteg shëtitjeje prej 90 km që do t’ju marrë 4-5 ditë për ta kaluar.

Shtegu përfundon në vendpushimin e burimeve të nxehta Ai-Ais ku mund të çlodheni. Ju lejohet të ecni midis fillimit të majit dhe fundit të shtatorit. Rritja është mjaft e mundimshme dhe e panevojshme të thuhet, ju duhet të jeni fizikisht të aftë. Autoritetet nuk e besojnë aftësinë e shumicës së njerëzve për të ndërmarrë ngritje dhe në fakt do të insistojnë të shohin një certifikatë mjekësore të fitnesit përpara se t’ju lejojnë të filloni. Kanioni i lumit të peshkut është 580 km në jug të Windhoek.

Bregu i Skeletit ka qenë varreza e marinarëve dhe balenave dhe e meriton atë emër morbid. Problemi është mjegulla e dendur. Dhe mjerë i mbijetuari i mbytjes së anijes që pret pushim në breg! Përpara është shkretëtira Namib, një nga vendet më të thata dhe jo mikpritëse. Udhëtarët e aventurës pëlqejnë ecjen përgjatë vijës bregdetare pasi shijojnë bukurinë e zymtë të zonës. Në jug në Cape Cross, gjen një koloni vulash që mban dhjetëra mijëra vula. Skeleton Coast Park mbulon 16,400 km katrore dhe fillon në 355 km në veriperëndim të Windhoek.

Eksploruesi portugez Diego Cao arriti në këtë pjesë të botës në vitin 1486. ​​Ai është ndoshta një nga njerëzit, përvojat e të cilit i dekurajuan evropianët të dilnin në breg deri në mbërritjen e gjermanëve 400 vjet më vonë. Më në jug është Parku Kombëtar Namib-Naukluft, një shkretëtirë e madhe që mbulon 50,000 km katrore. Peizazhi është shumë i larmishëm dhe mbulon daljet malore, dunat madhështore të rërës dhe grykat e thella. Për dunat vërtet spektakolare, zona Sossusvlei është e patejkalueshme. Këtu keni duna që ngrihen në 300 m! Gjigantët e ngjyrës portokalli shtrihen deri në horizont dhe zona ka një atmosferë joreale, të paharrueshme.

Në verilindje të vendit, rajoni i ujitur mirë Kavango dhe Caprivi Strip ofron një shkretëtirë të paprishur të përshtatshme për shikimin e lojërave të thyer dhe kampingun. Zona gjithashtu premton një festë për adhuruesit e shpendëve. Rezervat e lojës në zonë përfshijnë: Kaudom, Caprivi, Mahango, Mudumu dhe Mamili. Gjuetarët pa leje i bënë dëm të madh kafshëve të egra gjatë viteve të luftës civile në Angolën fqinje. Megjithatë, numri i kafshëve po rritet me shpejtësi. Disa nga kafshët e egra në rajon përfshijnë leopard, elefant, buall, gatopard, luan dhe lloje të ndryshme antilopash. Rezerva Caprivi bie në një zonë me këneta dhe fusha të përmbytura. Këtu keni një mundësi për të marrë pjesë në peshkim, shëtitje, safari për shikimin e lojërave dhe udhëtime në lumë me varkat tradicionale mokoro.

Në Namibi mund të shijoni deri në 300 ditë me diell. Bregdeti është i butë dhe termometrat lëvizin midis 5C-25C. Në brendësi, temperaturat e ditës variojnë nga 20C-34C, por mund të rriten deri në 40C në veri dhe jug të vendit. Netët e dimrit mund të jenë mjaft të ftohta dhe ngrica ndodh në pjesë të mëdha të vendit. Shirat në brendësi bien në verë (nëntor-prill) dhe janë më të dendura në rajonin Caprivi. Shirat nuk ndikojnë shumë në udhëtime, por kujdes nga përmbytjet e shpejta në afërsi të shtretërve të lumenjve. Koha më e mirë për të udhëtuar është gjatë muajve të thatë nga marsi deri në tetor, kur është më e lehtë të shohësh kafshë në gropa uji. Është më mirë të shmangni shkretëtirën Namib dhe Etosha midis dhjetorit dhe marsit, kur mund të bëhet jashtëzakonisht e nxehtë.

Mund ta merrni duke veshur pambuk dhe lino të lehta gjatë verës. Gjatë netëve dhe mëngjeseve të dimrit, keni nevojë për pambuk më të rëndë, fasha më të ngrohta dhe pulovra. Këpucët e rehatshme për ecje janë thelbësore, pasi toka nxehet shumë. Disa gjëra të dobishme për t’u paketuar përfshijnë: kamera, dylbi, syze dielli, kapele dielli, krem ​​kundër diellit dhe kundër mushkonjave. Bëhuni gati për kushtet e pluhurit dhe mbani rrobat, pajisjet dhe furnizimet tuaja në çanta rezistente ndaj pluhurit. Mos u tundoni të blini artikuj prej fildishi. Mund të mos lejoheni t’i bartni ato në doganë në shtëpi. Dhe është gjithashtu mirë që nuk inkurajoni tregtinë e produkteve të fildishtë që i mban të zënë gjuetarët pa leje.

E drejta e autorit © Africa Point

Video about 2 Animals That Live In The Savanna And Are Related

You can see more content about 2 Animals That Live In The Savanna And Are Related on our youtube channel: Click Here

Question about 2 Animals That Live In The Savanna And Are Related

If you have any questions about 2 Animals That Live In The Savanna And Are Related, please let us know, all your questions or suggestions will help us improve in the following articles!

The article 2 Animals That Live In The Savanna And Are Related was compiled by me and my team from many sources. If you find the article 2 Animals That Live In The Savanna And Are Related helpful to you, please support the team Like or Share!

Rate Articles 2 Animals That Live In The Savanna And Are Related

Rate: 4-5 stars
Ratings: 2287
Views: 32243751

Search keywords 2 Animals That Live In The Savanna And Are Related

2 Animals That Live In The Savanna And Are Related
way 2 Animals That Live In The Savanna And Are Related
tutorial 2 Animals That Live In The Savanna And Are Related
2 Animals That Live In The Savanna And Are Related free
#Namibia #amp8211 #Bountiful #Harvest #Awaits #Adventure #Traveler

Source: https://ezinearticles.com/?Namibia-and8211;-A-Bountiful-Harvest-Awaits-the-Adventure-Traveler&id=31120