1 What Animal Symbolizes Your Method For Dealing With Conflict Gulliver’s Travel As a Symbolical Work

You are searching about 1 What Animal Symbolizes Your Method For Dealing With Conflict, today we will share with you article about 1 What Animal Symbolizes Your Method For Dealing With Conflict was compiled and edited by our team from many sources on the internet. Hope this article on the topic 1 What Animal Symbolizes Your Method For Dealing With Conflict is useful to you.

Gulliver’s Travel As a Symbolical Work

Jonathan Swift (1667-1745) ishte një autor, gazetar dhe aktivist politik. Ai është më i njohur për romanin e tij satirik Udhëtimi i Gulliverit dhe esenë satirike mbi urinë irlandeze, “Një propozim modest”. ‘Udhëtimet e Guliverit’ është një libër me fantazi, satirë dhe alegori politike, dhe është pëlqyer shumë në të gjitha epokat. Ai shkroi “Udhëtimet e Guliverit” në 1725 dhe u botua në 1726. Libri pati një sukses të madh në të gjithë Perandorinë Britanike dhe fitoi titujt e shkrimtarit dhe komentuesit me cilësi dhe reputacion të madh për autorin. Në këtë libër, udhëtimi i Gulliver, një kirurg në një anije tregtare, bëhet në katër vende imagjinare. Pra, libri është i ndarë në katër pjesë. Udhëtimi i tij i parë është në Lilliput, banorët e të cilit janë rreth gjashtë inç të gjatë. Vizita e tij e dytë është në Brobdingnag, vendi i gjigantëve. Vizita e tij e tretë është në ishujt Laputa dhe Legedo, të banuara nga filozofë dhe shkencëtarë, duke ruajtur dashurinë për muzikën dhe matematikën. Vizita e tij e fundit është në tokën e Honyhnhnms dhe Yahoos. Ata janë kuaj racionalë dhe të civilizuar, dhe yahoos janë qenie njerëzore të paarsyeshme dhe kafshërore, krejtësisht të pista.

Para se të diskutojmë mbi simbolet e veprës së tij, ‘Udhëtimi i Gulliver’, duhet të dimë diçka për termin letrar ‘simbol’. Fjala “Symbol” rrjedh nga fjala latine e vonë “Symbolum” do të thotë shenjë, shenjë ose emblemë. Është, me të vërtetë, stoli i letërsisë. Autori e përdor atë për t’i ekspozuar lexuesit me ndershmëri të gjitha gjërat e fshehura apo filozofinë e punës, pasi mund të mos hasin vështirësi për t’u kuptuar. Nëse do të ndodhte një gjë e tillë, puna nuk do të ishte interesante dhe e dobishme për përfaqësimin e moshës. Është e qartë se Jonathan Swift ka përdorur simbole për të përcjellë idetë e tij tek lexuesit duke e bërë më të lehtë me ndihmën e tyre. Duke mbajtur parasysh të gjitha gjërat, mund të themi se një simbol është diçka që nënkupton diçka tjetër. Në “Udhëtimet e Gulliverit”, gjithçka qëndron për diçka tjetër, sepse është shkruar për qëllimin e kritikimit të filozofive dhe zakoneve bashkëkohore. Pothuajse çdo person në këtë libër qëndron ose për një figurë historike ose për një ide.

Le të shqyrtojmë simbolet e përdorura në veprën e tij, Udhëtimi i Gulliverit.

Në librin e parë, Swift rrëfen vizitën e Gulliver-it te liliputët, banorët gjashtë inç. Ato përfaqësojnë simbolin e krenarisë ekstreme të njerëzimit. Autori e përfaqëson racën me ironi. Ai zbulon se ato janë krijesa të vogla me mendje të vogël, por ato janë stoku i përgojimit dhe konspiracionit; pavarësisht kësaj, ata e konsiderojnë veten madhështore. Gulliver bie nën magjinë e lavdisë së tyre të kotë dhe bëhet mendjelehtë nga kërcënimet e tyre për ndëshkim, megjithëse gara nuk ka fuqi të vërtetë fizike mbi të. Gulliver mëson më shumë për kulturën e liliputëve dhe ndryshimin e madh në madhësi midis tij dhe racës. Është satirë e qartë e qeverisë britanike. Gulliver zbulon se zyrtarët e qeverisë liliputiane zgjidhen nga aftësia e tyre në kërcimin me litar, e cila njihet si arbitrare dhe qesharake. Ai simbolizon sistemin e emërimeve politike të Anglisë që është arbitrar. Dallimi në përmasat e tyre simbolizon rëndësinë e fuqisë fizike. Gulliver mund t’i shtypë liliputët duke ecur pa kujdes, por ata nuk e kuptojnë parëndësinë e tyre që simbolizon mendjemprehtësinë e tyre. Ata e mbajnë Gulliverin të lidhur, duke besuar se mund ta kontrollojnë atë. Swift simbolizon pretendimin e zbrazët të njerëzimit për fuqi dhe rëndësi.

Swift është shumë i kujdesshëm në rastin e satirës së tij dhe përdorimit të simboleve. Artikujt e firmosur nga Gulliver për fitimin e lirisë së tij janë në formë formale dhe një gjuhë e vetë-rëndësishme simbolizon një copë letër të pakuptimtë dhe vetëkontradiktore, sepse Gulliver është simbol i forcës dhe fuqisë së madhe. Ai mund të shkelë të gjitha lidhjet për sigurinë e tij. Historia e konfliktit mes Lilliputit dhe Blefuskut është qesharake. Takat e larta dhe ato me taka të ulëta simbolizojnë Whigs dhe Tories të politikës angleze. Lilliput dhe Blefuscu simbolizojnë Anglinë dhe Francën. Konflikti i dhunshëm mes Big Endians dhe Little Endians simbolizon reformimin protestant dhe shekullin e luftës midis katolikëve dhe protestantëve. Pra, historia evropiane është si një seri luftërash brutale mbi mosmarrëveshje të pakuptimta dhe arbitrare. Konflikti ‘si një person zgjedh të çajë një vezë’ është një simbol i marrëzisë dhe i parëndësishëm. Është qesharake dhe e paarsyeshme mund të konkludohet se nuk ka asnjë mënyrë të drejtë apo të gabuar për të adhuruar. Swift sugjeron që Bibla e krishterë mund të interpretohet në më shumë se një mënyrë. Është qesharake që njerëzit të luftojnë se si ta interpretojnë atë kur dikush është i pasigurt se interpretimi i dikujt është i drejtë dhe të tjerët janë të gabuar.

Perandori Liliput është simboli i tiranisë, mizorisë dhe korrupsionit, dhe ai është i fiksuar pas ceremonisë që tregon një simbol të pandryshueshëm të qeverisjes së keqe. Është gjithashtu një satirë thumbuese për Xhorxh I, Mbretin e Anglisë (nga 1714 deri në 1727), gjatë pjesës më të madhe të karrierës së Swift. Ai nuk ka asnjë admirim për mbretin. Perandoresha liliputiane qëndron për Mbretëreshën Anne, e cila bllokoi përparimin e Swift-it në Kishën e Anglisë, pasi u ofendua nga disa nga satirat e tij të mëparshme. Urinimi i Gulliver në lagjen e saj përfaqëson veprën e Swift ‘A Tale of a Tub’. neveria e perandoreshës ndaj urinimit të Gulliverit është e ngjashme me kritikën e Mbretëreshës Anne ndaj punës së Swift dhe përpjekjeve të saj për t’i kufizuar perspektivat e tij në Kishën e Anglisë. Në fakt, urinimi i tij simbolizon aftësinë e tij për të kontrolluar liliputët. Ajo ilustron rëndësinë e fuqisë fizike. Gulliver nuk i bindet urdhrit të perandorit për të shkatërruar flotën e Blefuskut, tregon ndjenjat e përgjegjësisë së tij ndaj të gjitha qenieve. Gulliver e gjen veten në një pozicion për të ndryshuar shoqërinë liliputiane përgjithmonë. Ekziston një referencë e ushtrisë midis Liliputit dhe Blefuskut, që simbolizon lavditë e tyre patriotike me marshime kaq krenare të ushtrive. Kërkesa e perandorit liliputian drejtuar Gulliverit për të shërbyer si një lloj Harku i Triumfit i improvizuar për kalimin e trupave është një kujtesë patetike se parada e tyre madhështore është jashtëzakonisht budallaqe. Lufta me Blefuskun është simboli i absurdit që del nga kotësia e plagosur. Prandaj liliputët simbolizojnë krenarinë e humbur njerëzore dhe kjo tregon paaftësinë e Gulliver për ta diagnostikuar atë saktë.

Në librin II (Pjesa II), Jonathan Swift rrëfen vizitën e Gulliverit në ishullin e gjigantëve. Këtu ecja e tij nuk është simbol rreziku për Borbdingnagians siç ishte në vizitën e tij në Lilliput sepse situata është e kundërt. Borbdingnagians përfaqësojnë mënyrat angleze. Pas një periudhe të shkurtër si një fanatik pune, Gulliver shpëtohet nga mbreti dhe mbretëresha, dhe ai jeton një jetë të rehatshme të konsiderueshme në oborr. Ai shpenzon shumë nga koha e tij duke mësuar gjuhën dhe duke folur me mbretin për jetën në Angli. Mbreti del si një sundimtar i drejtë, i mëshirshëm, njeri shumë simpatik dhe human. Borbdingnagians simbolizojnë anën private, personale dhe fizike të qenieve njerëzore, kur ekzaminohen nga afër. Tek liliputët, Gulliver simbolizonte fuqinë si perëndia, por këtu ai është simboli i skllavit dhe i kukullës për të kryer truke të ndryshme për të paguar spektatorët. Borbdingnagians nuk simbolizojnë karakteristika negative njerëzore. Sjellja e Borbdingnagians është e ndryshme dhe duket të jetë më e qytetëruar se Gulliver. Vullneti i mirë i mbretëreshës ndaj Gulliver dhe pikëpamjet e sensit të shëndoshë janë gjetur. Skllavëria e tij është virtuale që simbolizon njerëzimin themelor të Borbdingnagians. Pra, është e ngjashme me evropianët që bëhen të lumtur të bëjnë një kërcim të shpejtë kur të shfaqet mundësia. Ai është një kukull e artë në duart e tyre dhe atij i jepet një djep i rehatshëm me mbrojtjen nga minjtë.

Në këtë libër, ne gjejmë një xhuxh i cili nuk është në gjendje të fitojë fuqinë që përgjithësisht shoqëron përmasat e mëdha fizike, por ai merr veçori që simbolizon politikën e atyre që përpiqen të arrijnë pushtetin jo përmes forcës fizike, por përmes veçorisë së tyre që është saktësisht imorale dhe e zakonshme. Zonjat dhe të metat e tyre simbolizojnë papërsosmërinë e ekzaminuar përmes një shqyrtimi mjaft të ngushtë. Pamja mikroskopike e Gulliver-it e mizave dhe mishit simbolizon zbulimin e mikroskopit. Fundi i shekullit të shtatëmbëdhjetë pa botimin e parë të librave, që përmbanin imazhe të zmadhuara. Pamje të tilla me mikroskop njihnin nivele ndërlikimi dhe gabimesh. Në sytë e tij, madhësia e vogël e evropianëve përputhet me dobësinë e tyre morale. Oferta e Gulliver-it për pluhurin e armëve përfaqëson papërsosmërinë e britanikëve. Refuzimi i mbretit e simbolizon këtë racë më njerëzore se racat e tjera. Do të thotë që në këtë shoqëri veset minimizohen sa më shumë. Edhe pse kjo garë ka arritur një arritje të madhe morale, ajo ende nuk është e përsosur.

Vizita e tretë e Gulliver është në Lupta që tregon sulmin e Swift-it ndaj shkencës dhe njohurive abstrakte. Laputanët janë simboli i marrëzisë së njohurive teorike të parëndësishme për jetën e njeriut. Gjatë udhëtimit të tij, anija e tij u sulmua nga piratët. Ai foli me ta në gjuhën holandeze, por më vonë ekspozimi i tij ndaj paganëve më të mëshirshëm se i krishterë simbolizonte besimin fetar të Swift-it. Në këtë vizitë, fuqia zbatohet jo përmes madhësisë fizike, por përmes teknologjisë. Ishulli lundrues është njëkohësisht një armë e frikshme dhe një imazh alegorik përfaqëson simbolin e qeverisë dhe të popullit. Në këtë vizitë, ai rrëfen përkushtimin e ngurtë të laputanëve ndaj teorisë abstrakte, gjuhës, arkitekturës dhe gjeografisë simbolizon jo-njerëzimin. Shkencëtarët janë të angazhuar për të nxjerrë rrezet e diellit nga kastraveci dhe për të kthyer jashtëqitjet në ushqim dhe për të kthyer akullin në pluhur armësh. Arkitekti është i angazhuar në projektimin e mënyrës për të ndërtuar shtëpi nga çatia e poshtë që simbolizon pamundësinë dhe paqëllimin, duke përfaqësuar shoqërinë shkencore të themeluar në vitin 1660. Robert Boyle, Robert Hooke dhe Isaac Newton ishin të gjithë anëtarë të shoqërisë mbretërore. Detyra e tij kryesore ishte të përdorte teknikat e reja të shkencës për të përmirësuar zanatin etj. Teoricieni shkatërroi një vend duke i detyruar njerëzit e tij të ndiqnin metodat e tyre të freskëta dhe krejtësisht të padobishme.

Arratisja e Gulliver në Glubbdubdrib simbolizon përpjekjen e Swift-it për të sfiduar standardet e të mësuarit abstrakt. Në përgjithësi, grekët e lashtë dhe romakët kuptoheshin vërtet të virtytshëm, ku si evropianë deri disi u degjeneruan. Përveç tij, Struldburgët e Luggnagg simbolizojnë dëshirat njerëzore. Ata kërkojnë jetën e përjetshme dhe përfitimet kryesore të pleqërisë. Në të vërtetë, mençuria e pleqërisë mund të përdoret për të ndihmuar njerëzimin, por Struldburgët e pavdekshëm bëhen vetëm më paragjykues dhe egoistë. Trishtimi i jashtëzakonshëm i struldbrugs dhe zbrazëtia e dëshirës së Gulliver-it për të fituar pasuri simbolizojnë dënimin e Swift-it për qëllime të tilla të zhytura në vetvete, si gjendja e mendjeve të vogla të parëndësishme për shoqërinë e mirë.

Jonathan Swift rrëfen udhëtimin e katërt të Gulliver në Honyhnhnms, duke përfaqësuar një ideal të ekzistencës racionale. Këtu, njeriu supozohet të jetë yahoo, dhe ai i nënshtrohet kafshëve. Ai përfaqëson që kafshët janë më të civilizuara ose një qytetar model. Shoqëria e tyre është e sigurt nga krimet, varfëria, mosmarrëveshjet dhe pakënaqësia. Ata nuk janë të vetëdijshëm për pasionin, gëzimin dhe dashurinë ekstatike. Honyhnhnms i drejtohen arsyes dhe jo çdo shkrimi të shenjtë si kriter për veprimin e duhur. Ata nuk përdorin forcë, por vetëm nxitje të fortë. I gjithë pikëllimi i Gulliver-it sugjeron se ata patën një ndikim tek ai më i madh se ai i çdo shoqërie tjetër që ai ka vizituar.

Në të vërtetë, është një kritikë e hidhur ndaj qenieve njerëzore. Jonathan Swift zgjodhi njerëzimin në të tre vizitat, por këtu ai zgjodhi kafshët. Në të vërtetë, Honyhnhnms përfaqësojnë arrogancën e gabuar dhe të dukshme të njeriut në fuqinë e arsyes. Bërja e kanoes nga Gulliver duke qepur për të mbledhur lëkurat e yahoos për t’u arratisur nga ishulli përfaqëson cinizmin e tij të shpejtë për llojin njerëzor. Nëse e diskutojmë më tej, është arma kryesore e cinikut apo satiristit për të përmirësuar njerëzimin, sepse çdo satirist është reformator përmendësh.

Në të vërtetë, është pamja e librit të tij në lëvozhgën e arrës. Puna e tij kërkon më shumë vëmendje dhe më shumë kohë. Fsheh një thesar të madh të moshës përkatëse. Pranohet se kritika e tij është e shpejtë dhe e ashpër, por ai nuk është përdorur për të shfrytëzuar qeniet njerëzore, por për t’i korrigjuar ato duke zgjedhur marrëzitë e tyre.

Video about 1 What Animal Symbolizes Your Method For Dealing With Conflict

You can see more content about 1 What Animal Symbolizes Your Method For Dealing With Conflict on our youtube channel: Click Here

Question about 1 What Animal Symbolizes Your Method For Dealing With Conflict

If you have any questions about 1 What Animal Symbolizes Your Method For Dealing With Conflict, please let us know, all your questions or suggestions will help us improve in the following articles!

The article 1 What Animal Symbolizes Your Method For Dealing With Conflict was compiled by me and my team from many sources. If you find the article 1 What Animal Symbolizes Your Method For Dealing With Conflict helpful to you, please support the team Like or Share!

Rate Articles 1 What Animal Symbolizes Your Method For Dealing With Conflict

Rate: 4-5 stars
Ratings: 3052
Views: 35345426

Search keywords 1 What Animal Symbolizes Your Method For Dealing With Conflict

1 What Animal Symbolizes Your Method For Dealing With Conflict
way 1 What Animal Symbolizes Your Method For Dealing With Conflict
tutorial 1 What Animal Symbolizes Your Method For Dealing With Conflict
1 What Animal Symbolizes Your Method For Dealing With Conflict free
#Gullivers #Travel #Symbolical #Work

Source: https://ezinearticles.com/?Gullivers-Travel-As-a-Symbolical-Work&id=6855756