11 An Animal That Eats Both Producers And Other Consumers Locovore – Eating Locally

You are searching about 11 An Animal That Eats Both Producers And Other Consumers, today we will share with you article about 11 An Animal That Eats Both Producers And Other Consumers was compiled and edited by our team from many sources on the internet. Hope this article on the topic 11 An Animal That Eats Both Producers And Other Consumers is useful to you.

Locovore – Eating Locally

“Locavore” ishte fjala e vitit në Fjalorin Amerikan të Oksfordit në vitin 2007. Locavore është dikush që bën përpjekje për të ngrënë ushqim që vjen nga zona e tij ose e saj përreth. Disa këmbëngulin që ushqimi të vijë nga një rreze prej 100 miljesh nga shtëpitë e tyre, të tjerët janë më pak të rreptë. Cilat janë përfitimet e të ngrënit në vend? Sa e vështirë është të jesh lokavor? Çfarë burimesh janë në dispozicion për lokalizuesit në pesë bashkitë? Ky artikull do t’u përgjigjet atyre pyetjeve fillestare dhe do t’ju ndihmojë të gjeni pyetjet e duhura për të bërë.

Ju mund të jeni duke menduar: “A nuk është shumica e ushqimeve që mund të blej në Nju Jork nga Nju Jorku?” Jo. Jo, nuk është. Sistemi modern i ushqimit në Amerikë është ndërtuar mbi platformën e ushqimit të lirë. Shumica e ushqimit në këtë vend vjen nga operacionet e mëdha të linjës së montimit që funksionojnë si fabrika, duke lindur termin “fermë fabrike”. Këto ferma fabrikash dërgohen në vende në mbarë botën duke dëbuar fermat e vogla që nuk mund të konkurrojnë për çmimin. Një shëtitje nëpër seksionin e produkteve të dyqanit tuaj ushqimor lokal është si një udhëtim në Kaliforni dhe Amerikën e Jugut. Departamentet e mishit dhe të qumështit do t’ju çojnë në Midwest. Blerja e ushqimeve të detit është praktikisht një turne botëror. Të jesh një lokavur në Nju Jork kërkon përpjekje.

Ka shumë arsye pse njerëzit janë të gatshëm të bëjnë përpjekje për të ngrënë në nivel lokal në Nju Jork. Ushqimi lokal, në krahasim me ushqimin pa dallim, konsumon më pak vaj, është më i mirë për mjedisin, është më i mirë për shëndetin tonë, është më i sjellshëm me kafshët, mbështet një ekonomi lokale, i vë ngrënësit në kontakt me stinët dhe thjesht shijon më mirë. Disa nga këto përfitime mbështeten në aftësinë tuaj për t’i bërë pyetje prodhuesit në lidhje me prodhimin e ushqimit, një detyrë që është shumë më e lehtë në një sistem ushqimor lokal ku shitja e drejtpërdrejtë nga ferma te konsumatori është normë.

Kur konsumatorët marrin parasysh me vetëdije zgjedhjet e ushqimit, ata mund të reduktojnë konsumin dhe përdorimin e vajit. Përdorimi i dukshëm i vajit vjen nga transporti i produkteve ushqimore. Siç u përmend në Kafshët, Perimet, Mrekullinë, mesatarisht, ushqimi në këtë vend udhëton rreth 1500 milje deri në pjatën tuaj. Dhe kur mendoni për ushqimet e përpunuara që zakonisht përmbajnë shumë përbërës të dërguar nga disa vende të largëta, është e lehtë të shihet se një zgjedhje e mençur e ushqimit mund të ketë efekte jashtëzakonisht pozitive. Kombinimi i efekteve mjedisore të konsumimit të produkteve vendore dhe produkteve organike mund të ketë një ndikim edhe më të madh. Ushqimi organik redukton në masë të madhe konsumin e vajit në rritjen e produkteve dhe ushqimit të kafshëve duke eliminuar përdorimin e plehrave sintetike, herbicideve dhe pesticideve, të cilat të gjitha kërkojnë vaj në prodhimin e tyre. Modeli konvencional (jo efikas) i prodhimit të ushqimit kërkon më shumë kalori vaj sesa kalori të ushqimit të prodhuar. Sistemi organik përdor një kalori lëndë djegëse fosile për çdo dy kalori ushqimi. Në librin e saj të popullarizuar të lokacionit, Animal, Vegetable, Miracle, Barbara Kingsolver shkruan se nëse çdo qytetar amerikan hante një vakt më shumë në javë të përbërë tërësisht nga mish dhe prodhime të rritura në vend dhe organikisht, ne mund të reduktonim konsumin e naftës në vendin tonë me mbi 30 milionë gallon vaj çdo. javë.

Përveç përdorimit të vajit, sistemi i ushqimit konvencional e bën dëmin e tij në mjedis në mënyra të tjera. Vetë transporti rrit ndotjen e ajrit dhe lëshon gazra serë në atmosferë. Më shumë ndotje shkaktohet nga përdorimi i tepërt i pesticideve kimike, herbicideve dhe plehrave. Këto kimikate të tepërta përfundojnë në rrugët tona ujore. Siç thuhet në Dilemën e Omnivore, azoti nga plehrat sintetike të shoqëruara me rrjedhjet nga tokat e izolimit të kafshëve ka krijuar një zonë të vdekur të lulëzimit të algave me madhësinë e shtetit të Nju Xhersit në Gjirin e Meksikës. Përdorimi i plehrave kimike gjithashtu krijon çekuilibër në tokë duke e lyer tokën me azot, fosfor, kalium dhe pak gjëra të tjera. Ky çekuilibër e varfëron tokën nga lëndë të tjera ushqyese. Sigurisht që është e mundur që fermerët në rajonin tuaj lokal të përdorin këto metoda konvencionale të dëmshme, megjithatë, është shumë më e lehtë të mësosh se si prodhohet ushqimi juaj kur mund të flisni me fermerin në tregun tuaj lokal, ose më mirë akoma, të planifikoni një vizitë në burimi.

Është e pamohueshme që ngrënia e ushqimeve lokale nga ferma në tryezë është më e mirë për shëndetin e konsumatorit. E ashtuquajtura dieta “perëndimore”, e pasur me ushqime të përpunuara, mendohet se kontribuon në shumë probleme shëndetësore duke përfshirë obezitetin, diabetin e të rriturve, sëmundjet e zemrës dhe kancerin. Blerja e ushqimeve direkt nga fermat shmang tërësisht ushqimet e përpunuara. Produktet më të freskëta dihet se kanë më shumë lëndë ushqyese sesa prodhimet që kanë udhëtuar distanca të gjata në një shtrat kamioni. Prodhimet organike përmbajnë gjithashtu më shumë lëndë ushqyese dhe antioksidantë sesa produktet konvencionale. Antioksidantët janë pesticid natyror i bimëve. Mendoni pak: një bimë që duhet të luftojë vetë dëmtuesit logjikisht do të përmbajë më shumë antioksidantë sesa një bimë e spërkatur me një pesticid kimik. Disa produkte që gjenden në dyqane ushqimore ose restorante janë organizma të modifikuar gjenetikisht (OMGJ). Efektet shëndetësore të OMGJ-ve janë të panjohura. Studimet që janë bërë mbi to janë jashtëzakonisht të njëanshme pasi shumica e studimeve financohen nga kompanitë që krijojnë OMGJ.

Përveç përfitimeve që rrjedhin nga ngrënia e frutave, perimeve, drithërave dhe lëndëve të tjera bimore, produktet shtazore nga fermat e vogla lokale janë gjithashtu më të shëndetshme në përgjithësi. Kafshët e rritura në kullota prodhojnë vezë, mish dhe bulmet më të shëndetshme. Krahasuar me vezët tuaja të zakonshme të dyqaneve ushqimore nga pulat e kultivuara në fabrikë, vezët e kullotura kanë 1/3 më pak kolesterol, 1/4 më pak yndyrë të ngopur, 2/3 më shumë vitaminë A, 2 herë më shumë acide yndyrore omega-3, 3 herë më shumë vitaminë E, dhe 7 herë më shumë beta karotinë. Mishi i viçit të ushqyer me bar ka treguar përfitime të ngjashme shëndetësore kur krahasohet me viçin e ushqyer me drithë.

Si specie, njerëzit kanë evoluar për t’u mbështetur në ushqimin që gjendet në natyrë. Ne jemi krijuar për të korrur sa më shumë përfitime nga ushqimet tona kur lëndët ushqyese janë të pranishme në përmasat e tyre natyrore. Për shembull, siç përshkruhet në Kafshët, Perimet, Mrekullia, spinaqi dihet se është i pasur me hekur, por është kalciumi që gjendet gjithashtu në spinaq që lejon trupin tonë të thithë pjesën më të madhe të hekurit në spinaq. Në librin e tij, Në mbrojtje të ushqimit, Michael Pollan na këshillon të hamë ushqime në të cilat njerëzit janë mbështetur për shekuj. Ai raporton se shoqëritë që mbështeten në një dietë “tradicionale” të ushqimeve që gjenden në rajonet e afërta kanë një incidencë shumë më të ulët të të ashtuquajturave sëmundje “perëndimore”.

Një nga arsyet më bindëse për të blerë drejtpërdrejt nga fermerët vendas është të mbështesni fermat që trajtojnë kafshët në mënyrë njerëzore. Për kafshët e përfshira në prodhimin e mishit, qumështit dhe vezëve që gjenden në shumicën e dyqaneve ushqimore dhe restoranteve, mizoria është normë. Ligjet për mizorinë ndaj kafshëve, të cilat mbrojnë kafshët tona shtëpiake nuk zbatohen për kafshët e fermës. Pavarësisht nga fakti që derrat njihen si të zgjuar sa qentë, ata ligjërisht mund të mbyllen për pjesën më të madhe të jetës së tyre në një stilolaps që as nuk u jep hapësirë ​​të mjaftueshme për t’u kthyer. Për shkak të sasisë së derrave në këto ambiente izolimi grumbullohen mbeturina, duke dëmtuar cilësinë e ajrit. Dëmi është aq i rëndë saqë kur njerëzit hyjnë në këto ambiente të derrave duhet të vendosin maska ​​për të marrë frymë. Por rrugët e frymëmarrjes së derrave lejohen të dëmtohen vazhdimisht nga ky ajër toksik. Kjo lloj mizorie shtrihet në shumicën e kafshëve të kultivuara në mbarë botën. Mund të jetë e vështirë të kërkosh që të gjitha kafshët e fermës të trajtohen si kafshë shtëpiake, por ato as nuk trajtohen aq mirë sa homologët e tyre të egër. Edhe nëse kafshët e fermës janë të destinuara të kenë jetë të shkurtër, nuk ka asnjë justifikim për t’i torturuar ato ndërsa janë në këtë tokë. Për të lexuar më shumë rreth të drejtave të kafshëve në fermë, unë rekomandoj klasikun për të drejtat e kafshëve, Animal Liberation. Sidoqoftë, kini parasysh se Peter Singer do të përpiqet t’ju bindë të bëheni vegjetarian. Ai ka një argument të mirë për vegjetarianizmin, por ai gjithashtu pranon se ngrënia e produkteve nga kafshë të rritura në mënyrë njerëzore është gjithashtu e pranueshme. Megjithëse marrja e ushqimit nga kafshët e trajtuara në mënyrë njerëzore ishte jashtëzakonisht e vështirë kur “Çlirimi i Kafshëve” u botua për herë të parë në 1975, sot është shumë më pak e vështirë. E bukura e shitjeve direkte nga fermeri te konsumatori është se ju, si konsumator, mund të drejtoheni në tregun lokal të fermerëve dhe të flisni me personin përgjegjës për ushqimin në pjatën tuaj. Biseda me fermerët është një mënyrë e shkëlqyer për të ngrënë me vetëdije. Mësoni pak për format e ndryshme të mizorisë së kafshëve dhe më pas pyesni fermerët në treg nëse angazhohen në ato aktivitete. Ju gjithashtu mund të dëshironi të pyesni fermerët se çfarë ushqejnë kafshët e tyre. Ripërtypësit, si lopët, delet dhe dhitë, kanë evoluar për të mbijetuar me bar dhe foragjere dhe kur fermerët ushqejnë këto kafshë me drithëra, kjo mund të shkaktojë shqetësim dhe probleme shëndetësore për kafshët.

Blerja e ushqimit nga fermat lokale mund të jetë gjithashtu një përpjekje konservimi. Ka shumë lloje dhe raca të bimëve dhe kafshëve që kultivohen aq rrallë sa janë në rrezik zhdukjeje. Mund të duket kundërintuitive, por e vetmja mënyrë për të inkurajuar ekzistencën e vazhdueshme të këtyre bimëve dhe kafshëve të rralla shtëpiake është t’i hani ato. Sipas Arkës së Shijes të Slow Food International “93% e diversitetit të produkteve ushqimore të Amerikës së Veriut ka humbur që nga viti 1900.” Fermat e mëdha që furnizojnë shumicën e dyqaneve ushqimore dhe restoranteve nuk po ofrojnë diversitet. Janë fermat e vogla, të cilat mund t’i gjeni në tregun lokal të fermerëve, ato që paraqesin një përzgjedhje më të larmishme të specieve dhe racave bimore dhe shtazore. Kafshë, perime, mrekulli thotë se “sipas ekologes indiane të kulturave Vandana Shiva, njerëzit kanë ngrënë rreth 80,000 lloje bimësh në historinë tonë. Pas ndryshimeve të shpejta të fundit, tre të katërtat e të gjithë ushqimit njerëzor tani vijnë nga vetëm tetë specie, me fushë të shpejtë duke u ngushtuar në misër të modifikuar gjenetikisht, soje dhe canola.” Ka shumë raca të kafshëve të fermës, dikur të përhapura, që tani pothuajse nuk ekzistojnë. Por shikoni në fermat tuaja lokale për të gjetur mish nga kafshët Red Wattle Hogs, Navajo Churro Sheep, Buckeye Chicken ose Pineywoods.

Mbështetja e fermave lokale është gjithashtu një mënyrë e shkëlqyer për të mbështetur anëtarët e komunitetit tonë dhe për të nxitur ekonominë në rajonin tonë. Duhet përpjekje për të blerë ushqime vendase. Ka mënyra më të përshtatshme për të marrë ushqimin në tryezë. Megjithatë, të ngrënit në vend jep një deklaratë se nga vjen ushqimi juaj është e rëndësishme për ju. Sa më shumë që konsumatorët të kujdesen për ushqimin lokal, aq më e madhe do të ketë mundësi që mënyra të përshtatshme për të ngrënë në vend. Ushqimi në vend do t’ju vërë në kontakt me stinët dhe do t’ju lidhë me rajonin tuaj me përfitimin e shtuar të të ngrënit të produkteve kur është në kulmin e tij. Në këtë vend është e rrallë të gjesh kuzhinë të vërtetë rajonale. Nëse Amerika do të rritet si një komb gustator, ne duhet të zhvillojmë kuzhinën e bazuar në përbërës të freskët, vendas dhe të krijojmë/rivendosim gatime të mira rajonale. Siç është, shumica e kuzhinës në Amerikë mbështetet në përbërës nga pjesë të tjera të botës, kështu që ushqimi është i destinuar të jetë inferior ndaj ushqimit të ngrënë në rajonin e saj indigjen. Kjo na sjell tek gjëja më e mirë për ushqimin vendas: ka shije më të mirë. Ushqimi më i freskët ka shije më të mirë se ushqimi që ulet në një kamion, varkë ose aeroplan që udhëton. Prodhimet e dyqaneve ushqimore shpesh edukohen për jetëgjatësi duke sakrifikuar shijen. Për sa kohë që produkti duket i mirë dhe mund t’i mbijetojë transportit dhe qëndrimit në dyqan për një kohë, shija nuk është një shqetësim i madh. Kur filloni të blini produkte vendase, mund të gjeni disa perime në formë të çuditshme, por të gjitha ato rriten me shije, para së gjithash, në mendje. Dyqanet ushqimore bëjnë lëshime të tjera që sakrifikojnë shijen. Për shembull qumështi ndonjëherë është ultra i pasterizuar, gjë që rrit jetëgjatësinë, por rezulton në qumësht të butë. Peshku dhe mishi i dyqaneve ushqimore ndonjëherë përmirësohen me ngjyra, kështu që nuk mund ta përdorni as ngjyrën si një udhëzues freskie. E njëjta gjë mund të jetë e vërtetë për frutat dhe perimet, të cilat shpesh mblidhen përpara se të piqen dhe më pas spërkaten me etilen, një hormon bimor, i cili ndryshon ngjyrën e frutave për të dhënë pamjen e pjekurisë. Për t’u siguruar që ushqimi juaj të jetë i freskët, përpiquni të blini sa më shumë ushqim të mundeni nga fermat lokale.

Video about 11 An Animal That Eats Both Producers And Other Consumers

You can see more content about 11 An Animal That Eats Both Producers And Other Consumers on our youtube channel: Click Here

Question about 11 An Animal That Eats Both Producers And Other Consumers

If you have any questions about 11 An Animal That Eats Both Producers And Other Consumers, please let us know, all your questions or suggestions will help us improve in the following articles!

The article 11 An Animal That Eats Both Producers And Other Consumers was compiled by me and my team from many sources. If you find the article 11 An Animal That Eats Both Producers And Other Consumers helpful to you, please support the team Like or Share!

Rate Articles 11 An Animal That Eats Both Producers And Other Consumers

Rate: 4-5 stars
Ratings: 1541
Views: 33016135

Search keywords 11 An Animal That Eats Both Producers And Other Consumers

11 An Animal That Eats Both Producers And Other Consumers
way 11 An Animal That Eats Both Producers And Other Consumers
tutorial 11 An Animal That Eats Both Producers And Other Consumers
11 An Animal That Eats Both Producers And Other Consumers free
#Locovore #Eating #Locally

Source: https://ezinearticles.com/?Locovore—Eating-Locally&id=3629690