15 Surprising Things That Are Partly Made From Animal Products Facts About Koi Fish That You Need To Know

You are searching about 15 Surprising Things That Are Partly Made From Animal Products, today we will share with you article about 15 Surprising Things That Are Partly Made From Animal Products was compiled and edited by our team from many sources on the internet. Hope this article on the topic 15 Surprising Things That Are Partly Made From Animal Products is useful to you.

Facts About Koi Fish That You Need To Know

Përshëndetje fanatikë, entuziastë dhe kujdestarë të peshkut koi! Pavarësisht nëse jeni një kultivues profesionist i vjetër ose thjesht neofit, do të ketë gjithmonë diçka të re për të ditur për këtë peshk të mrekullueshëm. Këtu janë disa fakte të mahnitshme koi. Argëtohuni njerëz!

Zhanri i kultivuar dhe i zbutur i krapit të zakonshëm është peshku Koi. Ky peshk është më i popullarizuari për shkak të ngjyrave të tij të bukura që janë bërë përmes mbarështimit të zgjuar. Ky peshk bëhet kafsha shtëpiake e zgjedhur për disa adhurues të kafshëve shtëpiake. Ka më shumë se 20 lloje të këtij peshku që ndryshojnë në ngjyrë, modele dhe lloj luspash. Peshku Koi është me origjinë nga Azia Lindore. Ai banon në ujëra të freskëta. Bukuria e saj dhe popullariteti i shtuar në shekullin e kaluar u bënë arsyeja pse koi mund të vendoset në pellgje në të gjithë botën. Meqenëse koi është i bollshëm dhe mbahet në akuakultura private dhe personale, nuk konsiderohet specie e rrezikuar.

Koi për adhuruesit e kafshëve shtëpiake

Ky peshk mund të jetë i madh deri në 3 këmbë në gjatësi, megjithëse madhësia e këtij lloji ndryshon në situatat e jetesës. Sasia e mjaftueshme e ushqimit dhe oksigjenit dhe temperatura e përshtatshme janë thelbësore për rritjen e duhur të peshkut. Ngjyra e saj vjen në varietete të tilla si e bardha, e zeza, e kuqe, blu, krem ​​dhe e verdhë. Ato janë zbukuruar me pika të ndryshme. Ato gjithashtu mund të jenë jo metalike ose metalike.

Peshku si hajmali me fat

Japonezët besojnë se ky peshk simbolizon pasurinë, prosperitetin, dashurinë, karrierën e suksesshme dhe fatin e mirë. Çdo lloj i saj është i lidhur me një nga ato vlera thelbësore.

Peshku Koi dhe peshku i artë janë të të njëjtit paraardhës. Ndonëse kanë ngjashmëri në pamje, të parat mund të dallohen përmes buzës së sipërme me shtangë. Ato simbolizojnë shumë virtyte në kulturat aziatike. Ato njihen gjithashtu si shenja këmbënguljeje dhe qëndrueshmërie, si dhe forcë dhe individualizëm.

Ushqim për peshkun Koi

Ky peshk konsiderohet një omnivore që ushqehet si me bimë ashtu edhe me kafshë. Ajo ha lloje të ndryshme të peshkut. Konsumon marule, shalqi, bizele madje edhe vezë. Ai mund të njohë ushqyesin e tij pas një kohe. Gjithashtu, mund të stërvitet lehtësisht për të ngrënë nga dora e dikujt. Duhet të ushqehet dy herë në ditë. Këtyre llojeve të peshkut duhet t’u jepet një sasi ushqimi që mund ta konsumojnë brenda 5 minutave. Ata mund të priren të lypin ose të kërkojnë të mirën shumicën e kohës, por mos i ushqeni shumë. Nëse e bëni këtë, kjo mund të çojë në cilësi të dobët të ujit dhe probleme me obezitetin.

Temperatura për kafshën tuaj

Peshku Koi dëshiron temperaturën e ujit prej 15 deri në 25 gradë Celsius. Ky peshk nuk mund të tolerojë ndryshime drastike ose të shpejta të temperaturës. Mund të jetojë në zona të buta dhe të qëndrojë në gjumë gjatë dimrit. Ai shkon thellë në fund të pellgut dhe qëndron i fjetur derisa të ndryshojnë kushtet e motit. Këta peshq janë shumë të ndjeshëm ndaj ekspozimit të tepërt ndaj diellit. Ata mund të pësojnë djegie nga dielli nëse jetojnë në pellgje pa hije të mjaftueshme. Hije jep disa qëllime në një pellg koi. Ndihmon në mbrojtjen e peshkut nga rrezet e diellit direkte, ul temperaturën e ujit dhe gjithashtu redukton depërtimin e ultravjollcës në ujë. Kjo ndihmon në uljen e rrezikut të lulëzimit të algave. Për rezultatin më të mirë, rekomandohet më mirë të mbuloni gati 60 për qind të sipërfaqes së pellgut koi me bimë lundruese të pellgjeve, si zambakët e ujit. Ju mund të bëni një herë në muaj kontrollimin e gjendjes së bimësisë së pellgut tuaj dhe gjithashtu mund të shtoni ose zëvendësoni bimë pellgje sipas preferencës tuaj.

Si të krijoni një akuarium

Koi rritet shpejt dhe bëhet shumë i madh. Për koi të pjekur, ju i mbani në një pellg të jashtëm me të paktën 3 metra të thellë, me 50 gallona ujë për peshk, ndërsa të rinjtë mund të vendosen brenda në një akuarium me ujë të mjaftueshëm prej të paktën 29 gallonash. Vendoseni akuariumin në një zonë të qetë larg nga rrezet e diellit direkte. Ju mund ta mbuloni akuariumin me një leckë për të pakësuar reduktimin e avullimit. Nëse dëshironi të transferoni koi të reja në akuarium, sigurohuni që t’i notoni në ujin brenda çantës për 10 minuta për t’i lejuar ata të përshtaten me temperaturën e re të ujit.

Mbajtja e peshkut koi të shëndetshëm

Në disa raste, peshqit koi mund të mos hanë gjatë dimrit, por mos u shqetësoni shumë për këtë, është e zakonshme që ata të ndalojnë së ngrëni në disa pika. Për t’u siguruar për mirëqenien e peshkut tuaj të përkëdhelur, mund t’i jepni veterinerit tuaj një unazë nëse vëreni simptoma të tilla si model i pazakontë noti, dobësi ose ndryshim i oreksit, ënjtje abdominale, lëkurë ose pendë të përflakur ose të çngjyrosur, pendë të shtrënguara në anët e trupi ose trupi që gërvishtet në shkëmbinj. Megjithëse Koi kujdeset për veten shumicën e kohës, mbetet ende në dorën tuaj se si ta mbani banesën e tyre të pastër dhe t’i pajisni me ushqim të bollshëm. Ato duhet të preken ose trajtohen minimalisht. Gjithashtu, rrjetëzimi i tyre shumë shpesh u jep atyre stres. Nëse stresohen, sistemi i tyre imunitar ndikohet plotësisht, gjë që i bën ata më të prirur ndaj infeksioneve bakteriale.

Më shumë njerëz mbajnë Koi si kafshë shtëpiake

Mbajtja e këtij lloji peshku është tashmë një hobi global. Megjithëse mbajtja e Koi ishte pothuajse ekskluzivisht një praktikë japoneze gjatë viteve 1960, shfaqja e udhëtimeve me avion dhe çantave të polipropilenit ndryshoi gjithçka dhe praktika e mbajtjes së koi filloi të përhapet në të gjithë botën. Ndryshe nga besimi i zakonshëm, koi besohet të ketë lindur në Kinë. Peshqit më vonë u bënë burim ushqimi përpara se japonezët të fillonin t’i mbarështonin për tërheqjen e tyre estetike.

Varietetet më të njohura

Shumëllojshmëria më e njohur e koi në Japoni është me koi të kuq dhe të bardhë të quajtur Kohaku. Në Shtetet e Bashkuara, Kohaku, Taisho Sanke dhe Showa Sanke janë më të njohurat që vijnë me varietete ngjyrash si e kuqja, e bardha dhe e zeza.

Kafshe e zgjuar e peshkut

Këta peshq konsiderohen si peshq të zgjuar. Ata mund të trajnohen për të ngrënë nga dora juaj dhe ndonjëherë edhe me gojën tuaj. Kjo i bën ata të adhurueshëm si çdo kafshë tjetër. Ata janë omnivorë dhe dihet se përtypin bimët e pellgjeve.

Koi si shok i madh

Peshqit Koi hanë të vegjlit e tyre, gjë që ndodhi në procesin e çiftëzimit. Pasardhësit e sapolindur quhen koi fry. Për të ruajtur skuqjen, ato duhet të hiqen nga skuqja gjatë çiftëzimit. Nëse një rojtar koi rrit një koi shumë të edukuar, ai mund të shitet për mijëra dollarë.

Një shumëngjyrëshe idesh

Për shkak se ky peshk mund të prodhojë një grup të tillë ngjyrash të ndezura, nuk është çudi që çdo nuancë të ketë zhvilluar një kuptim të veçantë. Koi metalik nënkupton prosperitetin e biznesit. Koi ari simbolizon pasurinë dhe prosperitetin. Një koi blu besohet se ofron qetësi. Asagi koi e kuqe, blu dhe gri në veçanti simbolizon pozitivitetin në jetë. E zeza besohet se ka një rëndësi patriarkale, ku e kuqja i përket nënës, bluja e djalit dhe roza e vajzës.

Peshku në oborrin e shtëpisë

Sipërfaqja vezulluese e një pellgu koi shton një ndjenjë bukurie estetike dhe qetësi në oborrin e shtëpisë tuaj, megjithëse ajo që qëndron poshtë është efekti i tij magjik. Peshku Koi, i cili konsiderohet krapi shumëngjyrësh që mund të jetë i madh deri në 4 këmbë ose më shumë, është një shtesë për shkëndijat e gjalla të ngjyrës, jetës dhe bukurisë në kopshtin tuaj.

Ndryshimi i ujit të peshkut

Peshku Koi largon shumë mbetje nga trupi i tij. Nëse këto do të kombinohen me mbeturinat natyrore nga zonat ujore, papastërtitë rrjedhin nga buza e pellgut dhe lënda organike bie në pellg. Kjo bën që uji i pellgut koi të ndotet menjëherë. Uji i pellgut duhet të pastrohet dhe/ose të zëvendësohet me ujë të freskët çdo 4 deri në 6 muaj. Thjesht vendosja e pellgut me ujë të freskët pasi uji ekzistues avullon nuk do të ndihmojë në pastrimin e tij, sepse nuk heq kufizimet aktuale të ujit, por thjesht përqendrimin dhe ndotjen e tyre.

Duke ushqyer peshkun tuaj

Ky peshk mund të jetë konsumator kompulsivë me oreks të madh për të ndihmuar rritjen e tyre të vazhdueshme. Për një rezultat të shkëlqyeshëm, përdorni ushqimin e duhur të peshkut të etiketuar për peshkun koi, sepse këto ushqime kanë pigmente që plotësojnë ngjyrat natyrale të peshqve.

Kontrolloni pH të ujit

Një pellg koi ose do të ishte më i miri me alkaline ose acid. Koi bëhet më i madh në ujë që llogaritet nga 6,5 ​​- 9,0 shkallë pH, e cila mund të matet duke përdorur një komplet testimi të pH. Uji me një sasi të vogël pH, që është uji acid, mund të rregullohet dhe balancohet. Thjesht duhet të shtoni një lugë çaji sodë buke në ujin e pellgut me 500 litra, në gatishmëri dhe të prisni 12 orë përpara se ta ritestoni. Përsëriteni sipas nevojës derisa pH e ujit të jetë në intervalin e kushtëzuar për koi. Po kështu, uji me pH të lartë i cili njihet si ujë alkalik, mund të balancohet duke përdorur uthull. Ju mund të përdorni një të katërtën e filxhanit uthull për çdo 500 litra ujë, prisni për orë të tëra dhe më pas provoni përsëri ujin e pellgut.

Monitorimi i ngurtësisë së ujit për peshqit kafshë shtëpiake

Fortësia e ujit ka të bëjë me sasinë e magnezit dhe kalciumit të pranishëm në ujë dhe mund të kontrollohet duke përdorur një komplet testimi i cili është i disponueshëm kryesisht në dyqanet e pellgjeve. Këta peshq lulëzojnë më mirë në ujë që ka një fortësi të madhe. Dështimi për të përmbushur fortësinë e duhur mund të ndikojë në funksionimin e gushave të peshqve. Nëse uji i pellgut ka shumë fortësi, ka komplete të fortësisë së pellgut pa recetë të disponueshme veçanërisht të bëra nga pluhur gëlqereje që mund të rrisë fortësinë e pellgut.

Ndonjëherë, për shkak se jemi të mbingarkuar me rezultatet e mbajtjes së koi, ne neglizhojmë të marrim parasysh gjërat që mund të ndikojnë në shëndetin e kafshës sonë. Këshillat e mëposhtme mund të jenë udhëzuesi juaj për të siguruar jetëgjatësinë e vazhdueshme të peshkut tuaj të dashur koi.

Mos bëni ushqim të tepërt

Asnjëherë mos e teproni me ushqimin e peshkut tuaj. Atyre duhet t’u jepet vetëm ushqim i mjaftueshëm pasi mund ta konsumojnë brenda disa minutash dy herë në ditë. Nëse keni një kapacitet të madh filtrues dhe po përpiqeni të rrisni ritmet e rritjes së Koi-t tuaj, sigurimi i tyre më shumë se sasia e rekomanduar e ushqimit Koi thjesht do ta bëjë ujin e pellgut të ndotur. Ushqimi i pakonsumuar do të rrisë mbetjet e peshkut dhe do të rezultojë në cilësi të dobët të ujit. Cilësia e dobët e ujit mund të rezultojë në probleme shëndetësore të peshkut. Për këtë arsye, ushqyerja e tepërt mund të bëjë që peshku juaj të fitojë shumë peshë. Megjithëse, ushqyerja e tepërt është e lehtë për t’u shmangur, thjesht filloni t’u jepni atyre një sasi të mjaftueshme ushqimi që u nevojitet.

Asnjëherë mos bëni rezerva të tepërta

Është shumë tërheqëse dhe dërrmuese të kesh një pellg të mbushur me lloje të ndryshme të peshkut Koi. Vetëm mos harroni se mbingarkesa mund të ndodhë lehtësisht kur shumë Koi të vegjël që jetojnë në pellg bëhen Koi të mëdhenj. Meqenëse filtrimi funksiononte mirë vetëm kur peshqit ishin të vegjël, kjo mund të mos jetë e mjaftueshme për të mbajtur ngarkesën e peshkut kur ato bëhen më të mëdha në madhësi. Megjithëse mbingarkesa mund të parandalohet me planifikim të mundimshëm. Ju thjesht mund të lejoni që çdo peshk në pellg të ketë 150 – 500 litra ujë. Dhe nëse pellgu juaj është i tejmbushur, zvogëlimi i vetëm sasisë së stokut ose zgjerimi i pellgut dhe vendosja e më shumë filtrimit do ta zgjidhë problemin.

Sigurohuni që të keni filtrim të mjaftueshëm

Neglizhimi ose filtrimi i parregullt i një pellgu mund të çojë në cilësi të dobët të ujit dhe cilësia e dobët e ujit mund të rezultojë në shëndet të dobët Koi. Përditësoni dhe përditësoni gjithmonë sistemin tuaj të filtrit. Sepse sistemi i filtrave që mund të keni sot mund të mos jetë i përshtatshëm nesër. Ndërsa peshqit rriten, sasia e mbeturinave që ata nxjerrin do të rritet gjithashtu. Pra, gjëja më e mirë për të bërë është shtimi dhe përmirësimi i sistemit të filtrit do ta mbajë pellgun të pastër dhe të filtruar.

Jo për Jo karantinë

Sigurohuni që përpara se të shtoni një Koi në pellgun tuaj, ai iu nënshtrua karantinës fillestare për të parandaluar parazitët, infeksionet bakteriale ose virale në pellgun tuaj. Kështu që ju duhet të karantinoni çdo Koi që do të zhytet në pellgun tuaj. Periudha e karantinës duhet të zgjasë të paktën tre javë. Nëse nuk ka probleme deri atëherë, peshku i karantinuar ose i trajtuar duhet të jetë i sigurt për t’u zhytur në pellgun tuaj.

Ju mund të merrni një tani nëse nuk e keni ende. Ndonëse do të ishte më mirë nëse zgjidhni kafshën shtëpiake që ju intereson, ky peshk rekomandohet më së miri për adhuruesit e peshkut dhe peshkatarët. Zhyt dhe zhytesh me peshkun tënd koi tani. Këta peshq janë kafshë shtëpiake të shkëlqyera!

Video about 15 Surprising Things That Are Partly Made From Animal Products

You can see more content about 15 Surprising Things That Are Partly Made From Animal Products on our youtube channel: Click Here

Question about 15 Surprising Things That Are Partly Made From Animal Products

If you have any questions about 15 Surprising Things That Are Partly Made From Animal Products, please let us know, all your questions or suggestions will help us improve in the following articles!

The article 15 Surprising Things That Are Partly Made From Animal Products was compiled by me and my team from many sources. If you find the article 15 Surprising Things That Are Partly Made From Animal Products helpful to you, please support the team Like or Share!

Rate Articles 15 Surprising Things That Are Partly Made From Animal Products

Rate: 4-5 stars
Ratings: 3385
Views: 56653018

Search keywords 15 Surprising Things That Are Partly Made From Animal Products

15 Surprising Things That Are Partly Made From Animal Products
way 15 Surprising Things That Are Partly Made From Animal Products
tutorial 15 Surprising Things That Are Partly Made From Animal Products
15 Surprising Things That Are Partly Made From Animal Products free
#Facts #Koi #Fish

Source: https://ezinearticles.com/?Facts-About-Koi-Fish-That-You-Need-To-Know&id=9837199